Пумпа (Antlia, од старогрчки ἀντλία) е соѕвездие на јужното небо. Ѕвездите кои се во состав на ова соѕвездие се многу бледи, па затоа ова соѕвездите е за првпат опишано во XVIII век. Започнува на север, и се граничи со соѕвездијата Водна Змија, Компас, Едро и Кентаур.

Пумпа
лат. Antlia
КратенкаAnt
ГенитивноAntliae
Ректасцензија10 ч.
Деклинација−30°
Површина239 (°)² (62ро)
Главни ѕвезди3
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
9
Ѕвезди со планети1
Ѕвезди посјајни од 3,00m0
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)1
Најсјајна ѕвездаα Ant (4,25m)
Најблиска ѕвездаDEN 1048-3956
сг,  пс)
Месјеови објекти0
Метеорски дождовинема
Соседни
соѕвездија
Водна Змија
Компас
Едро
Кентаур
Видливо на ширина од +45° до −90°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец април.

Најсјајна ѕвезда во соѕвездието Пумпа е Алфа Пумпа (α Ant).

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди