Триаголник (соѕвездие)

Триаголник или (лат. Triangulum) — мало соѕвездие на северното небо. Неговото латинско име Triangulum означува триаголник, и не треба да се меша со соѕвездието од јужното небо Јужен Триаголник. Името му доаѓа поради трите сјајни ѕвезди, со трета и четврта величина, кои формираат речиси рамнокрак триаголник. Ова соѕвездие е едно од 48-те соѕвездија забележани од Птоломеј.

Триаголник
лат. Triangulum
КратенкаTri
ГенитивноTrianguli
Ректасцензија2 ч.
Деклинација+30°
Површина132 (°)² (78th)
Главни ѕвезди3
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
15
Ѕвезди со планети0
Ѕвезди посјајни од 3,00m0
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)1
Најсјајна ѕвездаβ Tri (3.00m)
Најблиска ѕвездаδ Tri
сг,  пс)
Месјеови објекти1
Метеорски дождовинема
Соседни
соѕвездија
Андромеда
Риби
Овен
Персеј
Видливо на ширина од +90° до −60°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец декември.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди