Република Германска Австрија

Република Германска Австрија (германски: Republik Deutschösterreich или Deutsch-Österreich) — непризнаена држава која била создадена по Првата светска војна како почетна држава за области со претежно германско говорно и етничко германско население во рамките на територијата на поранешната Австроунгарија, со планови за евентуално обединување со Германија. Териториите зафаќале површина од 118,311 км2, и со 10,4 милиони жители.

Република Германска Австрија
Republik Deutschösterreich  (германски)
Непризна скастрена држава

1918 – 1919
Знаме Грб (1919)
[[File:
|260px|center|alt=|Местоположба на Германска Австрија]]
Територија на Германска Австрија
Главен град Виена
Јазици Германски
Уредување Унитарна директоријална република (1918–1919)
Унирана парламентарна република (1919)
Шеф на држава
 -  1918–1919 Државен совет
 -  1919 Карл Зајц
Канцелар
 -  1918–1919 Карл Ренер
Законодавство
Историја
 -  Прогласена 12 ноември 1918
 -  Забранета со мировниот договор од Сен Жермен 10 септември 1919
Валута Корона
Денес во Австрија, Чешка Република, Италија, и Словенија
Карта која ги означува областите во кои се зборувало германски (црвено) во рамките на Австроунгарија во 1911 година

Меѓутоа, во пракса, нејзиниот авторитет бил ограничен на дунавските и алпските провинции кои биле јадрото на Цислајтанија. Голем дел од нејзината територија за која се барала дефакто била управувана од новоформираната Чехословачка и меѓународно призната како таква.

Обидите да се создаде Германска Австрија под ова покровителство на крајот биле неуспешни, особено затоа што унијата со Германија била забранета со Версајскиот договор, а новата држава на Првата Австриска Република била создадена во 1920 година.

Позадина уреди

Австриското Царство на Хабсбурговците било реконституирано како двојна монархија со компромисот од 1867 година. Таа ги сочинувала „Земјите на круната на Свети Стефан“ во кои доминираа Маџарите, чиешто јадро било Кралството Унгарија и понекогаш се нарекувало Транслајтанија, и остатокот од царството во кое доминирале Германците, неформално наречена „Австрија“, но полуофицијално и било дадено името Цислајтанија. [1] [2] Цислајтанија ги вклучувала основните „австриски“ провинции, заедно со Крањска, Далмација, австриското крајбрежје (Горица и Градишка, Трст и Истра) на југ, и Бохемија, Моравија, Шлеска, Галиција и Буковина на север и исток. [1] [3] Двојната монархија, или Австроунгарија, како што станала позната, всушност била две држави со хабсбуршкиот монарх како ар на Австрија во Цислајтанија и крал на Унгарија во Транслајтанија. Во најголем дел, секој имал свои институции. Имало посебни парламенти и посебни влади и министерства за „царска Австрија“ и „кралска Унгарија“. [1]

Австроунгарија била мултинационален ентитет составен од Германци и Унгарци, како и девет други големи националности, кои сè повеќе го барале правото на самоопределување. Историски гледано, Германците биле доминантни во Хабсбуршката Монархија, а нивната моќ и влијание во голема мера го надминале нивниот број. [4] Дури и во Цислајтанија, Германците претставувале само 37% од населението. [1] Сепак, Горна и Долна Австрија, Салцбург, Корушка, Предарлска и поголемиот дел од Штаерска и Тирол имале претежно германско население. [5] Овие територии го претставувале јадрото на „австриските“ провинции и имале население од 6,5 милиони. [6] Додека Бохемија и Моравија биле претежно Чешки, Германците сочинувале мнозинство во појасот на територии кои биле на нивните граници, неодамна самопрогласени како провинции на Судетска и Германска Бохемија. [5] Германското население во Бохемија и Моравија изнесувало 3 милиони. [6]

Од 1914 до 1918 година, Австроунгарија се борела во Првата светска војна како една од централните сили и сојузник на Германија. До мај 1918 година, царството се соочило со зголемен воен неуспех и порази, како и домашни немири предизвикани од недостиг на храна и гориво. Дополнително, барањата на националностите на царството станувале се повеќе радикализирани, поттикнати од посветеноста на американскиот претседател Вудро Вилсон за самоопределување во неговите Четиринаесет точки објавени во јануари 1918 година. Во октомври, независноста на Чехословачка и државата на Словенците, Хрватите и Србите (последната се обединила со Србија тој декември за да го формира Кралството на Србите, Хрватите и Словенците, подоцна наречено Југославија), Унгарија се повлекла од двојната монархија и австроунгарската армија се предала на Италија во Виторио Венето. Со распаѓањето на царството, хабсбуршката администрација потпишала примирје на 3 ноември, а последниот хабсбуршки цар, Карл I, се откажал од своите овластувања на 11 ноември [note 1].[7]

