Феникс (соѕвездие)

Феникс — мало соѕвездие на јужното небо. Наречено е според митската птица феникс. Не е забележливо, содржи само две ѕвезди кои се посјајни од величина 5,0. Најсјајната ѕвезда Alpha Phoenicis наречена е Анка, арапски збор за „чамец“.

Феникс
лат. Phoenix
КратенкаPhe
ГенитивноPhoenicis
Ректасцензија0 ч.
Деклинација−50°
Површина469 (°)² (37th)
Главни ѕвезди4
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
25
Ѕвезди со планети3
Ѕвезди посјајни од 3,00m1
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)2
Најсјајна ѕвездаα Phoenicis (Ankaa) (2.39m)
Најблиска ѕвездаν Phoenicis
сг,  пс)
Месјеови објекти0
Метеорски дождовифеникиди
Соседни
соѕвездија
Вајар
Жерав
Тукан
Мала Водна Змија (агол)
Еридан
Печка
Видливо на ширина од +32° до −90°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец ноември.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди