Список на непризнаени држави

список на статии на Викимедија
Limited recognition.png

Овa е списoк na држав кои постојат или постоеле како фактички независни држави, но како такви не се признати од страна на поголемиот дел од другите држави или меѓународни заедници.

ЕвропаУреди

Нацистички квислиншки држави во текот на II светска војнаУреди

АзијаУреди

АфрикаУреди

 
Карта на поранешната Бијафра.

АмерикаУреди

ОкеанијаУреди