Конрад Лоренц

Австрискиот зоолог

Конрад Лоренц ( германски: Konrad Lorenz ; Виена, 7 ноември 1903 година - Виена, 27 февруари 1989 година ) — еден од најистакнатите природонаучници на дваесеттиот век, добитник на Нобеловата награда за медицина.

Конрад Лоренц

Животопис уреди

Роден е на 7 ноември 1903 година во Виена, каде успешно во 1928 година, ги завршил медицинските студии. После тоа, тој започнал да студира природни науки и во 1933 година дипломирал во Виена на Филозофскиот факултет на Филозофскиот факултет зоологија со палеонтологија и психологија .

Со неколку научни трудови, Лоренц станал пионер во проучувањето на однесувањето на птиците и наскоро станал и светски познат научник. Спроведувајќи бројни експерименти врз животните, особено птиците, Конрад Лоренц започнува да ги проучува животните и човековото однесување. Тој докторирал во 1937 година на Филозофскиот факултет во Виена, со делото „Компаративна анатомија и психологија на животните“, а по Втората светска војна бил професор на Универзитетот во Минхен. Во 1973 година ја добил Нобеловата награда за медицина во знак на признание за плодната научна студија за корените на човековото однесување.[1]

Покрај голем број стручни трудови, Лоренц има напишано и научно популарни книги кои се преведени на многу светски јазици. Неговото најпознато такво дело е книгата „Тој разговараше со животните“, преведена на српски јазик и отпечатена во едицијата „ Српска книжевна соработка “.

Починал на 27 февруари 1989 година.

Наводи уреди

  1. „Konrad Lorenz“. ENCYCLOPÆDIA BRITANNICA. Посетено на 23 јануари 2018.

Надворешни врски уреди