Часовник (соѕвездие)

Часовник — мало и слабосјајно соѕвездие на јужното небо ( со деклинација од оклолу −60 степени). Името е латински презапис на грчкиот[1] збор за часовник (Horo [ὥρο]- што значи час и logium [λέγειν] што значи покажувач [horologium= покажувач на часови]).

Часовник
лат. Horologium
КратенкаHor
ГенитивноHorologii
СимболизамЧасовник со клатно
Ректасцензија3 ч.
Деклинација−60°
КвадрантSQ1
Површина249 (°)² (58-мо)
Главни ѕвезди6
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
10
Ѕвезди со планети2
Ѕвезди посјајни од 3,00m0
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)1
Најсјајна ѕвездаα Hor (3,85m)
Најблиска ѕвездаGJ 1061
(11,99 сг, 3,66 пс)
Месјеови објектинема
Метеорски дождовинепознато
Соседни
соѕвездија
Еридан
Мала Водна Змија
Мрежичка
Златна Рипка
Длето
Видливо на ширина од +30° до −90°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец декември.

Историја

уреди

Часовник за првпат како соѕвездие е исцтрано во XVIII век од страна на аботот Никола Луј де Лакај.[2] Првичното име на соѕвездието било Часовник со Клатно (Horologium Oscillitorium), во чест на пронаоѓачот на истиот Кристијан Хајгенс и неговата книга Часовник со клатно (Horologium Oscillatorium).

Забележителности

уреди
 
Соѕвездието Часовник гледано со голо око

Ѕвезди

уреди

Часовник како соѕвездие не се одликува со сјајни ѕвезди. Алфа Часовник, најсјаната ѕвезда, е портокалов џин со светлинска величина 3,9, на растојание од 117 сг. од Земјата. Бета Часовник е бел џин со светлинска величина 5, и на растојание од 314 сг. од Земјата. Но, сепак соѕвездието содржи неколку променливи ѕвезди. R Часовник е црвен џин Мирида со доста променлив распон на светлинската величина, на растојание од 1000 сг. од Земјата. Минималната светлинска величина изнесува 14,3 додека пак максималната 4,7, во временски период од 13 месеци.[2]

Далечни објекти

уреди

Часовник е соѕвездие во кое има голем број на далечни објекти, т.е. во истото има неколку збиени јата. NGC 1261 е збиено ѕвездено јато со вкупна светлинска величина 8, и на растојание од 44.000 сг, од Земјата.[2] Збиено ѕвездено јато Арп-Мадоре 1 кое се гледа во соѕвездието, и е најоддалеченото збиено јато во Млечниот Пат на растојание од 398.000 сг. од Земјата.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Smith, William (1875). A Dictionary of Greek and Roman Antiquities. London: John Murray. стр. 615‑617.
  2. 2,0 2,1 2,2 Ridpath & Tirion 2001, стр. 156-157.

Надворешни врски

уреди