Војводство Корушка

војводство

Војводство Корушка (германски: Herzogtum Kärnten, словенечки: Vojvodina Koroška) — војводствo на Светото Римско Царство, во јужниот дел на Австрија и делови од северна Словенија, кое било основано во 976 година кога била одвоена од Војводство Баварија во времето на Хајнрих II и опстојувало до нејзиното распаѓање во 1806 година. Војводството било во составот на Цислајтанија како дел од Австроунгарија до 1918 година.

Војводство Корушка
Herzogtum Kärnten (германски)
Vojvodina Koroška (словенечки)
Држава во Светото Римско Царство и Австриско Царство
March of Carinthia
976 – 1918
 

Знаме Грб
Местоположба на Корушка
Корушка (жолто) во Австрија, околу 1790
Главен град Санкт Фајт на Глан (Šentvid ob Glini) до 1518, Клагенфурт (Celovec)
Јазици баварски јазик, словенечки јазик
Уредување Војводство
Историски период Среден век
 -  Основано како Војводство 976
 -  под управа на Хабсбуршка династија 1335
 -  Вклучен во Австриски округ 1512
 -  Горна Корушка
   отстапена на
   Илирски провинции
 
1809
 -  Обновена под управа на
   Австриско Царство
1815
 -  Замрела 1918
Денес во  Австрија
 Хрватска
 Италија
 Словенија