Историја уреди

Декларација на Републиката уреди

На 21 октомври 1918 година, пратениците кои ги претставувале областите во кои се зборувало германски во Abgeordnetenhaus, долната комора на <i id="mwew">Рајхсрат</i>, царскиот парламент на Цислајтанија, изјавиле дека тие се новото Привремено национално собрание за Германска Австрија. [9] Со претстојниот колапс на царството што станало очигледен претходно во месецот, трите главни политички групи што ги претставувале германските говорници во долната комора започнале преговори за патот напред. Најголемата група била германските националисти, збирка на помали партии, со вкупно 109 пратеници избрани на последните царски избори, во 1911 година. Нивната примарна цел била Аншлус или унија со Германија. Конзервативната монархистичка Христијанско-социјална партија била следната најголема со 65 пратеници, а социјалдемократите, кои се залагале за демократска република, имале застапеност од 37 пратеници. [6]

На почетокот на октомври 1918 година, социјалдемократите биле првите кои повикале сите „германско-австријци“ да се обединат во германско-австриска држава. Тие го признале правото на сите националности на царството на самоопределување и рекле дека тоа треба подеднакво да важи и за германските Австријци. Германските националисти беа подготвени да ја прифатат позицијата на социјалдемократите за да овозможат понатамошни преговори. Христијанско-социјалната партија исто така го прифатила, но изјавила дека имаат резерви поради нивните „верски и династички убедувања“. [6] Нарекувајќи се себеси „Германците од Алпите и Судетите“, [5] сите 208 пратеници се состанале на 21 октомври и едногласно гласале дека го конституираат „Привременото национално собрание“ на Германска Австрија. [6] Тие изјавиле дека:

Тие, исто така, избрале тројца претседатели на Собранието, по еден од трите политички групи: Франц Дингхофер од Германското национално движење, Јодок Финк од Христијанско-социјалната партија и социјалдемократот Карл Зајц. [10] Извршен комитет од 20 члена бил назначен за давање уставни препораки до Собранието и, по следна препорака на комитетот, бил формиран Државен совет како извршен орган на 30 октомври. Советот веднаш номинирал 14 државни секретари да раководат со административна структура која ги отсликувала царските министерства. Според тоа, на крајот на октомври, германското говорно подрачје на царството ефективно имало две влади: новата администрација создадена од Привременото национално собрание и царската влада назначена од царот под Хајнрих Ламаш, последниот министер-претседател на Цистлајтанија. Монархијата формално сè уште постоела и, всушност, царската влада била задоволна од уставните мерки донесени на 30 октомври, верувајќи дека тие не добиваат републиканска форма и го зачувале потенцијалот за продолжување на монархијата. [9]

На 25 октомври, Привременото собрание ги повикало сите земји населени со Германци да формираат свои привремени собранија. [6]

На 11 ноември 1918 година, Карл I се откажал од правото да учествува во австриските државни работи. Тој намерно избегнувал да го користи терминот „абдикација“, бидејќи сакал да ја задржи својата слобода на дејствување во случај неговите австриски поданици да го отповикаат. Сепак, оваа одлука ефикасно ставила крај на 700-годишното владеење на Хабсбурговците.

Следниот ден, 12 ноември, Националното собрание официјално ја прогласила германско-австриската република и го именувал социјалдемократот Карл Ренер за привремен канцелар. [11] Истиот ден изготвила привремен устав во кој било наведено дека „Германска Австрија е „демократска република“ (член 1) и „германска Австрија е составен дел на германската република“ (член 2).[12] Последната одредба го одразувала ставот на пратениците кои сметале дека Австрија ќе изгуби толку многу територии во кое било мировно решение што повеќе нема да биде економски и политички исплатлива како посебна држава, а единствениот курс била унијата со Германија. Ова било наметнато со одбивањето на Унгарија да продаде жито и на Чехословачка да продаде јаглен на Австрија-Германија.

Како што пропаднало царството и бил објавен прекин на огнот, Привременото собрание се обидело да ја спречи социјалистичката револуција со организирање на коалициска влада предводена од малцинските социјалдемократи. Карл Ренер станал канцелар, а Виктор Адлер станал министер за надворешни работи. Социјалдемократите ги кооптирале новосоздадените совети на војници и работници и ја искористиле својата контрола врз синдикатите за да имплементираат социјални политики што ја стагнирале социјалистичката привлечност.

