Паун (соѕвездие)

Паун (лат. Pavo) е соѕвездие на јужното небо. Тоа е едно од дванаесетте соѕвездија забележани од Петар Планциј, и за првпат е објавено на небесен глобус со дијаметар од 35 cm во 1597 (или 1598) во Амстердам. Првиот опис на ова соѕвездие во небесен атлас е даден од Јохан Бајер во Уранометрија од 1603 година.

Паун
лат. Pavo
Pavo constellation map mk.svg
КратенкаPav
ГенитивноPavonis
Ректасцензија20 ч.
Деклинација−65°
Површина378 (°)² (44th)
Главни ѕвезди7
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
24
Ѕвезди со планети3
Ѕвезди посјајни од 3,00m1
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)2
Најсјајна ѕвездаα Pav (Joo Tseo, Peacock) (1.94m)
Најблиска ѕвездаδ Pav
сг,  пс)
Месјеови објекти0
Метеорски дождовиделтапавониди
Соседни
соѕвездија
Октант
Рајска Птица
Олтар
Телескоп
Индијанец
Видливо на ширина од +30° до −90°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец август.

Видливи одликиУреди

Во Австралија, дел од ова соѕвездие е наречено „тава со долга дршка“ и се користи како водич за да се најде југ според ѕвездите.

Најпознатата ѕвезда во ова соѕвездие е δ Паун, блиска ѕвезда налик на нашето Сонце. φ2 Паун, е уште една ѕвезда налик на нашето Сонце, за која се смета, иако не е потврдено, дека има екстрасоларна планета.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди