Водна Змија (соѕвездие)

Водна Змија (латински: Hydra) е најголемото од сите 88 соѕвездија, со 1.303 квадратни степени. Има долга историја, и познато е уште од времето на Птоломеј. Најчесто се прикажува симболично како водена змија.

Водна Змија
лат. Hydra
КратенкаHya
ГенитивноHydrae
Ректасцензија8-15 ч.
Деклинација−20°
Површина1303 (°)² (1st)
Главни ѕвезди17
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
75
Ѕвезди со планети6
Ѕвезди посјајни од 3,00m1
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)2
Најсјајна ѕвездаАлфард (α Hya) (1.98m)
Најблиска ѕвездаHR 4458
сг,  пс)
Месјеови објекти3
Метеорски дождовиAlpha Hydrids
Sigma Hydrids
Соседни
соѕвездија
Пумпа
Рак
Мало Куче
Кентаур
Гавран
Пехар
Лав
Вага
Волк (агол)
Еднорог
Крма
Компас
Секстант
Девица
Видливо на ширина од +54° до −83°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец април.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди