Договор од Сен Жермен

мировен договор потпишан на 10 септември 1919 г.

Договорот од Сен Жермен бил потпишан на 10 септември во 1919 година, во палатата Сен-Жермен-ан-Ле во Париз, меѓу земјите на Антанта и новооформиранта Република Австрија како припадничка на поразените Централни сили.

Договор од Сен Жермен ан Ле
Мировен договор меѓу Сојузниците и Австрија
{{{image_alt}}}
Австрискиот канцелар Ренер им се обраќа на делегатите при церемонијата на потпишување
Потпишан10 септември 1919
МестоЗамок Сен Жермен ан Ле, Ил-де Франс, Франција
На сила од16 јули1920
УсловРатификација од Австрија и четирите големи сојузници
Странки
ЧуварФранцуска влада
ЈазициФранцуски, англиски, италијански
Целосен текст
Treaty of Saint-Germain-en-Laye на Викиизвор

Оваа е еден од мировните договори со која е завршена и Првата светска војна. А кои на Париска мировна конференција (од 18 јануари 1919 година-28 јуни 1919 година во Париз) ја заклучиле секоја победа на секоја земја посебно.

Според договорот кои бил регулиран и распадот на Австроунгарија. Република Австрија, составана од повеќе територии на која живееле и зборувале германски јазик, морала да признае неазвисност на Германија, Чехословачка, Полска, и кралството СХС. Во договорот биле регулирани и воените репарации, кој Австрија требала да плати воени трошкови кон Антанта.