Разговор со корисник:Raso mk/Архива 1

Додај тема
Тековни разговори

КирилицаУреди

Raso mk, СЀ може да се пишува на кирилица, од компјутер и РАМ, па сѐ до долар и S/2004 S 3. Македонско писмо е кирилицата, а ако сметаш дека треба да постои насловот и на латиница, ти предлагам да направиш страница за пренасочување. Поздрав, --Crnorizec 23:24, 3 јули 2008 (UTC)

Бидејќи тоа е привремена шифра, нормално е да биде во оригинал. Да го оставиме патриотизмот на страна, ама и најкириличните руси и украинци го пишуваат така.--Raso mk 23:27, 3 јули 2008 (UTC)
Патриотизмот никако не можеме да го оставиме на страна. А и не сме шизофреници па да користиме две писма... Како ќе индексираш енциклопедија со две писма??? Двапати?! Мислам дека сите наслови треба да се кирилични, а во статијата може и да ја има латиничната транскрипција, или било која друга. --Crnorizec 00:27, 4 јули 2008 (UTC)
На целата територија во Република Македонија и во нејзините меѓународни односи службен јазик е македонскиот јазик и неговото кирилско писмо.
(Од Уставот на Република Македонија. Член 7, Амандман V)
МАКЕДОНСКИ СЕ ППИШУВА СО КИРИЛИЦА!!! http://www.mojatakirilica.com.mk/ - Секоја чест за кампањава.
EfkoMKD
Па спори ли некој за кирилското писмо,а? Ако си толку кириличен потпишувај се на кирилица. Уат д фак--Raso mk 08:17, 4 јули 2008 (UTC)
Извинете, ќе ви се вмешам во муабетот. :D Crnorizec, не си во право. Некои работи мораме да ги пишуваме со латиница, како на пример заштитените марки или имињата на музички групи и нивни албуми (види:Korn, Megadeth, Placebo и мн. др.), или во овој случај шифри на небесни тела. Како примерот со Нокиа телефоните, еднаш ако издадат марка Morf, ќе ја транскрибираме како Морф и ќе напишеме статија, а ако издадат друг модел и го крстат Morph? Тогаш? Во право е Рашо, никој не спори за кирилицата, за џабе фрки правите. --Brainmachinewtf? 14:48, 4 јули 2008 (UTC)
Глуп муабет! --MacedonianBoy 17:14, 4 јули 2008 (UTC)
Гледам дискусијава зела неочекувани размери... Плацебо се чита Плацебо или Placebo? А Морф - Морф или Morph? А и на Кока-Колата за мене не ѝ се менува многу вкусот ако е напишана на кирилица. Од каде излезе тоа дека трговски марки или имиња се пишуваат во оригинал? Така како што читаме така и пишуваме, не знам што има тука толку спорно, барем нашава азбука е фонетска. Да не забораваме дека придонесуваме во јавен проект и правописните правила треба да ги почитуваме. Без оглед кој како се потпишува, тоа е негова лична работа. --Crnorizec 23:29, 4 јули 2008 (UTC)
Сепак има некои работи кои се пишуваат во оригинал (барем јас така мислам). А дека ова е јавен проект се сложувам потполно. Бидејќи вака не можеме ништо да решиме, ќе чекаме на некој од админите и ке направиме една поголема дискусија за да се реши еднаш за секогаш. Позз--Raso mk 23:41, 4 јули 2008 (UTC)
Му „украдов“ еден цитат на iNkubusse, многу добро е објаснето овде, конкретно за музичките групи:
„Се работи за официјални регистрирани имиња, односно „брендови“. Било тоа да е веб-сајт, компанија или музичка група. Кога се работи за лично име, секогаш треба да се транслитерира, и тоа онака како што се слуша од изворниот јазик, но кога се работи за име на музичка група, коешто неговиот изумител си го напишал апсолутно како што сакал, ние не смееме да му го извртуваме. Постојат бендови со имиња дури и како „!!!“, „The 77s“ или Lääz Rockit, коишто нема шанси ние да ги транслитерираме. Едноставно на нивните автори така им текнало, а законот тоа им го дозволува, и потпишале договор со издавачка куќа - под име со знаци (не само букви) какви што им дошло. Погледни и некои други бендови, како Deströyer 666, KOBUS!, Ewigkeit, 3X Krazy итн. Како би ги превеле овие имиња? Како би се разликувале имињата на два бенда со имиња „Krazy“ и „Crazy“? Двете се Крејзи :)“ --Brainmachinewtf? 23:48, 4 јули 2008 (UTC)


Крејзи мен, крејзи. Потполно си во право. --Raso mk 23:51, 4 јули 2008 (UTC)

фактУреди

Ова не е факт. Види en:Chuvash people (Another belief is that the Chuvash are remainders of pre-Bolgar (Hunnic) population of Volga Bulgaria, partly merged with Scythians, Bolgars and Mari.). Исто така en:Sabir people (Some modern historians speculate that a Sabir tribe or faction, called Suars, may have resettled in the Middle Volga region, where they later merged with Volga Bulgarians. Indeed, one of the foremost cities of Volga Bulgaria was called Suar or Suwar. Today, some Chuvash historians postulate that their nation is partially descended from Sabirs.) и en:Mari people ([1])) --Мизиец 18:59, 8 февруари 2008 (UTC)


Уште нешто од англискaта википедиjа: en:Suars(Today many Chuvash regard the Suars as their ancestors. (Chuvash: Сӑварсем) In the Mari language modern Volga Tatars are called Suas; Chuvash also are known as Suasenmari or in Finnish language Suaslanmari (which means Suar-icized Mari.)--Мизиец 19:01, 8 февруари 2008 (UTC)

Податотека:Interlingual Barnstar.png Награда за географија
Јас MacedonianBoy ја доделувам оваа награда на Raso mk за огромен придонес од областа на географијата, како во Македонија така и пошироко. 16:05, 07.02.2008 (UTC)

Слики без лиценца и другоУреди

Здраво. Забележав некои твои уредувања на страницата Затвор и имам некои забелешки. Прво, ставањето на карикатурата со тие политичарите не и е место во енциклопедиска статија. Сатирата, а особено политиката не и место овде - постојат блогови за таа работа. Второ, и посериозно, забележав дека ставаш лиценци на слики во јавен домен кои што најверојатно не се твои, освен ако не посетуваш затвори - некои од тие слики имаат авторски права и доколку не си автор не можеш да ги дадеш во јавен домен. Лиценците се сериозна работа и Википедија може да има правни проблеми, а некој од авторите ако сериозно се заинаети можеш и ти да си имаш проблеми од таква природа. Сигурен сум дека Макфакс нема да бидат воодушевени ако дознаат дека нивните авторски фотографии некој ги дава во јавен домен. Значи, веќе не ги прави горните две работи. Поздрав. --FlavrSavr 01:10, 3 февруари 2008 (UTC)

Мило ми што праша! :-) ОК, првин да ти посакам добредојде ко човек. Обично тонот не ми е подесен како пасусот горе, меѓутоа морав да ти укажам на сериозноста на ситуацијата зошто на другите Википедии за вакви работи ќе беше блокиран инстантно. Значи, што се однесува до лиценците на сликите, некои генерални препораки би биле следниве:

 • Да не се користат слики од комерцијални сајтови (.com) сајтови освен ако нема експлицитна, пишана дозвола за нивно користење на Википедија, односно нивно трансферирање под GFDL лиценца од јавен домен... Практиката покажува дека најчесто нив не им е во интерес тоа, така што најголем број од сликите од мрежата отпаѓаат и не може да се користат на Википедија.
 • Слики може да се користат од Википедиите на други јазици, со тоа што тука би се пренесле под истата лиценца под која се наоѓаат таму - најчесто GFDL, а поретко Fair use лиценци... ќе видиш за што точно зборувам кога ќе кликнеш на самата слика, под неа скоро секогаш има некаква лиценца.
 • Слики од владини сајтови можат да се користат, ако се од владата на САД зошто тие се во јавен домен. Сликите од македонските владини сајтови (gov.mk) се некаква сива зона и мислам дека може да ги користиме (со резерва) бидејќи тоа би требало да го дозволува Законот за авторски права. Сепак пред да се консултира правник, тие остануваат под знак прашалник. --FlavrSavr 01:41, 3 февруари 2008 (UTC)

Се надевам дека ти одговорив на прашањата. Ќе му испратам линк и на MacedonianBoy од разговоров. Поздрав! --FlavrSavr 01:41, 3 февруари 2008 (UTC)

Признание за вашиот придонесУреди

 
Јас Корисник:brest, доделувам златна тегла ајвар за исклучителни придонеси на Македонската Википедија на Корисник:Raso mk

ZDRУреди

hkhjkhkjhk MacedonianBoy  (Раз)

ПренасочувањаУреди

Прво го поздравувам твојот потфат за една така темелна обработка на таа тема! Што се однесува до униформноста на страниците, значи „Име (провинција)“, пренасочувањето можам да го направам и јас, но немам доволно добар увид во тоа што сѐ ќе треба да се среди. Доколку немаш време и можност сите да ги пренасочиш, кажи ми кои се, па јас тоа ќе до направам. Поздрав, --Б. Јанкулоскиразговор 21:27, 19 февруари 2008 (UTC)

 • Да не заборавам да додадам дека латиничниот оригинал на името треба да оди со закосени букви, додека задебелените се резервирани за македонската варијанта. --Б. Јанкулоскиразговор 21:32, 19 февруари 2008 (UTC)
 • Сторено! Страниците се пренасочени според стандардот, а имињата ги сменив и во шаблонот, за да соодветствуваат. Воедно ги подредив и по македонски азбучен ред. --Б. Јанкулоскиразговор 22:04, 19 февруари 2008 (UTC)

Интерактивна карта на МакедонијаУреди

Интерактивна карта на Република Македонија

Уредувачка војна за статија Бугарски владетелиУреди

Би замолил ако веќе сте вклучени во расправата за последните измени во статијата за Бугарските владетели Вашите коментари да бидат аргументирани со наведување на извори или пак со аргументирано негирање на наведените извори од останатите учесници во дискусијата со што би помогнале во надминување на создадениот спор.--brest 22:42, 25 февруари 2008 (UTC)

hey rasoУреди

hey, der artikel - verwaltungsgliederung des iran gefaellt mir sehr, aber es waere besser wenn die transkriptionen der arabischen namen auf cyrillisch geschrieben waeren.

--Guitardemon666 13:47, 28 февруари 2008 (UTC)

nemam kirilica na tastaturata ovde zato na germanski :) pozdravi


Ако викаш да стаам не е проблем. Само ако ми кажеш како се читаат тие букви како на пр. оваа ā и слично. И вака е добро, но аkо мислиш дека е подобро на кирилица ОК. P.S. Wo bist du jetzt in De oder Mk. Grüss  Рашо  (Раз) 13:54, 28 февруари 2008 (UTC)
in griechenland :) ich glaube dass ā liest man aa (doppel a), aber weisst du was, viellecht ohne transkription ist es am besten. :) XAIPETIΣMATA aus griechenland :D
Lassen wir das zuerst so, danach werden wir gucken. Γεια Ελλαδα :)  Рашо  (Раз) 14:57, 28 февруари 2008 (UTC)

Expediency CouncilУреди

Expediency Council се преведува точно како „Совет за целесообразност“. --Б. Јанкулоскиразговор 04:14, 29 февруари 2008 (UTC)

опет ја :)Уреди

Ме заинтересира ова цела серија за иран, па сакам да помогнам (и веќе почнав)... само пошто од секогаш цепидлачам (лоша навика) да ти напоменам дека , (запирка) е за децимали а . (точка) е за иљадарки - значи обратно од американската интерпункција, значи статиите шо ги пишиш запирки и точки обратно (како шо веќе сменав на неколку) освен на координатите пошто тие се врска и ако клајш запирка нема да биди точна врската и ќе води кон непостоечки координати. Исто, ко ќе пишиш, додавај го англиското интервики а и на англиската википедија додавај го македонското интервики. Плус, надворешните врски на крајот од статијата-преведвај го натписот на македонски, да не биди на англиски. Многу забелешки ама морам да признам - алал ти вера, стварно супер е. Отсега ќе помагам колку шо можам за ова интересно ми е. Ако имаш познавања од арапски (јазик) помогни и со статии за то. Поздрави :)

--Guitardemon666 19:12, 2 март 2008 (UTC)

епа досмени ги тие работи шо ти реков на статиите (јас само на последните четири сменав) пошто ќе ми снема интернет (крадам од комшијата) :) а јас имав исто почнато со поделбата на грција и сфатив дека ми стана опсесија и реков да одморам, па ете не продолжив. ко ќе завршиш со иран да видиш и за то да се доврши. на германската википедија има листа со имињата на сите места во егејска македонија на грчки со соодветното македонско име, и се трудам сите имиња на грчки да пренасочват на македонски, од најмало селце па сѐ до солун. интересно е и то, ама во друго време. имај го сепак на ум.

ајде поздрав

--Guitardemon666 19:29, 2 март 2008 (UTC)

top level domainsУреди

Правилно е врвните домени да бидат напишани на латиница (важи и за насловите на статиите). Иначе се двоумам ама сум на мислење дека и шаблонот Домени, би требало да биде CcTLD, како што е во пракса во повеќето википедии, иако и Домени го има во спрската википедија на пример.--brest 15:13, 5 март 2008 (UTC)

И гледам дека .рф доменот сепак во иднина ќе постои?!?--brest 15:16, 5 март 2008 (UTC)

Незнам што мислиш со тоа врвните домени да бидат напишани на латиница? А, ако мислиш дека шаблонот треба така да се вика слободно преименувај го или подобро нека има и две имиња (некои ги земам од анг вики , а некои од ср вики така да и двете се корисни). А .рф сеуште не е излезен. кога ке се појави ке биде сменето :-) - Рашо  (Раз) 15:27, 5 март 2008 (UTC)
мислев тека .rf си го напишал како .рф, ама не било така. Затоа реков дека треба да бидат напишани на латиница, како .mk, .gr, .al и слично. Се двоумам шаблонот Домени дали да биде именуван како CcTLD. Мислам дека е подобро да биде CcTLD, иначе ако го преведеме на македонски може да биде кЗВД (код на Земја Врвен Домен).
Па во страничните шаблони се спомнува CcTLD и сеуште не е напишана. Ке напишам што значи тоа и страната код на Земја Врвен Домен ќе ја пренасочам кон неа. Мислам дека е така најдобро. Ако мислиш подруго кажи за да знам што да правам. А во меѓувреме ке почнам да ја правам адмонистративната поделба на Мајнмар и сл. - Рашо  (Раз) 15:49, 5 март 2008 (UTC)

Рашка не я крши статията повекеУреди

Рашка мислам веке е очегледно дека, нема ни еден аргумент да се бришат кои и да е части от статията Бугарски владетели. Те молам не си залагай коричстничкоито авторитет со глупостите на Филип, той не е уредил и за еден денар нормална статия или кое што да е, ти поне си нормален корисник кои што се опитвува да работи за доброто на Википедия. Поздрав! --Li4kata 09:53, 6 март 2008 (UTC)

работамУреди

работам на случајот, ама нема да го дозавршам сега, ќе биди готов довечер.

--Guitardemon666 11:00, 7 март 2008 (UTC)

супер статиите за филипините. само пази на точки запирки (кај бројките) и наводниците „“

незнам како оди кај нас (не ни имаме такви статии) ама на англиската гласи општини of the Philippines значи на македонски ќе биди општини на филипиниТЕ.пренасочи ги моменталните статии да не ти се мешам во работата. thumbs up

--Guitardemon666 10:09, 8 март 2008 (UTC)

Oki! Samo da dovršam...--Raso mk 10:13, 8 март 2008 (UTC)

ШаблонотУреди

проблемот е во шаблонот, треба да се обратиме до Брест, тој го правеше. има нешто проблем со она qif не функционира точно, ама да не се мешам јас, нека проба тој да го суреди. ја кладов сликата подолу (мини).

--Guitardemon666 21:45, 11 март 2008 (UTC)

gymn ме потсети на гимнастирио на грчки за спортска сала :D училиштето е во право си са ми текна. а за таму неможи да седи, пошто не чини шаблонот нешто. зато вака.

--Guitardemon666 21:51, 11 март 2008 (UTC)

Претседатели на ФолопинитеУреди

Рашка бивте замолил да я направиш категоријата Категорија:Претседатели на Филипините, а не Категорија:Претседатели на Филипините, по тоа што сите подобни кат са Претседатели: ..., ова е от страна на унификација на категориите во Вики, плус ова во сите останали Викита подобните категории са во множествена бројка. --Li4kata 12:58, 17 март 2008 (UTC)

Извини ама не разбирам што сакаш да кажеш. да я направиш категоријата Категорија:Претседатели на Филипините, а не Категорија:Претседатели на Филипините... па не е ли исто. Или ако можеш направи ти како што мислиш па ќе видам ја за другите. Ок? Позз--Raso mk 13:11, 17 март 2008 (UTC)

Глорија Макапагал-Аројо vs. Глорија Магапагал-АројоУреди

Здраво, гледам дека на некои места е пишувана со К, на други со Г. Еве го и на англиски: Maria Gloria Macaraeg Macapagal-Arroyo. Поздрави! --Мизиец 15:27, 17 март 2008 (UTC)

Правилно е со к, така да тоа со г веројатно е моја грешка. Ако не е исправена ќе ја средам. Фала на замерката. позз--Raso mk 15:57, 17 март 2008 (UTC)

за Инфокутија оружјаУреди

ок можеш!!за Инфокутија оружја!! а како се прави Инфокутија?

Драги КаровУреди

Каков доказ сакаш дека е бугарин? Генетички иследованиjа? DNA? Човекот вели дека е македонски бугарин, татко му бил македонски бугарин, дедо му бил македонски бугарин. Се изjаснил както бугарин на пописот. По документи е бугарин по националност. --Мизиец 15:22, 21 март 2008 (UTC)

Ова е едно од многуте интервjута со Драги Каров. Dragi Karov,Veles,otkrivanje spomenik na Todor Aleksandrov--Мизиец 15:31, 21 март 2008 (UTC)

Еве уште едно Bulgarians in Macedonia with a message to the world --Мизиец 15:33, 21 март 2008 (UTC)

НаградичкаУреди

 
Филипинска ѕвезда се доделува на Raso mk. Доделува --MacedonianBoy 22:09, 24 март 2008 (UTC)

Баш ништоУреди

Еј Рашо, баш ништо посебно немам, само сакав да ти го пофалам делот „Намери“ на корисничка страница. Хаха, се изнасмеав од срце, многу ти е добро тоа со соседи, браќа, братучеди и маќеи! =)) Особено маќеи и браќа :D Поздрав! --Поречанец A? 02:12, 25 март 2008 (UTC)

Морав нешто да ставам, иако во некои „братски“ википедии сум наречен малко бруталничък. :-) позз--Raso mk 02:18, 25 март 2008 (UTC)

БлагодарностУреди

Фала за наградичката, се надевам дека и во иднина ќе ми доделувате за моите успеси:))). Позз--Астрион 19:38, 25 март 2008 (UTC)

И уште нешто, дали постои можност, како што ти имаш на твојата “статија-корисник“ - ПРИДОНЕСИ... и на мојата тоа да го ставам, стварно е многу јако направено, а за техника не ме бидуваа--Астрион 19:46, 25 март 2008 (UTC)


Пред ден два си ја направив корисничката страна, така да уште има за работа. Ако сакаш нешто слично пробај да бараш кај корисниците на англиската википедија таму има доста добри идеи и со комбинирање можеш да успееш нешто да искомпонираш. Мислам колку и да не се разбира човек од тоа со просто копирање се успева се. Ако успееш да најдеш нешто и имаш проблеми кажи ми слободно. Со задоволство би ти помогнал. позз.--Raso mk 19:56, 25 март 2008 (UTC)

Некои ситнициУреди

Рашо, морам да ти напоменам да внимаваш на некои ситници што не се тешки за тебе, а тешки се за мене да ги поправам (оти се ситници). Еве во точки ќе ги ставам:

 • Придавките во македонскиот јазик се пишуваат со мала буква, речиси секогаш, освен во случаи како Рациновиот стил или Сталиновата психа. Особено те молам да внимаваш кога пишуваш јазици, никако не смеат да бидат со голема буква (пример ...на филипински јазик...). Од друга страна, имиња на народи, секогаш се пишуваат со голема буква (Кинези, Арапи...).
 • На неколку статии немаш ставено англиско интервики. Веројатно ги копираш интервикијата од англиската статија, а забораваш да додадеш и [[en:]] интервики. Така ја оневозможуваш работата на ботовите да го копираат македонското интервики на сите јазици за таа статија.
 • Кога додаваш категории, обично пишуваш [[Category:некоја категорија]]. И ова е легален код и функционира нормално, но чисто од естетски причини би било поубаво да пишуваш [[Категорија:Некоја категорија]] (и големата буква на почеток).
 • Направив шаблони за никулци за Филипините. Би било убаво да го додаваш соодветното шаблонче на крајот од нови статии (се разбира ако се никулци). Еве ги сите тука.
 • Исто така може и малку повеќе да внимаваш општо на печатни грешки и лапсузи, особено на витални делови како категории и линкови. :D

Те замолувам во иднина да внимаваш на овие неколку работички, стварно не се нешто голема работа, а многу време и нерви ќе заштедат ;) Фала ти однапред и да знаеш дека сум тука за сѐ што ти треба. Поздрав. --Поречанец A? 21:54, 1 април 2008 (UTC)

Ок. Вака сега. За грешките признавам. И самиот се чудам колку ги правам. :(
А за интервики забележав дека и да не го ставам англискиот сепак ботовите скоро на сите википедии го ставаат македонскиот, вклучително и англискиот на оваа википедија. Но сепак фала на замерките и ќе се потрудам подобро да пишувам и забележувам. позз--Raso mk 22:01, 1 април 2008 (UTC)
Тој што додаваше „Поранешна Југословенска“ е од Србија ;) --Поречанец A? 22:30, 7 април 2008 (UTC)

бугарски владетелиУреди

vo vrska so sporot so Корисник:StanProg za statijata bugarski vladeteli te molam odgovori na stranicata za razgovor na soodvetnata statija. pozdrav

--Guitardemon666 12:08, 7 април 2008 (UTC)

Шаблон: Крстоносни војниУреди

Raso mk, сакам да пробаш дали можеш да го направиш шаблонот за крстоносните војни сличен како оној од српската википедија. Мислата ми е шаблонот да се уреди по начин по кој е и српскиот шаблон за крстоносните војни т.е. да има само основните походи кои биле, а споредните да бидат како еден вид подкатегории. Brest вели дека имало некој проблем кај нашата википедија, па ми напиша ако можеш ти да пробаш. Мислам дека ме разбра што барам од тебе--Астрион 20:34, 14 април 2008 (UTC)

Вака сега. Колку што видов на нашава вики има проблем со тоа покажи и скриј. Мислам не сум сигурен ама повеќе пати и ја сум правел и не ми излегува исто така. Ај ќе се обидам сега. Ако иде ноќва ке го средам. Ќе раборам на тука, па проверуј од време на време. позз--Raso mk 20:43, 14 април 2008 (UTC)
Окс--Астрион 20:50, 14 април 2008 (UTC)
Raso mk, за жал не те разбрав многу добро за тоа кои категории да ги преведувам. Јас сметам дека скоро 80% од поткатегориите кои треба да бидат вметнати веќе ги имам преведено на шаблонот кој вчера го дополнив. И друго, дали во твојот шаблон да ги има настаните и “главните личности“ во крстоносната војна или пак како што јас мислам, само позначајните битки???--Астрион 13:17, 15 април 2008 (UTC)
Мислев дека ќе има за превод, ама јас уште синоќа го преведов. Така да сега е ок. Незнам дали си го видел шаблонот, но тој е тука Корисник:Raso mk/за правење. Потполно е ист со српскиот, само што нема опции со сокриј и покажи. Инаку некои имиња можеби се на српски, па ти види и напиши ги коректно. позз --Raso mk 13:45, 15 април 2008 (UTC)
Р.Ѕ. сега баш видов дека системот со сокриј и покажи функционира.
Шаблонот е супер, но дали наместо - Алексије Комнин, Петар Пустињак

Папа Урбан II, Собор во Клермон... подобро би било да ги има позначајните крстоносни битки и опсади како што го направив јас мојот шаблон--Астрион 14:44, 15 април 2008 (UTC)

Па мислам дека сите се опфатени, ама нема врска. Шаблонот е таму, и средувај го како мислиш. Крсдтоносните војни се пишувани како походи бидејќи така беше на српската а и помалку место зафаќа. Сепак ти ја уредуваш таа тематика и најдобро би било ти да си одлучиш што би требало да стои во шаблонот. позз--Raso mk 14:50, 15 април 2008 (UTC)

Raso, јас пак за шаблонот... Сега, сакам да те прашам каде да работам на шаблонот кој јас го направив и кој е доста изменет од твојот (наместо хероите ги вклучив битките од крстоносните војни). Значи, дали врз твојот шаблон или...--Астрион 16:23, 15 април 2008 (UTC)

Како сакаш. Ако сакаш работи врз него кај мене или ископирај го некаде на твоите страници и средувај. И кај мене можеш, нема проблем. позз--Raso mk 16:37, 15 април 2008 (UTC)
Raso, очигледно направив голема глупост, по се изгледа кога го направив шаблонот за крстоносните војни, следниот, за витешките редови, сум го пастирал врз него а претходно не сум го запамтил оној на крстоносните. Па затоа, има ли начин некако да се вратиме низ историјата, за да не мора повторно да го правам шаблонот за крст.војни. :(((((Позз--Астрион 18:12, 15 април 2008 (UTC)
Вака ли мислеше? Погледни.--Raso mk 18:34, 15 април 2008 (UTC)
Така сега:

1,Еве ова треба да се избрише:

- Просјачки крстоносен поход 1095.; - Пад на грофофијата Едеса 1144.; - Саладин · Опсада на Ерусалим (1187); - Опсада на Акра 1291.; и плус нели треба да го има тоа “прикажи/сокриј“

2, Крстоносни редови, треба да се направи посебен шаблон, одделен од овој

3, Крстоносни држави, треба да се направи посебен шаблон, одделен од овој и плус да се додадат Солунско кралство,Ахајско кнежество, Атинско војводство, Никеиско царство, Епирско деспотство,Трапезунтско царство.

Р.S. извини, половина ден ти земав денеска, ама ајде белки тоа е последно--Астрион 19:02, 15 април 2008 (UTC)


Еве ги шаблоните па види. Ако треба нешто викај. {{Крстоносни походи}} или Шаблон:Крстоносни походи, {{Крстоносни редови}} или Шаблон:Крстоносни редови и {{Крстоносни држави}} или Шаблон:Крстоносни држави и за финтата со прикажи и сокриј, па функционира, незнам на што мислиш --Raso mk 19:37, 15 април 2008 (UTC)
Шо знам бре, кај мене не се покажува “финтата“, ама ако не бидува нека биде така. Ајде фала уште еднаш--77.28.210.181 20:08, 15 април 2008 (UTC)

Collapsable elementsУреди

Мислам дека го знам решението на прикажи/сокриј проблемот. Треба да се среди нешто во MediaWiki:Common.js. Сега тоа ќе го направам па ќе видиме дали ќе функционира.--brest 20:57, 14 април 2008 (UTC)

Еве ја некако со испокопирав. па ако го средиш тој проблем ке биде подобро.--Raso mk 20:59, 14 април 2008 (UTC)

show/hideУреди

Кажи ми дали ова работи кај тебе сега:

Види ова сега, прикажи/сокриј може
ред 1 колона 1 ред 1 колона 2
ред 2 колона 1 ред 2 колона 2
Да! Работи. Само што е со дугите такви? Кај нив нема никакви промени.--Raso mk 09:40, 15 април 2008 (UTC)

ejУреди

shto i da sum rasipal ne bilo so losha namera, dobro namerno rabotev so shablonite :) znachi rabotata e sho shablonot koj go koristish ne beshe preveden, t.e. namesto da stoi кол1 stoeshe col1 itn, t.e. site raboti bea na angliski, a nie imame prevedena verzija na makedonski. zatoa site shto se na angliski primer name pretvori gi vo име itn... sega za sega kje go vratam shablonot da funkcionira i na angliski, ama koristi go vo idnina shablonot {{НавКутија со колони}}, a na stranicata na shablonot (vidi ja) ima i upatstvo kako se koristat t.e. deka col1 = кол1 itn, a ne toj koj go koristish Navbox with columns ili kako se vika. ili ako ne mozhish da se snajdish, dovrshi ja statijata vaka kako shto e so angliskiot shablon, pa jas kje go prevedam na makedonski toj delot vo statijata shto ja pravish... mislev deka e dobro da go imame na makedonski :)

p.s. sorry, ama nemam kirlica od utre kje imam :)

Ајде ако, ама јас лично сметам дека треба да постојат двата шаблона паралелно. Мислам тоа не е видливо на крај краева, а и полесно е за работа. Преведуеш само основното и готоо. позз
bash za polesno gi ostaviv site parametri na angliski na shablonot 'infokutija drzhava', arno ama samo nie sme vikipedija so shablonite so parametri na angliski :/ malku nevkusno, kako jazikot da ne si go znaeme... zatoa na makedonski da gi imame mislam e popametno... ama kako i da e ova napishi go so angliskiot pa kje go smenam jas... a za nepregledno, zato go prevedov i upatstvoto, mislam deka e razbirlivo :) sega saka malku trud ama to e... :)

гитардемон12:50, 17 април 2008 (UTC)

da da, zatoa go vrativ shablonot... inaku celta mi beshe da go ima toa show/hide vo shablonite t.e. da gi napravam raspagjachki sega rabotam na toa. ne deka menvav drugo neshto... ama teshko odi nekako...
gotovo, raboti sokrij/prikazhi :)
за тоа со show/hide кај тие што ги преведувам јас фунцкионира само што сегогаш седат отворени. А на анг вики има една опција и избираш како да се прикажуваат на пример види тука
ete raboti sega, ama samo so makedonskiot shablon (ucena da go koristish nego) :D :D se odbira otvorena zatvorena, a to sho e sekogash otvorena na angliskiot e poradi nepravilna rabota na shablonot... jas vikam vidi gi parametrite na {{НавКутија со колони}} bash e okej shablonot na makedonski... pozdrav :)
inaku vo momentov samo tvojo shablon NVP go koristi toa na angliski pa taka... :) mislam deka ne ti drzhi tezata deka kje se zafrknat i drugi shabloni :) :) kje go smenam posle jas na makedonski ne se sekjiraj, i ajde vekje 35 pati ti pishav i prepishav :) :) pozdrav, keep up the good work

мислење?Уреди

Википедија:Портал/Идеи#Важно   гитардемон  16:09, 22 април 2008 (UTC)


Евровизија 2008Уреди

Help improve the Charlotte Perrelli article.--217.209.116.113 17:13, 29 април 2008 (UTC)

Done! regards --Raso mk 17:38, 29 април 2008 (UTC)

macedonian interwikiУреди

Што мислиш дали би било подобро кога додаваш интервики врска во англиската википедија наместо да пишеш + interwiki mk, наместо mk да запишеш целосно macedonian interwiki, нема многу дополнителна работа ама ...--brest 09:47, 1 мај 2008 (UTC)

Нема никаков проблем. Само ме интересира зошто? :-) --Raso mk 09:51, 1 мај 2008 (UTC)
Поентата ми е во тоа дека тука нашите пријатели (грци, бугари, ...) немаат никакво влијание да сменат било што, а сепак вистината им боде очи--brest 10:11, 1 мај 2008 (UTC)
Имаш право. Веќе почнав. хехе --Raso mk 10:13, 1 мај 2008 (UTC)

Некои сликиУреди

Рашо, сликиве што си ги подигнал од манастирот во Слепче (Слика:Natpis vlez vrata.jpg, Слика:Natpis oltar slepche.jpg, Слика:Isus slepche.jpg, Слика:Rag isus slepche.jpg, Слика:Arki slepche.jpg) се најверојатно слободни за користење, ама треба да им дадеме соодветна ознака, зошто се слободни. Вака ({{ГЛСД}}) во секој случај не личи на ништо. Мислам, ГЛСД значи дека ти си авторот, ги имаш авторските права и дозволуваш нивно користење на Википедија (хехехе) :D Си имаме огромен проблем (мислам дека ретко кој тука е свесен за сериозноста) со сликите, односно со лиценците. Работава е до ниво за паника дојдена (тоа се сериозни грижи за Фондацијата)... Е сега, најверојатно кога ќе дојде денот, ќе бидат избришени сите слики без или со несоодветна ознака, ама дај да се потрудиме барем новите слики што ги подигнуваме, да ги означуваме соодветно. Инаку, сликите од манастирот 100% се слободни, ама јас немам поим како/зошто, па те молам консултирај се со... Некој. :) --Поречанец A? 00:59, 14 мај 2008 (UTC)

Кога подигам слики се трудам да ја ставам сооветната лиценца, ама за овие немав поим каква да ставам. Слободни се сигурно. Дали некој од вас може да ги става во комонс или сл.?--Raso mk 07:32, 14 мај 2008 (UTC)
Нормално, веднаш ќе ги подигнам на комонс, само ми треба соодветната лиценца. Ок, почнав да размислувам малку логички (вчера ти пишав во 03:00), па сигурно можеме да ја ставиме истата ознака како на овие слики: commons:Image:Studite.jpg, commons:Image:Daphni.jpg, commons:Image:Christ Pantocrator mosaic.jpg, commons:Image:Azbuka 1574 by Ivan Fyodorov.jpg, а тоа е {{Јд-стара}} или уште подобро, {{Јд-уметност}} за уметнички дела (пр. икони). Мислам дека сиве овие слики спаѓаат во Јд-стара, а на иконите можеме да им ставаме Јд-уметност. Еве сега ќе ги подигнам и на комонс. --Поречанец A? 14:19, 14 мај 2008 (UTC)
Еве ги: commons:Image:Natpis vlez vrata.jpg, commons:Image:Natpis oltar slepche.jpg, commons:Image:Isus slepche.jpg, commons:Image:Rag isus slepche.jpg, commons:Image:Arki slepche.jpg. Се надевам дека се во ред. --Поречанец A? 15:04, 14 мај 2008 (UTC)
Секако дека се во ред :-) --Raso mk 18:06, 14 мај 2008 (UTC)

Е-поштаУреди

Рашо, дури сега видов дека си ми пратил е-пошта (кога беше заклучена базата). Те молам извини што не ти одговорив тогаш, не знам што ми стана, одамна немав проверено мејл. Еве, сега ветувам дека ќе проверувам барем еднаш дневно :) Инаку, во случај уште да се чудиш, администраторите понекогаш ја заклучуваат базата на податоци заради некои технички работи, односно модификации, поправки или само рутинска проверка. Обично се враќа во нормална состојба по неколку минути, не повеќе од 10. Поздрав и слободно праќај ми мејл и друг пат ;) --Поречанец A? 12:20, 15 мај 2008 (UTC)

Види plsУреди

Напраев нов изглед за проект јазик па кажи шо мислиш види [[2]] --MacedonianBoy 11:16, 19 мај 2008 (UTC)

ЧеститкаУреди

Фала ти многу брат :) Ми значи и повеќе од што мислиш, ретко на кој од моиве тука му текна :( Хаха, ај поздрав! --iNkubusse A?

Тhank UУреди

Фала за преводот, од големо значење во моментот ќе ми се--Астрион 14:17, 26 мај 2008 (UTC)

Корисник:Raso mk/статииУреди

Рашо, си ја означил страницата Корисник:Raso mk/статии за бришење, но те молам кажи ми дали да ја избришам, бидејќи има три врски до неа. Фала. --iNkubusse A? 16:15, 27 мај 2008 (UTC)

Тоа ми беше само за потсетување во почетокот кога не знаев како се става шаблонот. Но веќе го тргнав. Сега е ок. Поздрав--Raso mk 16:35, 27 мај 2008 (UTC)
Ок, за малку ќе ти ја избришев хаха :) Ама не е страшно, пак може да се врати :P Ај поздрав. --iNkubusse A? 16:57, 27 мај 2008 (UTC)
Поздрав и заборавив да ти честитам за статусот. Сега се надевам дека тоа што го заслужи и понатака ќе го примениш. --Raso mk 18:12, 27 мај 2008 (UTC)

Јазикот наш насушен :)Уреди

MacedonianBoy веќе променил, што значи нема потреба од мој коментар.--Астрион 20:34, 27 мај 2008 (UTC)

Ок--Raso mk 20:36, 27 мај 2008 (UTC)

весник "Свободна Македония"Уреди

Рашо, дали е мождно да дадеш поточен извор, затоа зашто таков весник "Свободна Македония" не постои . Дали не е друго името? Поздрав! --Стан 22:10, 27 мај 2008 (UTC)

ПредлогУреди

Cka ben be velle? Сакам да направам портал за индијанци па сакам да те прашам дали сакаш да учествуваш на него, да пишуваш мали статии и слично..? Го прашав Инкубис и ми даде подршка па сега чекам одговор од тебе. Поздрав --MacedonianBoy 12:23, 31 мај 2008 (UTC)

Nuk kupton be shok!!! Пиши на индијански, а не на албански... :-). Ако бе нема проблем. Само да се средам деновиве. Имам работа преку глава, па можеби и си забележал дека слабо придонесувам. Ај tung.--Raso mk 18:48, 31 мај 2008 (UTC)

Опис и извор на сликитеУреди

Здраво, Рашо! Те молам, ставај секогаш опис и извор на сликите што ги подигнуваш, како што е Слика:Chief pelers tuscarora tribe.jpg. Најверојатно го знаеш ова, Разговор со корисник:Bjankuloski06#Image uploads, јас и Инкубус за прилично сериозно го сметаме ова. Затоа средувај го тоа кога подигнуваш слики, мн. е е гњаважа, но мора. Поздрав, --Brainmachinewtf? 21:01, 9 јуни 2008 (UTC)

Го знам тоа а и „лично“ го познавам администраторот од англиската вики. Ама некои слики и нема потреба да се опишуваат бидејќи се слободни и слично.--Raso mk 21:17, 9 јуни 2008 (UTC) Р.Ѕ. Лично и не сум фанатик со тие лиценци и слични глупости. Мислам дека секоја слика е слободна на свој начин. Па тое е само слика
Не, не, голема грешка е тоа. Без разлика дали сликата е слободна или е под заштита на авторските права, таа мора да има наведен извор. Инаку, како ќе се знае за тоа од каква природа е? Никој нема да може да ја оспори, дали навистина е слободна. Можеби си ја зел сликата од некој, а истакнуваш дека е твое дело. Затоа - или да се наведе извор или кантата за ѓубре за сите такви слики. Не е работата за фанатизам, ама ќе ни го затворат проектот еден ден, бидејќи нашата википедија е највиран за подигања на слики. Викимедија фондацијата добива илјадници тужби заради кршења на авторски права, од тие кршења мора на сите слики да им се знае потеклото. Те молам, внимавај. --Brainmachinewtf? 21:59, 9 јуни 2008 (UTC)
Го знам тоа.--Raso mk 22:00, 9 јуни 2008 (UTC)

HiУреди

I hope you won't mind me writing in English. I saw I got an all-round Wiki account so I decided on making an edit, just for a try. I see it wasn't welcome well, but what can I do. It said "according to Omniglot" and accdording to Omniglot Bulgarian is spoken in the Republic of MAcedonia. If I didn't know better I'd say MKBoy removed it simply cause he doesn't like it. --Laveol 20:13, 10 јуни 2008 (UTC)

Колку што се сеќавам омниглот не се сфаќа како важен извор бидејќи може да се уредува како и википедија. --Raso mk 20:54, 10 јуни 2008 (UTC) Секако дека си добредојден :-)
Oks, the article said it was according to it so I went on and added all the info :) It's fine now.--Laveol 23:12, 10 јуни 2008 (UTC)

Pozdrav bratmiУреди

Baniraa me od EnWIKI za Makedonija pičeto im nivno. Inaku imam global accaunt, pa sega pisam na slovenskata za Makedoncite.

