Андромеда (соѕвездие)

Андромеда (лат. Andromeda) — соѕвездие наречено според принцезата Андромеда (грчки: Ανδρομέδη). Соѕвездието се наоѓа покрај соѕвездието Пегаз. Андромеда е позната и по галаксијата Андромеда.

Андромеда
лат. Andromeda
КратенкаAnd
ГенитивноAndromedae
Ректасцензија1 ч.
Деклинација+40°
Површина722 (°)² (19-то)
Главни ѕвезди4, 18
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
65
Ѕвезди со планети4
Ѕвезди посјајни од 3,00m3
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)5
Најсјајна ѕвездаα и (Алферац) (2,1m)
Најблиска ѕвездаRoss 248
сг,  пс)
Месјеови објекти3
Метеорски дождовиандромедиди (бјелиди)
Соседни
соѕвездија
Персеј
Касиопеја
Гуштер
Пегаз
Риби
Триаголник
Видливо на ширина од +90° до −40°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец ноември.

Најсјајната ѕвезда во ова соѕвездие е Сирах, која е главата на Андромеда и има ознака Алфа Андромеда. Порано таа ѕвезда била дел и од двете соѕвездија (Андромеда и Пегаз) и била позната како Делта Пегаз. Денес заедно со Алфа, Бета и Гама Пегаз е дел од Големиот квадрат на Пегаз.

Ѕвездата Бета Андромеда е позната по името Мирах. Се наоѓа на 200 светлосни години од нас и има величина од + 2,1.

Ѕвездата Гама Андромеда или Аламак е двојна ѕвезда оддалечена 350 светлосни години, со величина од + 2,1.

Небесни објекти

уреди

Најпознатиот објект во Андромеда е истоимената галаксија со ознака M31, една од најдалечните објекти видливи со голо око. Тоа е огромна спирална галаксија многу налик на нашата галаксија Млечен Пат. За да ја најдете галаксијата, нацртајте линија меѓи β Andromedae и μ Andromedae, и продолжете ја линијата отприлика со иста должина од μ.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  • Ian Ridpath and Wil Tirion (2007). Stars and Planets Guide, Collins, London. ISBN 978-0007251209. Princeton University Press, Princeton. ISBN 978-0691135564.
  • H. A. Rey, The Stars — A New Way To See Them. Enlarged World-Wide Edition. Houghton Mifflin, Boston, 1997. ISBN 0-395-24830-2.

Надворешни врски

уреди