Абдицирање

(Пренасочено од Абдикација)

Абдицирање или абдикација (лат. abdicatio = одрекување, одбивање; од ab - од далеку, и dicare, да изјави, да прогласи како да не му припаѓа) е чин на откажување и истапување од официјална служба, особено од врховна служба во државата.

Првото абдицирање на Наполеон, oддржано во Фонтенбло (дворец) на 4 април 1814 година

Во Римското право терминот, исто така, се применува за откажување од член на семејството, на пример откажување наследство на синот. Терминот обично се применува за монарси или оние кои официјално се крунисани.

Денес соодветниот израз за избрана или именувана функција е официјална оставка.

Познати абдицирањаУреди

ИзвориУреди