Ps.Imas super kanal Pozdrav----Makedonij 14:54, 11 јуни 2008 (UTC)

 • Vre barbare ti mou milas ee?? Eimai o nothos ee? e kala alla o nothos einai o pateras sou poutsa kai i mitera einai mia tsonta , poutana kai porni apo tin voulgarian!!! I poustoxora sou einai tetoia ftoxa sa afriki giati eiste tetoi koutoi oti den xerete na exete i diki sas dimokratia eiste mono VARVAROI!!! ego eimai ellinias me ton plousio politismo kai esy eisai mono poustoxoros, varvaros, rosos, tsiganos ola ti thelis alla oxi MAKEDON!!!! Tha sas skotonoume kai tha pernoume tin xora mas tin MAKEDONIA!!!!! Thanatos gie esas VARVAROI Slavoi=Sklavoi. O stratios mas einai poly megalos kai tha sas katavvaloume se ligo!!! FYROM=i xora ton varvaron, kleftom kai ton SKLAVON ton ellinon PANTA!!!! Theloume ton thanato sas!!!!

:)Уреди

Часови по македонски можам да ти држам кога сакаш. Поздрав :) --MacedonianBoy 22:27, 18 јуни 2008 (UTC)
Oks kein problem. --Raso mk 22:29, 18 јуни 2008 (UTC)

Лиценцирање во туѓо имеУреди

Еј, брат, да те известам за уште една работа во врска со лиценцирањето на слики. Штотуку ми беше напоменето дека не е дозволено ставање лиценци во име на друг, односно тврдење дека подигнувачот ја издал сликата под ГЛСД или во ЈД, од страна на друг корисник. Малку е незгодно, бидејќи има многу вредни слики коишто биле наменети да бидат слободни, но подигнувачот не ставил ознака бидејќи не знаел како да го направи тоа. А сега ние треба 1. да го замолиме подигнувачот да ја стави ознаката; 2. да ја избришеме сликата ако корисникот не одговори (бидејќи не е присутен на проектот). Во секој случај, не смееме да ставаме ознаки во име на подигнувачот, ако тој не ставил ознака. Голема штета е, бидејќи сликите се слободни, а подигнувачот не е тука, ама тоа е... Инаку ова е разговорот: Разговор со корисник:INkubusse#Attribution of authorship and license on behalf of another. Поздрав. --iNkubusse A? 12:24, 20 јуни 2008 (UTC)

Незнаев за тоа правило, но мислев дека е оправдано, бидејќи сум сигурен дека е така. Ама кога неможе, неможе. Штета што ке треба да се избришат така важни и убави слики, заради некои несфатливи процедури. Ама ајде некако ке се снајдеме. позз--Raso mk 16:45, 20 јуни 2008 (UTC) Р.Ѕ. Одмори малку со бришењето на слики, гревота се :-)

Интервики - пропаганда? :)Уреди

Рашо, е сеа ме насме ептен. Одкога интервики врските се пропаганда? :))) Ке си ставам кои што си сакам интервики препратки! --Стан 22:23, 20 јуни 2008 (UTC)

Станислав сум, не Станко. За другите интервики врски си има ботови, важно е да има поне една мк->бг и интервики ботовите сами ке ги стават другите. Времето е пари. --Стан 22:32, 20 јуни 2008 (UTC)

Слика:002989644.jpgУреди

Супер е така, сѐ си има ко што треба. Сепак, можеби би ти било полесно со шаблонот {{Слика-инфо}} (ѕирни го). Патем, „превземена“ се пишува без в - „преземена“ (исто како многу македонски презимиња хехехе). :P --iNkubusse A? 15:03, 23 јуни 2008 (UTC)

Е, уште нешто. Во шаблонот {{Јд-корисник}} треба да се наведе корисникот, со {{Јд-корисник|КОРИСНИК}}, а ако е од друг проект на Викимедија, само додади го јазичниот код како втор параметар, пр. вака: {{Јд-корисник|Kokalian|bg}}. Ајт. --iNkubusse A? 15:05, 23 јуни 2008 (UTC)
Шубоо. Ај за друг пат ќе знам. --Raso mk 15:08, 23 јуни 2008 (UTC)

Шаблон:ЕзероУреди

Не врши ли работа овој шаблон {{Инфокутија Езеро}}.--brest 20:20, 23 јуни 2008 (UTC)

Сакав нешто подруго. Види го ова Корисник:Raso mk/глацијално езеро од ова е Корисник:Raso mk/глацијално и ми се допаѓа. Сакам да ја крстам Инфокутија:Глацијално езеро. Што мислиш?--Raso mk 20:23, 23 јуни 2008 (UTC)
Ако ти се допаѓа, тогаш е ок, а подоцна ако има потреба може да се модификува. Само мој предлог би бил боите да одат малку на плаво (вода) а не на зелено.--brest 00:08, 24 јуни 2008 (UTC)
Ај ќе видам за боите, но сепак мислам дека бојата е баш како езерата (со исклучок на калливите). Тие се планински и глацијални со зеленикава боја, а и околината е таква. :-) --Raso mk 10:20, 24 јуни 2008 (UTC)

ЛОИУреди

Здраво. Мислам дека идејата за отворање на портал за ЛОИ е супер и мислам дека тоа може да се реализира уште деновиве. Деновиве планирам да посветам повеќе внимание на Олимписките игри, а тебе ти благодарам за помошта. На оваа тема зборував и со Корисник:Brainmachine и тој се согласи да ја уредиме главната страница. Ќе се обидам за олимпијадата да заинтересирам и други корисници. Ти благодарам за подршката. Поздрав. -- Корисник:Kiril Simeonovski 18:55, 25 јуни 2008 (UTC)

Слика:Lesokcki man.jpgУреди

Те молам види ја Слика:Lesokcki man.jpg: има ГЛСД, ама нема извор (што значи дека не важи). Можеш ли да ја спасиш од бришење? Ако е од некој веб-сајт, ништо, за бришење е. :/ --iNkubusse A? 16:32, 28 јуни 2008 (UTC)

Да ти кажам право немам поим. Сликата ми е од сопствена колекција (што може да значи и дека сум ја спуштил од некаде). Ама мислам дека нема проблем и да ја избришеш. У Лешок сум идел секоја година, и мислам дека имам свои слики. Позз--Raso mk 17:08, 28 јуни 2008 (UTC)

ДијалектиУреди

Благодарам многу за понудената помош, ќе го искористам шаблонот, само би сакал откога ќе го завршам да ги провериш преводите на македонски, дали соодветствуваат на терминологијата и имињата што се користат во Македонија. Ова важи како за шаблонот, така и за самата статија и сликите. Поздрав --Б. Јанкулоскиразговор 00:22, 3 јули 2008 (UTC)

Упс, извини, не приметив дека веќе си ги превел. Алал да ти е, фала ти многу :) --Б. Јанкулоскиразговор 00:24, 3 јули 2008 (UTC)

ВажноУреди

Tе повикувам на прочиташ една дискусија, се надевам дека ќе се вклучиш. Дискусијата е овде. Поздрав, Brainmachinewtf? 11:34, 10 јули 2008 (UTC)

.Уреди

Рашо земи се стегни и стига простотии! Ако напиша нещо което не е с референции отпреди 80-90 години го изтрий! Но да бришеш и банираш на инат не е почтено и смислено. Аз може да съм секакъв, но се соочувай со историята и вистината. Люгето кои са живели преди 100 години не можеш да ги промениш, а ти бъди какъв сакаш. Жив и здрав! 85.130.90.91 11:07, 13 јули 2008 (UTC)

Какви биле бре пред 100 години, а? Не се трескај од земја--Raso mk 11:17, 13 јули 2008 (UTC)
Внимавајте на вашиот вокабулар, разговорот не се води на културно ниво.--brest 17:16, 13 јули 2008 (UTC)
На кој вокабулар пукате господине? Пцовки негледам. позз--Raso mk 17:26, 13 јули 2008 (UTC)
Не ишкајте ја капата од мувата. --brest 18:09, 13 јули 2008 (UTC)
Е ај нека ти биде. --Raso mk 18:11, 13 јули 2008 (UTC) Р.Ѕ. Дали ги провери вандализмите за кои ти споменав?
Ако мислиш на Корисник:Jingiby, го проверив ама нема голем број на уредувања, така да во моментов не потпаѓа под никој критериум за брзо блокирање, освен што вознемирува некого неговото присуство. --brest 18:16, 13 јули 2008 (UTC)
Ма мислев и на еден со И.П ама овој ми е добро познат од Англиската. Антимакедонец со тапија. Ај можеби ќе му помине меракот.--Raso mk 18:19, 13 јули 2008 (UTC)
Е уште нешто. Ако се сеќаваш еднаш ти споменав со Шаблонот Инфокутијата за село во Македонија. Зборот ми беше дека те прашав дали може некако да се среди во шаблонот да се става слика од селото. Ако имаш време и волја дај те молам види. Напрај како мислиш дека е најдобро -сликата да биде доле или горе (твој избор). Данке--Raso mk 18:23, 13 јули 2008 (UTC)
Зборувавме за инфокутијата за манастири/цркви, види тука и тука. Мислам дека нема толку потреба да се вметне во шаблонот. Може да оди и надвор од шаблонот. Ама ако мислиш дека има потреба тогаш може да направиме мали измени во шаблонот.--brest 18:36, 13 јули 2008 (UTC)
Мислам дека еднаш спомнав некому, ама нема врска. Како сакаш. Ако сметаш дека има естетика не би било лошо, ако не здравје. И уште нешто. Дали сметаш дека треба да ставам слики од селата сликани во почетокот на 20 век. Имам доста, а и немаат веќе авторски права?--Raso mk 18:40, 13 јули 2008 (UTC)
I know you might not like me leaving messages on your talkpage, but since iNkubusse isn't here, you have to know something about the pics from Promacedonia (I know they are from there). They are not free cause the rule says "70 years after the author has died". Some of them were uploaded to bg wikipedia and subsequently deleted cause we cannot be sure the author died prior to 1938. We don't even know who the actual photographer (author) was in the first place. You'll have problems with these image uploads. I suggest waiting for iNkubusse to come back so you could ask him. Feel free to listen to me or not or even to remove my comment and sorry for the English. Btw I'm flattered by the interest shown in me.--Laveol 09:29, 14 јули 2008 (UTC)

Може, ако ги имаш и ако со лиценците е ок тогаш нема проблем, иначе Идниот перфект од изгрејсонце ќе не укине. Секоја информација е добредојдена. Моќе и да креираме портал Села во Македонија, ... --brest 18:46, 13 јули 2008 (UTC)

Абе батали го него. Завчера ме блокира и сеа трпам цела недела. И тоа по вина на „дечкото“ што сега е вмешан во раз за Кутлеш. Каква иронија. Портал би била одлична идеја, ама многу села на википедијава се празни. Ништо не пишува. Ама малку по малку јас ке попишувам за некои села. Или барем за моите тетовки за почеток. --Raso mk 18:50, 13 јули 2008 (UTC) Р.Ѕ. „Кога сме кај зелениот дечко“ дали го знаеш овој муабет? Има и одговори и сл.
Ај контактирај ме на email сакам нешто да те опитвам in private.--brest 18:55, 13 јули 2008 (UTC)

.Уреди

Hey, tell me what do you think, do you really think that ancient Macedonians were Slavs?--Αύγουστος 22:37, 16 јули 2008 (UTC)
Who say that? The therm Slavs actualy not exist. --Raso mk 22:32, 18 јули 2008 (UTC)
 • Your country say that. you are Slavs and say that Alexander and ancient macedonians were your people, than Slavs. Modern historic sayd that Macedonians were in 90% Greeks, from group of nord greek clans, or from Dorians, we have documents and fragments of ancient macedonian language, what was one from greek dialects! Αύγουστος
No, no, we have a documents who says a diferent (realy) story about that, but now i have no time to discuss. Χαιρετισμοί από τη Μακεδονία --Raso mk 22:43, 18 јули 2008 (UTC)
 • But maybe your state, but rest of world know truth! Oxford university said it too! Και από που ξέρεις ελληνικά;


Пичко не чепкай къде не требе.

БлагодарамУреди

Благодарам за банстерчето.-- Justmakingonearticle 16:01, 19 јули 2008 (UTC)

Ништо, повели и другпат--Raso mk 16:37, 19 јули 2008 (UTC)

Нема проблем, не сум знаел за жал--Астрион 12:33, 20 јули 2008 (UTC)

ситницаУреди

 
Едно Шарпланинско барнстарче за статиите поврзани со Шара, за да ги средиш наскоро сите во шаблонот. Brainmachinewtf?

За лиценцата на сликатаУреди

За тоа што си го прашал iNkubusse, прашав на Wikipedia:Media copyright questions и чекам одговор. Ќе те известам за тоа дали може да се подигне веднаш штом ми одговорат. Поздрав, Brainmachinewtf? 22:10, 20 јули 2008 (UTC)

ОК чекам и ја --Raso mk 22:25, 20 јули 2008 (UTC)
Sorry, Wikipedia does not accept images with the Non-Commercial or Non-Derivative licenses. --Rat at WikiFur (talk) 22:19, 20 July 2008 (UTC) - значи не може :( Brainmachinewtf? 22:27, 20 јули 2008 (UTC)
Штета, ама види сега. На таа лиценца пишува вака:
 • да споделите – да умножувате, дистрибуирате, јавно да го прикажувате или јавно дигитално да го прикажувате делото
 • Наведи извор. Морате да го наведете изворот на ист начин како што тоа го направил авторот или давателот на лиценцата (но не на начин кој би сугерирал дека тие ве поддржуваат вас или вашето дело). и бла бла бла--Raso mk 22:31, 20 јули 2008 (UTC)
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/
Знам, ја читав лиценцата, ама демек требало уште да може и деривати да се прават од неа. Сега така велат овие од media copyright и ништо не можеме овде. Правила си се правила. Што биде со овие од фликр, ги подигна ли со алатката? Brainmachinewtf? 22:49, 20 јули 2008 (UTC)
Да ти кажам право немав баш време. Успеав само една да подигнам „онака на нашки“ со копи пест и стаев опис и тоа. На комонс не сум регистриран, па затоа и не ги подигам таму. Ама таму и доста слики се неслободни, така да штета за некои. Па у П.М. што не ги ставаат луѓево слите слики под слободна употрева, а? Р.Ѕ. --Raso mk 22:53, 20 јули 2008 (UTC) Сега ќе пробам со алатката
Да, ама кај е сликата? ми излезе само описот????? види--Raso mk 23:02, 20 јули 2008 (UTC)
Знаеш што, оваа алатка само го создава описот , а не ја подига сликата. Кликни на едит, копи/пасте кодот, кликни пак на аплоуд и пасте кодот, прикачи ја сликата и готово. Brainmachinewtf? 23:14, 20 јули 2008 (UTC)
ААААААААААА. А дали значи тоа дека сликата треба да ја „спуштам“ кај мене на хард, па после да ја аплоудирам? --Raso mk 23:18, 20 јули 2008 (UTC)
Да, симни ја, подигни ја таму и користи го описот од алатката. Brainmachinewtf? 23:25, 20 јули 2008 (UTC)
Бидна, и го пастирав описот и излезе малку срање --Raso mk 23:27, 20 јули 2008 (UTC)
Хахаха како успеа така да ти излезе?! Успеав да ја средам, не знам зошто така испадна. Brainmachinewtf? 23:38, 20 јули 2008 (UTC)
Укапирав и таман да ја средам дојде ова Edit conflict: Image:Vevchani spom 1944.jpg значи ме заеба за секунда. хехе Сепак фала. Сега ќе знам--Raso mk 23:40, 20 јули 2008 (UTC) А зошто така излезе немам поим, ама ќе научам

blagodaram na sovetite, toj airport frame-ot sakav i jas da go stavam, ama probav nekoj od angliskata verzija, i ne se kompajlirase, pa taka i ostaviv, a inace gi stavam predevenite tekstovi i na drugite stranici (angliska, francuska), samo ovoj za aerodromot vo Amsterdam, ne mi e zavrshen, pa zatoa i nemam ushte go staveno. Pozz...

Знаме на МакедонијаУреди

Здраво другар. Мислам дека нашето знаме кое си го ставил како позадина на логото на Википедија на твојата корисничка страница не е лошо да го предложиме за Главната страница или пак барем да стои таму за време на Националните празници. Ако се согласуваш уште веднаш ќе го предложам. Позз. Кирил Симеоновскиразговор 16:45, 4 август 2008 (UTC)

Slika vo Airport FrameУреди

Zdravo, moze li da mi kazes kako da stavam slika no airport frame-ot, mozes da mi pokazes primer? fala i pozdrav

Па пробував и јас ама не ми испаѓаше. Ај ќе пробам дали иде пак. Ако е ок ќе ти објаснам позз и незаборавај да се потпишуваш на крајот од прашањето, бидејќи неѕнам на кого да одговорам --Raso mk 21:56, 5 август 2008 (UTC)

ok, izvini - Корисник:LazialeStojakovoразговор

Ок! или поедноставно напиши само 4 тилди и ете го потписот. Види вака на анталија на пр ставив слика, ама не е тоа тоа. Има проблем со шаблонот. Морам уште малку да експериментирам. Ако не е нешто во ред, ќе го прашам брејнмашин.--Raso mk 22:06, 5 август 2008 (UTC)

Fala na pomoshta LazialeStojakovo 22:11, 5 август 2008 (UTC)

Ете готово. Види на анталискиот како е, па така терај и на другите. Само напред. Позз--Raso mk 22:21, 5 август 2008 (UTC)

.Уреди

Που εισαι Μέγ Αλεξάνδρε που εισαι Μέγ Αλεξάνδρε για ελα ελα βραδων ψηλά σον ουρανον σο τσιτσε κλιντανον, κλει η μανα κλει ο κύρυς και όλοι στιν Μακεδονιάν!!! --Αύγουστος 21:29, 14 август 2008 (UTC)

Φανείτε ο φίλος μου. Δεν έχω έναν χρόνο για τις ηλίθιες συζητήσεις. θλιβερός --Raso mk 21:34, 14 август 2008 (UTC)
 • Корисникот погоре е блокиран во времетраење од 1 месец, со тоа што му напишав и објаснение зошто (дека следи од претходните опомени). Исто така ги набљудувам сите промени кои доаѓаат од негов компјутер, а направив и да не може да создава нови сметки. Ако дојде за 1 месец опаметен, ќе го пуштам назад. Ако не, му реков дека по следниот престап ќе уследи бесконечен блок. Поздрав и фала многу што ми даде на знаење. --Б. Јанкулоскиразговор 21:43, 14 август 2008 (UTC)
Фала за брзата реакција, но се сомневам во неговата чесност и добронамерност. Сепак тој е само еден од 10-те милиони провокатори. Позз--Raso mk 21:52, 14 август 2008 (UTC)

Не сум ,,потпоручникот"Уреди

Еј здраво. Јас го сменив описот на сликата :-) Се извинувам што не се логирав. Но добро, одговара и твојата верзија, бидејќи бугарската егзархија вршела великобугарска пропаганда на тлото на Македонија. Поздрав, Boyan 19:08, 17 август 2008 (UTC)

Аман бе Бојан, па админ си бре мајката, немој така да ме плашиш.--Raso mk 19:09, 17 август 2008 (UTC)

Извини уште еднаш. Не се потресувај толку :-)) Boyan 19:11, 17 август 2008 (UTC)

хехе, со оглед на тоа дека во последно време сме нападнати од страна, се ми е сомнително. позз--Raso mk 19:13, 17 август 2008 (UTC)

Не беше посочен извор за Слика:Mk posr rome.jpgУреди

Ви благодариме за подигнувањето на Слика:Mk posr rome.jpg. Страницата за опис на датотеката моментално не дава информации за тоа кој ја создал содржината, што спречува да се одреди статусот на авторските права врз неа. Ако не сте ја создале оваа датотека вие, ќе мора да го наведете сопственикот на авторските права. Ако сте ја нашле сликата на некое веб-место, тогаш би било доволно да доставите врска до веб-местото од каде што е земена сликата, заедно со условите за употреба на нивната содржина што се наведени на тоа веб-место. Меѓутоа, ако сопственикот на авторските права не е самиот издавач на веб-местото, треба да го дознаете сопственикот на авторските права.

Покрај додавање на изворот, ве молиме додадете и соодветна ознака за лиценцата што ни дозволува да ја користиме сликата, ако не е веќе додадена. Ако сликата, звукот или видео-клипот сте го направиле вие, тогаш можете да ја поставите ознаката {{Јд-јас}} или {{ГЛСД-корисник}}. Ако мислите дека датотеката спаѓа во неслободна содржина, искористете ознака како {{неслободна праведна употреба во|име-на-статија}} или една од ознаките наведени кај Википедија:Лиценци за слики#Праведна употреба. Видете Википедија:Лиценци за слики за целосен список на ознаки за авторски права и лиценци што може да ги користите.