Карл заминал во егзил во Швајцарија на 24 март 1919 година. Налутен поради тоа што заминал без формална абдикација, Парламентот го усвоил Хабсбуршкиот закон, кој ги симнал од престолот на Хабсбурговците и им го конфискувал имотот. Карло бил трајно протеран од Австрија, додека другите машки Хабсбурговци можеле да се вратат само доколку се откажат од сите претензии за престолот.

Уставно собрание уреди

Независноста на Австрија е неотуѓива поинаку освен со согласност на Советот на Лигата на народите. Последователно, Австрија се обврзува во отсуство на согласност на споменатиот Совет да се воздржува од било каков акт што може директно или индиректно или на кој било начин да ја загрози нејзината независност, особено и до нејзиниот прием во членство во Лигата на народите, со учество во работи на друга сила.


 
Австроунгарска поштенска марка користена во Германска Австрија
 
Банкнота од една круна, препечатена со името Deutschösterreich („Германска Австрија“)

Изборите за Уставотворно собрание биле одржани на 16 февруари 1919 година и за прв пат на жените им било дозволено да гласаат.[13] Од 38-те германски населени изборни единици учествувале само 25, а 159 пратеници биле избрани за 170 места со социјалдемократите како најголема партија. Социјалдемократите освоиле 72 места, христијанските социјалисти 69 и германските националисти 26. Основачкото национално собрание првпат се состанало на 4 март 1919 година, а на 15 март била формирана нова влада, повторно предводена од Карл Ренер. Австриските социјалдемократи, и покрај тоа што биле една од водечките марксистички партии со својата австромарксистичка струја, не се обиделе да ја преземат власта или да воспостават социјализам. Сепак, мнозинството конзервативни, католички политичари сè уште не им верувале и тоа довело до фатална поделба лево-десно што ја измачувало Првата република и довело до нејзин пад до 1934 година.

Лидерот на социјалдемократите Ото Бауер напишал:

Германска Австрија не е организам кој ги следи законите на историскиот раст. Тоа не е ништо друго освен остаток од она што останало од старата империја откако другите народи се отцепиле од неа. Остана како лабав пакет од различни земји. [6]

Неуспешна унија со Германија уреди

На 13 ноември 1918 година, Германска Австрија побарала од Германија да започне преговори за унија и на 15 ноември испратила телеграма до претседателот Вилсон за поддршка на унијата на Германија и Австрија.

На 12 март 1919 година, Уставотворното собрание повторно ја потврдило претходната декларација дека Германска Австрија е конститутивен дел од германската република. Пангерманците и социјалдемократите ја поддржале унијата со Германија, додека христијанските социјалисти помалку ја поддржувале.

Во текот на пролетта и летото 1919 година, продолжиле разговорите за единство помеѓу германските и австриските претставници. Сето ова се променило по 2 јуни 1919 година кога бил претставен нацрт-мировниот договор со Австрија, кој покажал дека западните сојузници се против каква било унија меѓу Германија и Австрија.

Договор од Сен Жермен уреди

По поднесувањето на формална протестна нота до Сојузниците против блокирањето на германско-австриската унија, на 10 септември 1919 година Ренер го потпишал Договорот од Сен Жермен и тој бил ратификуван од Основачкото национално собрание на 17 октомври. Според неговите одредби, на 21 октомври земјата го променила своето официјално име од „Република Германска Австрија“ во „Република Австрија“. Таа, исто така, ги загубила Судетската област и германската Бохемија од Чехословачка, Јужен Тирол и Истра (вклучувајќи го јадранското пристаниште Трст) од Кралството Италија, и Крањска, Долна Штаерска и Далмација од Кралството на Србите, Хрватите и Словенците.

Член 88 од договорот, понекогаш наречен „пред- аншлусов обид“, гласел:

Оваа клаузула ефективно го спречувала секој обид на Австрија да се обедини со Германија.[14]

Слично на тоа, Версајскиот договор, кој ги диктирал условите за мир за Германија, забранил каква било унија меѓу Австрија и Германија. Со овие промени и населувањето на границите на Австрија, започнал периодот на Првата Републска Република Австрија .[15]

Граници уреди

На 22 ноември, националното собрание официјално побарало суверенитет над целата мнозинска германска територија на поранешната хабсбуршка област: вкупна површина од 118,311 км2 со 10,4 милиони жители. Ова ја вклучувало речиси целата територија на денешна Австрија, плус Јужен Тирол и градот Тарвизио, и двата региони денес во Италија; јужна Корушка и јужна Штаерска, денес во Словенија; неодамна прогласените покраини Судетска и германска Бохемија (која подоцна станала дел од нацистичка Судетска област), денес во Чешка; и Источна Шлеска (денес поделена меѓу Полска и Чешка). Меѓутоа, во пракса, нејзиниот авторитет бил ограничен на дунавските и алпските провинции на старото Хабсбуршко Царство - со неколку исклучоци, поголемиот дел од денешна Австрија.

