Девица (соѕвездие)

Девица — едно од соѕвездијата од зодијакот, и како астролошки знак го носи истото име. Латинскиот назив Virgo значи девојка - девица, а неговиот симбол е . Се наоѓа меѓу соѕвездијата Лав на запад и Вага на исток, и е второ најголемо соѕвездие на небото. Многу лесно може да се најде на небото заради неговата најсјајна ѕвезда Спица.

NGC4461 - SDSS DR14 Девица (соѕвездие)
NGC4461 - SDSS DR14 Девица (соѕвездие)
Девица
лат. Virgo
КратенкаVir
ГенитивноVirginis
Ректасцензија13 ч.
Деклинација
Површина1294 (°)² (2nd)
Главни ѕвезди9, 15
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
96
Ѕвезди со планети9
Ѕвезди посјајни од 3,00m3
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)9
Најсјајна ѕвездаСпица (α Vir) (1.0m)
Најблиска ѕвездаRoss 128
сг,  пс)
Месјеови објекти11
Метеорски дождовивиргиниди
му-виргиниди
Соседни
соѕвездија
Воловар
Береникина Коса
Лав
Пехар
Гавран
Водна Змија
Вага
Змија
Видливо на ширина од +80° до −80°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец мај.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди

Литература

уреди

Надворешни врски

уреди