Ако сте подигнале и други датотеки, ве молиме проверете дали сте го навеле нивниот извор и сте ги означиле правилно. Можете да погледнете список на датотеки што сте ги подигнале со кликнување овде. Сликите без извор и ознака може да бидат избришани една недела по откако биле означени како проблематични. Ако сликата е означена како неслободна, тогаш сликата ќе биде избришана 48 часа по 00:11, 19 август 2008 (UTC). Ако имате било какви прашања, слободно прашајте некој администратор или обратете се до Википедија:Прашања за авторски права. Ви благодариме за соработката. --Brainmachinewtf? 00:11, 19 август 2008 (UTC)

Не беше посочен извор за Слика:Mk post sfrj.jpgУреди

Ви благодариме за подигнувањето на Слика:Mk post sfrj.jpg. Страницата за опис на датотеката моментално не дава информации за тоа кој ја создал содржината, што спречува да се одреди статусот на авторските права врз неа. Ако не сте ја создале оваа датотека вие, ќе мора да го наведете сопственикот на авторските права. Ако сте ја нашле сликата на некое веб-место, тогаш би било доволно да доставите врска до веб-местото од каде што е земена сликата, заедно со условите за употреба на нивната содржина што се наведени на тоа веб-место. Меѓутоа, ако сопственикот на авторските права не е самиот издавач на веб-местото, треба да го дознаете сопственикот на авторските права.

Покрај додавање на изворот, ве молиме додадете и соодветна ознака за лиценцата што ни дозволува да ја користиме сликата, ако не е веќе додадена. Ако сликата, звукот или видео-клипот сте го направиле вие, тогаш можете да ја поставите ознаката {{Јд-јас}} или {{ГЛСД-корисник}}. Ако мислите дека датотеката спаѓа во неслободна содржина, искористете ознака како {{неслободна праведна употреба во|име-на-статија}} или една од ознаките наведени кај Википедија:Лиценци за слики#Праведна употреба. Видете Википедија:Лиценци за слики за целосен список на ознаки за авторски права и лиценци што може да ги користите.

Ако сте подигнале и други датотеки, ве молиме проверете дали сте го навеле нивниот извор и сте ги означиле правилно. Можете да погледнете список на датотеки што сте ги подигнале со кликнување овде. Сликите без извор и ознака може да бидат избришани една недела по откако биле означени како проблематични. Ако сликата е означена како неслободна, тогаш сликата ќе биде избришана 48 часа по 00:13, 19 август 2008 (UTC). Ако имате било какви прашања, слободно прашајте некој администратор или обратете се до Википедија:Прашања за авторски права. Ви благодариме за соработката. --Brainmachinewtf? 00:13, 19 август 2008 (UTC)

Не беше посочен извор за Слика:Mk post shs.jpgУреди

Ви благодариме за подигнувањето на Слика:Mk post shs.jpg. Страницата за опис на датотеката моментално не дава информации за тоа кој ја создал содржината, што спречува да се одреди статусот на авторските права врз неа. Ако не сте ја создале оваа датотека вие, ќе мора да го наведете сопственикот на авторските права. Ако сте ја нашле сликата на некое веб-место, тогаш би било доволно да доставите врска до веб-местото од каде што е земена сликата, заедно со условите за употреба на нивната содржина што се наведени на тоа веб-место. Меѓутоа, ако сопственикот на авторските права не е самиот издавач на веб-местото, треба да го дознаете сопственикот на авторските права.

Покрај додавање на изворот, ве молиме додадете и соодветна ознака за лиценцата што ни дозволува да ја користиме сликата, ако не е веќе додадена. Ако сликата, звукот или видео-клипот сте го направиле вие, тогаш можете да ја поставите ознаката {{Јд-јас}} или {{ГЛСД-корисник}}. Ако мислите дека датотеката спаѓа во неслободна содржина, искористете ознака како {{неслободна праведна употреба во|име-на-статија}} или една од ознаките наведени кај Википедија:Лиценци за слики#Праведна употреба. Видете Википедија:Лиценци за слики за целосен список на ознаки за авторски права и лиценци што може да ги користите.

Ако сте подигнале и други датотеки, ве молиме проверете дали сте го навеле нивниот извор и сте ги означиле правилно. Можете да погледнете список на датотеки што сте ги подигнале со кликнување овде. Сликите без извор и ознака може да бидат избришани една недела по откако биле означени како проблематични. Ако сликата е означена како неслободна, тогаш сликата ќе биде избришана 48 часа по 00:14, 19 август 2008 (UTC). Ако имате било какви прашања, слободно прашајте некој администратор или обратете се до Википедија:Прашања за авторски права. Ви благодариме за соработката. --Brainmachinewtf? 00:14, 19 август 2008 (UTC)

Не беше посочен извор за Слика:Mk post tr.jpgУреди

Ви благодариме за подигнувањето на Слика:Mk post tr.jpg. Страницата за опис на датотеката моментално не дава информации за тоа кој ја создал содржината, што спречува да се одреди статусот на авторските права врз неа. Ако не сте ја создале оваа датотека вие, ќе мора да го наведете сопственикот на авторските права. Ако сте ја нашле сликата на некое веб-место, тогаш би било доволно да доставите врска до веб-местото од каде што е земена сликата, заедно со условите за употреба на нивната содржина што се наведени на тоа веб-место. Меѓутоа, ако сопственикот на авторските права не е самиот издавач на веб-местото, треба да го дознаете сопственикот на авторските права.

Покрај додавање на изворот, ве молиме додадете и соодветна ознака за лиценцата што ни дозволува да ја користиме сликата, ако не е веќе додадена. Ако сликата, звукот или видео-клипот сте го направиле вие, тогаш можете да ја поставите ознаката {{Јд-јас}} или {{ГЛСД-корисник}}. Ако мислите дека датотеката спаѓа во неслободна содржина, искористете ознака како {{неслободна праведна употреба во|име-на-статија}} или една од ознаките наведени кај Википедија:Лиценци за слики#Праведна употреба. Видете Википедија:Лиценци за слики за целосен список на ознаки за авторски права и лиценци што може да ги користите.

Ако сте подигнале и други датотеки, ве молиме проверете дали сте го навеле нивниот извор и сте ги означиле правилно. Можете да погледнете список на датотеки што сте ги подигнале со кликнување овде. Сликите без извор и ознака може да бидат избришани една недела по откако биле означени како проблематични. Ако сликата е означена како неслободна, тогаш сликата ќе биде избришана 48 часа по 00:16, 19 август 2008 (UTC). Ако имате било какви прашања, слободно прашајте некој администратор или обратете се до Википедија:Прашања за авторски права. Ви благодариме за соработката. --Brainmachinewtf? 00:16, 19 август 2008 (UTC)

Предупредување пред блокирањеУреди

Според принципите на википедија не е дозволено ниско ниво на култура во комуникацијата со другите уредувачи, на страниците за разговор, Разговор:Лерин#Бугарско училиште во Лерин.--brest 06:07, 20 август 2008 (UTC)

За географијаУреди

Здраво. Ги разгледав твоите уредувања во врска со езерата во Јужна Америка и навистина се прекрасни. Моментно имам план да направам географски портали и да уредам статии во врска со најдолгите реки во светот. Планирам да почнам со Портал:Јужна Америка, па би те замолил како добро запознает да најдеш некоја добра слика и добра статија за порталот. Поздрав.----Кирил Симеоновски]разговор 17:07, 21 август 2008 (UTC)

Во секој случај сметај на мене. Јас ќе продолжам со географијата. позз--Raso mk 17:11, 21 август 2008 (UTC)

ЕЕЕЕЕЕЕЈУреди

Кога ќе доаѓаш во МК бе? Имаш нет во мк? Ај ако немаш од кај мене ќе придонесуваш на Вики. Поздрав НБРМ21:25, 22 август 2008 (UTC)

Хехе, а колку пати ме праша месецов (или изминатава година)??? Утре у 2 кј тебе сум. А за нет, знаеш дека сестра ми има, така да од твојот поретко!! :-)))) Ај до утре у живо. позз
Сестрати нема нет, падна мрежата. Пак од кај мене шо да ти праам.--НБРМ 21:30, 22 август 2008 (UTC)
Ако и паднал неа, ти паднал и тебе. Истиот услужник го имате, нели?--Raso mk 21:32, 22 август 2008 (UTC)
Sažaljavam, ne. Ja imam on net a ona mislam mt.net.НБРМ21:35, 22 август 2008 (UTC)
Тута, ако ти е до чет, бујрум на мсн. Тука само службено. хехе--Raso mk 21:40, 22 август 2008 (UTC)

Па и таму сме бе.--НБРМ 21:55, 22 август 2008 (UTC)

Сега, да. --Raso mk 21:59, 22 август 2008 (UTC) Р.Ѕ. Молимте смени го потписон. Ем дречи, ем е несоодветен, ем тепа у очи, ем.......
Ем ти смета зошто душичето твое е татарско-супсахарско. Нека дречи да се знаат македонските бои. Македонија........................НБРМ22:00, 22 август 2008 (UTC)
Очигледно имаш проблем со другите народи.--Raso mk 22:02, 22 август 2008 (UTC)Р.Ѕ. Сега ќе ти дадам една листа со потписи, па одбери некој. Боите можеш да си ги задржиш. Пплус тоа потписот беше мое дело во далечниот март, 2008.
Потписот не е ист. Ти имаше сахарски бои а си имам и друг не се секирај. И не ми пишуј овде секако на Скајп ми ги кажуваш пораките. Ама сепак те боде у очи, не боите.....НБРМ22:04, 22 август 2008 (UTC)
Еве
No, mine is better and also I have much better than your proposals. Regards.НБРМ22:17, 22 август 2008 (UTC)

Шаблон за авиокомпанијаУреди

Здраво, можеш ли да направиш еден шаблон за авиокомпанија. Фала однапред, поздрав LazialeStojakovo 11:57, 23 август 2008 (UTC)