Меѓутоа, сојузниците од Првата светска војна се спротивставиле на таквиот потег. Тие се обврзале на каузата на малцинствата во Хабсбуршкото Царство и речиси без прашање претпоставувале дека сакаат да ги напуштат Австрија и Унгарија. Германска Австрија била во голема мера немоќна да ги спречи силите на Италија, Чехословачка и Кралството на Србите, Хрватите и Словенците да заземат дел од нејзината територија.

Земјите на победничката страна на војната зазеле многу територии со германско мнозинство. Чесите инсистирале на историските граници на земјите на бохемската круна. На 28 ноември 1918 година, чешките трупи се префрлиле во Судетската област, а до 16 декември тие ја окупирале целата Судетска земја против народна волја на нејзините жители. Судетската земја останала окупирана се додека не биле официјално отстапени на Чехословачка со Договорот од Сен Жермен; Така, три милиони Германци станале граѓани на Чехословачка, што било индиректен предизвикувач на кризата 20 години подоцна. [б 1] [б 2] Победничка нација, Италија ја окупирала и подоцна и биле доделени Трентино и Јужен Тирол, од кои Јужен Тирол сè уште е со мнозински германски јазик. На Кралството Срби, Хрвати и Словенци (подоцна Југославија) му биле дадени делови од Корушка и Штаерска. Регионот Клагенфурт бил задржан по референдум на 20 октомври 1920 година, кога три петтини од гласачите гласале за останување со Австрија.

Подоцнежните референдуми во провинциите Тирол и Салцбург дале мнозинство од 98 и 99% во корист на обединување со Германија, додека Предарлска во мај 1919 година одржал плебисцит на кој 81% го поддржале пристапувањето кон Швајцарија.

Неколку германски малцински популации во Моравија, вклучително и германско население во Брно (Брун), Јихлава (Иглау) и Оломоуц (Олмуц), како и германската енклава Готче во Крањска, исто така, се обиделе да ја прогласат својата унија со германска Австрија, но не успеале. Областите сега надвор од сегашната Република Австрија често имале значајни негермански малцинства, а повремено и негермански мнозинства и брзо биле преземени од трупите на соодветните земји на кои на крајот требало да им се придружат.

Во однос на Источна Шлезија, плановите за референдум пропаднале, а областа била поделена меѓу Чехословачка и Полска.

Од друга страна, етничките Германци во западниот дел на Кралството Унгарија кои формирале мнозинство во областа позната како Германска Западна Унгарија и агитирале да се приклучат кон Австрија биле успешни и областа станала држава Градиште, со забележителен исклучок на регионот околу градот Оденбург (Шопрон) кој исто така требало да биде главен град на државата, но поради многу спорен референдум, останал дел од Унгарија. Единствениот друг дел од поранешните германски окрузи Градиште во Кралството Унгарија, исто така, што не станал дел од Австриската Република поради договорот Пресбург (Братислава) да биде отстапен на Чехословачка (денес главен град на Словачка).

Административна поделба уреди

Германска Австрија првично се состоела од девет провинции (Provinzen):

 1. Горна Австрија (Oberösterreich), целата сегашна австриска покраина Горна Австрија плус регионот на Бохемиска шума (Böhmerwaldgau) сега во јужниот бохемиски регион на Чешката Република;
 2. Долна Австрија (Niederösterreich), целата актуелна австриска покраина Долна Австрија и градот-држава Виена, плус германска Јужна Моравија ( Deutschsüdmähren), сега поделена меѓу чешките региони Јужна Бохемија, Височина и Јужна Моравија;
 3. Германска Бохемија (Deutschböhmen), области на западна Бохемија кои подоцна биле дел од Судетска област од 1938 до 1945 година, сега дел од Чешката Република;
 4. Судетска област, делови од историските региони Моравија и австриска Шлезија. Границите не кореспондираат со подоцнежната употреба на терминот Судетска земја.
 5. Штаерска (Steiermark), поголемиот дел од историската Штаерска, вклучувајќи ја и сегашната австриска држава Штаерска и североисточниот дел на словенечкиот неформален регион Долна Штаерска;
 6. Салцбург, целата сегашна австриска покраина Салцбург;
 7. Корушка (Kärnten), цела историска Корушка вклучувајќи ја и сегашната австриска покраина Корушка, словенечкиот неофицијален регион Корушка, словенечката општина Језерско и сега италијанските општини Тарвизио, Малборгето Валбруна и Понтеба;
 8. Германски Тирол (Deutschtirol), поголемиот дел од историскиот Тирол, вклучувајќи ја сегашната австриска покраина Тирол и денешната италијанска провинција Јужен Тирол, но не и сегашната италијанска провинција Трентино;
 9. Предарлска, целата сегашна австриска покраина Предарлска.

