Знакот на четворицата

Знакот на четворицата била втората книга со Шерлок Холмс напишана од Сер Артур Конан Дојл. Романот за прв пат се појавил во 1890 година во февруари месец, и се појавил во Лондон и Филаделфија. Британската верзија се продавала за еден шилинг а додека американската верзија се продавала за 25 центи. Денешни зачувани оригинали од романот вредат неколку илјади долари.

Знакот на четворицата  
АвторСер Артур Конан Дојл
Наслов на
оригиналот
"The Sign of the Four"
ЗемјаОбединетото Кралство
Јазиканглиски
СеријалШерлок Холмс
Жанр(ови)мистерија
ИздавачLippincott's Monthly Magazine
Издадена1890
СледнаАвантурите на Шерлок Холмс

Во наредните месеци книгата била повторно печатена со името Знакот на Четворицата. Како книга, романот бил издаден во октомври 1890 година од Спенсер Блекет со истиот наслов. Разликата помеѓу двете верзии на романот, американскиот и британскиот е во насловот на книгата. Книгата е проследена од Авантурите на Шерлок Холмс.