Риби — едно од соѕвездијата од зодијакот, и како астролошки знак го носи истото име. Латинскиот назив Pisces е множина од риба, а неговиот симбол е . Се наоѓа меѓу соѕвездијата Водолија на запад и Овен на исток.

Риби
лат. Pisces
КратенкаPsc
ГенитивноPiscium
Ректасцензија1 ч.
Деклинација+15°
Површина889 (°)² (14-то)
Главни ѕвезди21
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
86
Ѕвезди со планети5
Ѕвезди посјајни од 3,00m0
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)5
Најсјајна ѕвездаη Psc (3,6m)
Најблиска ѕвездаВан Маненова ѕвезда
сг,  пс)
Месјеови објекти1
Метеорски дождовипискиди
Соседни
соѕвездија
Триаголник
Андромеда
Пегаз
Водолија
Кит
Овен
Видливо на ширина од +90° до −65°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец ноември.

Митологија

уреди

Созвездието претставува две заоблени форми, кои се меѓусебно поврзани. Тие две форми се риби, додека ѕвездите кои ги поврзуваат создаваат лента која ги поврзува опашките на рибите. Врската помеѓу рибите, иако видлива со голо око, не го расипува впечатокот дека ова созвездие потсетува на две риби кои „пливаат“ во небото. По еден грчки мит, созвездието Риби претставува риби кои Афродита и нејзиниот син Ерос се претвориле за да избегаат од чудовиштето Тифон; врзани со опашките за да не се изгубат.[1]

Наводи

уреди
  1. P.K. Chen, A Constellation Album: Stars and Mythology of the Night Sky, с. 94 (2007, ISBN 978-1931559386).
  • Ian Ridpath and Wil Tirion (2007). Stars and Planets Guide, Collins, London. ISBN 978-0007251209. Princeton University Press, Princeton. ISBN 978-0691135564.
  • Richard Hinckley Allen, Star Names, Their Lore and Legenc, New York, Dover: various dates.
  • Thomas Wm. Hamilton, Useful Star Names, Holbrook, NY, Viewlex: 1968.

Надворешни врски

уреди