Томас Хант Морган

Томас Хант Морган (англиски: Thomas Hunt Morgan) (25 септември 18664 декември 1945) — американски биолог, основач на генетиката, наука за наследните особини. Во 1933 година ја доби Нобеловата награда за физиологија или медицина за откритието во врска со функцијата на хормозомите во пренесувањето на наследните особини.

Томас Хант Морган
Thomas Hunt Morgan
Роден 25 септември 1866
Легсингтон, Легсингтон, САД
Починал 4 декември 1945
Пасадена, Калифорнија, САД