Национална химна уреди

И покрај забраната за употреба на терминот „Германска Австрија“, неофицијалната национална химна на републиката помеѓу 1920 и 1929 година била „Германска Австрија, прекрасна земја“ (Deutschösterreich, du herrliches Land). Нејзините зборови биле напишани од тогашниот канцелар Карл Ренер, потписник на Договорот од Сен Жермен.

Белешки уреди

 1. всушност, Карл никогаш формално не абдицирал.[7] Наместо тоа, тој едноставно изјавил во својата изјава од 11 ноември 1918 година: „Се откажувам од секое учество во работата на државата."[8]
 1. "Окупацијата на спорните региони од страна на Чесите не било ефективно блокирано со споменици и петиции. Чешките воени сили почнале да се движат во позагрозените региони на 28 ноември."[16]
 2. "Оваа резолуција предизвикала бура од негодување кај останатите партии во парламентот. Христијанските социјалисти протестирале против заплашувањето на „слободно избраните претставници на нашиот христијански германски народ“. Пангерманците зборувале за „криминален обид да се елиминира демократијата, односно владеењето на целиот народ“. Ситуацијата била во најмала рака парадоксална. Социјалистите, кои биле вистински демократи, им се заканиле на своите непријатели со диктаторски чекори; христијанските социјалисти и пангерманците, чиешто придржување кон демократијата било сомнително во минатото и ќе стане уште посомнително во иднина, се изјасниле дека се непоколебливи бранители на демократијата и парламентарниот систем. Две недели подоцна Фридрих Адлер се обидел да го поништи несреќниот впечаток на резолуцијата со внимателно објаснување на тоа што се подразбира под „аритметички несреќи“. Тој тврдел дека имајќи ги предвид сепаратистичките тенденции во Тирол, а од друга страна, можноста индустриските германски области окупирани од Чеси конечно да бидат инкорпорирани во германска Австрија, целата ситуација во парламентот може да се промени и социјалистите да добијат мнозинство. „ Во споредба со јасните зборови на резолуцијата, ова несомнено претставувало повлекување, а брзината со која била спроведена покажало дека социјалистите сметале дека овојпат блефирањето отишло предалеку. Во меѓувреме биле во тек подготовките за уште еден тест на социјалистичката политика и искреноста на нивните тврдења дека се цврсто решени да ги скршат сите обиди да се воспостави диктатура на пролетаријатот или да се уништи парламентарната демократија во Австрија."[17]

Наводи уреди

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Beller 2006.
 2. Brodbeck 2014.
 3. Healy 2004.
 4. Motyl 2001.
 5. 5,0 5,1 5,2 Magocsi 2018.
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 6,6 Barker 1973.
 7. 7,0 7,1 Brennan 2018, стр. 116.
 8. Gulick 2021, стр. 60.
 9. 9,0 9,1 Boyer 1995.
 10. Kriechbaumer 2001.
 11. Jelavich 1987.
 12. http://alex.onb.ac.at/cgi-content/alex?apm=0&aid=sgb&datum=19180000&page=26 Gesetz über die Staatsform. StGBl. Nr. 484/1919
 13. „85 Jahre allgemeines Frauenwahlrecht in Österreich“. 2011-03-06. Архивирано од изворникот на 2011-03-06. Посетено на 2019-06-14.
 14. „Treaty of Peace between the Allied and Associated Powers and Austria; Protocol, Declaration and Special Declaration [1920] ATS 3“. Austlii.edu.au. Посетено на 2011-06-15.
 15. "Austria and Germany", Karl Polanyi, International Affairs – Vol. 12, No. 5 (Sep., 1933), pp. 575–592 (18 pages), Oxford University Press
 16. Strong 1939, стр. 167.
 17. Gulick 2021, стр. 78-79.

Библиографија уреди