Инсулинот (од латински, insula што значи остров) е хормон кој се секретира од панкреасот, поточно од бета- клетките од лангерхансовите островца. Главната и основна функција на инсулинот е намалување на концентрацијата на гликозата во крвта (хипогликемија). Исто така, инсулинот ја стимулира и синтезата на белковините.

Инсулин
Назнаки
Алијасиhuman insulin
Надворешни назнакиGeneCards: [1]
Ортолози
ВидЧовекГлушец
Entrez
Ensembl
UniProt
RefSeq (mRNA)

н/д

н/д

RefSeq (белков.)

н/д

н/д

Место (UCSC)н/дн/д
Пребарување на PubMedн/дн/д
Википодатоци
Прегл./Уред. човечки
Вијала со инсулин

Наводи

уреди