Рашо е на одмор, ќе пробаме да направиме ние. Поздрав НБРМ12:09, 23 август 2008 (UTC)~

За Тибет и тибетански будизамУреди

Здраво, Рашо. Гледам дека посебен интерес ти претставува Тибет. Пред некој месец ги уредив статиите за сите поглавари Далај Лама, а сега планирам да продолжам со уредување и на останати статии поврзани со Тибет и тибетански будизам. Ќе ми кажеш ли дали има некои шаблони и дали мислиш дека е потребен некој ВикиПроект за тоа? Планирам и изработка на Портал:Тибет исто така. Поздрав.--Kiril Simeonovski 18:14, 2 септември 2008 (UTC)

Welcome backУреди

Добредојде назад!! Како помина во МК?ја еве кај братучед ми и таке ај ќе се чуеме после поздНБРМ10:02, 7 септември 2008 (UTC)

Данке ман, данке. Е супер бе, како може.....Ај пиј си кафенце--Raso mk 10:04, 7 септември 2008 (UTC)
Ооо, кој се вратил. :P --Brainmachinewtf? 12:04, 7 септември 2008 (UTC)
Ееее, одма се приметува, а?--Raso mk 12:17, 7 септември 2008 (UTC)
Ај, нека ти е со некое сефте враќањето.--Kiril Simeonovski 17:32, 7 септември 2008 (UTC)
Еве предложив статија, па бујрум. И плус тоа ми треба мала помош околу таа статија. Потребно е само да биде фантастична. Еден мал подарок за оваа држава. позз--Raso mk 17:37, 7 септември 2008 (UTC)

За ТибетУреди

Natürlich. Секако дека ќе средам, тоа ми е и во план. Сега моментално сум на порталот музика, ама не се секирај брзо ќе биде средено, а и мене ми интересира како ќе функционира. Се надевам дека одлично ќе соработуваме. Поздрав.--Kiril Simeonovski 17:46, 7 септември 2008 (UTC)

ОK, kein Problem.. До следната соработка--Raso mk 17:49, 7 септември 2008 (UTC)
Ќе треба да ги промениме бооите, но не знам дали да ставам нешто златно или портокалово како на другите јазици, вака погодени се боите од знамето, ама текстот не се лита. Што мислиш?--Kiril Simeonovski 21:52, 7 септември 2008 (UTC)
Боите се супер како знамето, ама не се чита. Пробај ко чешката или француската. Одлични се--Raso mk 21:58, 7 септември 2008 (UTC)

БратмиУреди

Здраво брат ми. Имам една молба до тебе,дали би можел како познавач на германскиот јазик малце да ја уредиш Германската страница за Македонците?--Makedonij 12:19, 8 септември 2008 (UTC)

Абе бате кај си ти??? Да ти кажам право скаран сум со германската, така што ретко одам таму, а камо ли да пишуавам. Бев блокиран и не ги рецкам сега. Ај за атер твој ќе се обидам нешто да напишам деновиве. Позз--Raso mk 18:12, 8 септември 2008 (UTC)
So ke pravime so simbolot? Davaj argumenti inaku najebali smo, najubavo da vikneme nekoj Grk da ni go stavi:)
Mislam deka na nekoji ne im e jasno koga napišes vo pretražuvačot Makedonci wiki se prv pokažuva.I tamo simbolot na Makedoncite kee državniot grb odbran od stranci? Šo misleš?--Makedonij 22:22, 10 септември 2008 (UTC)
А бе друже, па зар не ја знаеш нашата историја. Полна е со Јуди, предавници и кодоши. Во минатото Бугарија инфилтрирала шпиони во македонските организации, а денес исто така ни се мешаат бугари во нашите „македонцки работи“. Знам дека е катастрофално кога некој ќе сака да прочита нешто за нас како народ и прво што ќе најде е википедија, и тоа напишана од субсахарци и „оние од истокот“ на Македонија. А нас кој не ферма. Па добро бе мајката, ќе не праша ли некој нас кој сме и како се чувствуваме. Али јебига, такво ни е проклетството од Александар, кое ќе не држи уште некоја година. позз--Raso mk 22:29, 10 септември 2008 (UTC)

НамцоУреди

Здраво. Мислам дека оваа статија за езерото Намцо, ќе биде добра за избрана на порталот Тибет.Позз.--Kiril Simeonovski 22:45, 10 септември 2008 (UTC)

Па секако, само си мислев да не треба да си го крстиме Небеско езеро? Или само да пренасочува???? Нас неопходно ни треба македонизација на одредени поими, нели?--Raso mk 22:47, 10 септември 2008 (UTC)
Тоа е одлична идеја, но сепак постои друго Небесно езро на границата помеѓу Кина и Северна Кореја кое има вистинско име „Небесно езеро“. en:Heaven Lake или на руската ru:Небесное Озеро--Kiril Simeonovski 22:55, 10 септември 2008 (UTC)
 Ок се ревертирав, а утре ќе го напишам тоа езеро.--Raso mk 23:03, 10 септември 2008 (UTC)

Географски предлогУреди

Здраво. Имам една идеја која со твоја поддршка сигурно успешно би ја спровел. Сакам да создадам ВикиПроект Географија, а мислам дека ќе привлече и други корисници во уредувањето и средувањето на географски статии. Поздрав.--Kiril Simeonovski 19:19, 12 септември 2008 (UTC)

Супер. Спреми го. Ако треба помош викај. --Raso mk 19:25, 12 септември 2008 (UTC)
 ОкГотово е: ВикиПроект Географија. Поздрав.--Kiril Simeonovski 21:45, 12 септември 2008 (UTC)
Аирлија........е па ајде да се зачлениме--Raso mk 21:47, 12 септември 2008 (UTC)

ВестиУреди

Здраво. Гледам дека имаш интерес и за проектот Вести, па мислам дека б е време да направиме редизајн на Главната страница и да почнеме со уредување. Тука географијата може да ни помогне, а може и во корист на гоеграфијата да уредувааме. Поздрав.--Kiril Simeonovski 09:25, 16 септември 2008 (UTC)

Па да...За секоја вест и понекоја статија, колку толку бар да води кон нешто.--Raso mk (разговор) 16:07, 16 септември 2008 (UTC)

ИницијативаУреди

Иницијатива
           Здраво, Raso mk/Архива 1!
Како што веќе можете да видите, се приближуваме кон бројот 20 000 статии и како резултат на тоа ве информираме за следната иницијатива. Имено, дорбредојдени би биле вашите уредувања за создавање нови статии според зададените стандарди на Википедија со што во кратко време би ја достигнале саканата цел. 20 000 статии ни се неопходни за започнување на Википедија:ВикиПроект Вести и за понатамошна успешна афирмација на македонскиот јазик и македонската Википедија. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

НБРМ18:29, 16 септември 2008 (UTC)

БудизамУреди

Здраво. Сега не знам дали ќе биде добро да направиме и едно проектче за будизмот, но сепак мислам дека најпрвин добро е само проект за религија да има. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:59, 19 септември 2008 (UTC)

Проектот бара неколку корисници кои секојдневно ќе го средуваат и пишуваат. Доволен е само порталот и ќе напишеме неколку артикли и тоа. Еве види и самиот колку проекти имаме и кој всушност фунционира.--Raso mk (разговор) 16:02, 19 септември 2008 (UTC)

Без лични нападиУреди

Рашо, постојат Вики-начини за да се спречи несоодветното дејствување на одредени корисници. Прочитај ги англиските страници за Вики-политики, така многу поефикасно (и без некој да ти соли памет) ќе ги спречиш појавите кои не се во склоп со Википедија.

И те молам, не би сакал да те блокирам, воздржи се од лични напади на другите корисници. Поздрав, Boyan (разговор) 10:14, 20 септември 2008 (UTC)

Тоа беше само една мала шега кон Радко! Знам дека он не се лути. --Raso mk (разговор) 10:20, 20 септември 2008 (UTC) Р.Ѕ. Правилата ги знам

ВеснаУреди

Здраво. Имаме нови слики од Весна [3]- ако имаш време...--Мико (разговор) 09:40, 26 септември 2008 (UTC)

А што е работата со Весна? :-) Boyan (разговор) 17:28, 26 септември 2008 (UTC)
Има слики, па ги подигаме на комонс. : ) --Raso mk (разговор) 17:40, 26 септември 2008 (UTC)

Аааа, ок. Boyan (разговор) 17:43, 26 септември 2008 (UTC)

Шаблон за државнициУреди

Еве, го вратив шаблонот како што беше првично, а мојот (кој до сега беше на негово место) сега го преименував. Поздрав и извини за оваа омана.--Б. Јанкулоскиразговор 07:45, 10 октомври 2008 (UTC)

Шаблоните се сосема во ред. Треба да се преведе само интерфејсот, т.е. она што го прикажува во кутиите, но кодот нема никаква потреба да се преведува. Напротив, тоа би било погубно за уредниците - како што копираме кутии (а и статии за преведување) од други википедии, многу мачно е сето тоа да се нагаѓа и да се транскрибира во наш код, и воопшто да се најде правилниот шаблон. Друга работа е тоа што нашите не се доволно обновувани, па така редовно наоѓам на недоселдности и непотполна функционалност на шаблоните. Реално гледано, работата со шаблоните треба да биде проста - го копираш шаблонот и ги преведуваш податоците што се внесени во кутијата на самата статија, додека во кодот на шаблонот (на страницата „Шаблон:Нешто“ преведен е неговиот интерфејс, а не кодот. Така на пример, кога имаш birth_date, во кодот на шаблонот стои дека тоа ќе го прикаже како „Роден(а)“ и крај. Нема потреба да се усложнува работата со преведување на самиот код. Тоа е мојот конечен став. Алтернативно, не ја исклучувам можноста да постојат паралелни шаблони, еден со англиски и еден со преведен код (се разбира, именувани различно), па да прави кој што сака, но не ја гледам практичноста на тоа. Во таков случај може да се постави белешка за уредниците на секој од овие шаблони за уредниците од типот на „Доколку претпочитате да реботите со македонски код, тогаш отидете на Шаблон:Тој и тој“. Но сепак не ја гледам практичноста на ова решение. Поздрав --Б. Јанкулоскиразговор 12:58, 10 октомври 2008 (UTC)
Назад на корисничката страница на „Raso mk/Архива 1“.