Дебарско-реканска парохија

црковна парохија на МПЦ-ОА

Дебарско-реканска парохија — православна парохија на Македонската православна црква - Охридска архиепископија, дел од Дебарското архијерејско намесништво на Дебарско-кичевската епархија. Нејзиното седиште е во градската црква „Св. Преподобна Петка“ во Дебар.[1]

Црквата „Св. Преподобна Петка“ во Дебар е седиште на парохијата

Во состав на оваа парохија се градот Дебар и селата: Баниште, Татар Елевци, Рајчица, Долно Косоврасти, Горно Косоврасти, Долно Мелничани, Горно Мелничани, Горенци, Пареши, Броштица, Осој, Гари, Лазарополе, Тресонче, Селце, Росоки, Јанче, Галичник, Требиште, Велебрдо, Битуше, Ростуше, Џепиште и Луково.[2]

Цркви

уреди

Ова е список на црквите во парохијата. Можно е списокот да е нецелосен.

име населено место изградена слика
Црква „Св. Преподобна Петка“ Дебар 1920
(главна парохиска црква)
 
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Дебар XIX век  
Црква „Св. Великомаченичка Петка“ Дебар XIX век  
Црква „Св. Недела“ Дебар XX век  
Параклис „Св. Никола“ Дебар XX век
Параклис „Св. Преображение“ Дебар XX век
Црква „Св. Димитриј“ Баниште XIX век  
Црква „Св. Јован Крстител“ Баниште XX век  
Црква „Св. Илија“ Баниште XIV век  
Црква „Св. Димитриј“ Татар Елевци XX век  
Црква „Св. Варвара“ Рајчица XIV век  
Црква „Св. Атанасиј“ Рајчица  
Црква „Св. Димитриј“ Рајчица
Црква „Св. Ѓорѓи“ Рајчица XIX век  
Параклис „Св. Григориј Палама, Нектариј Битолски и Јован Кукузел“ Рајчица
Црква „Св. Никола“ Долно Косоврасти XIX век/1985  
Црква „Св. Никола“ Горно Косоврасти  
Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ Долно Мелничани XIX век  
Црква „Св. Кузман и Дамјан“ Горно Мелничани XIX век  
Црква „Св. Варвара“ Горенци 1926/1927  
Црква „Св. Димитриј“ Пареши XX век  
Црква „Св. Димитриј“ Броштица  
Црква „Св. Ѓорѓи“ Осој  
Параклис „Св. Петка“ Осој
Параклис „Св. Архангел Михаил“ Осој
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Гари XIX век  
Параклис „Св. Петка“ Гари XX век
Параклис „Св. Јован Крстител“ Гари XX век
Црква „Св. Ѓорѓи“ Лазарополе XIX век  
Црква „Св. Петка“ Лазарополе  
Параклис „Св. Атанасиј“ Лазарополе XX век
Параклис „Св. Спас“ Лазарополе XX век  
Параклис „Св. Никола“ Лазарополе XX век
Црква „Св. Петар и Павле“ Тресонче XIX век  
Црква „Св. Петка“ Тресонче XX век  
Црква „Св. Никола“ Тресонче XVIII век  
Црква „Св. Јован Крстител“ Тресонче XX век  
Црква „Св. Илија“ Селце XIX век  
Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ Росоки XIX век  
Црква „Св. Преображение“ Росоки XVIII век
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Јанче XIX век  
Црква „Св. Илија“ Јанче
Црква „Св. Петар и Павле“ Галичник 1932/33  
Црква „Св. Петка“ Тресонче XIX век/1995-2000  
Црква „Св. Ахил Лариски“ Требиште XIX век  
Црква „Св. Ѓорѓи“ Велебрдо 1970  
Црква „Св. Архангел Михаил“ Битуше XIX век  
Црква „Св. Илија“ Битуше 1995  
Црква „Св. Преображение“ Битуше
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Ростуше XIX век  
Црква „Св. Архангел Михаил“ Џепиште XIX век/1996-1997  
Црква „Св. Атанасиј“ Луково XIX век  
Црква „Св. Ѓорѓи“ Луково XIV век/XV век
Црква „Св. Варвара“ Луково XIX век
Црква „Св. Кузман и Дамјан“ Луково XVII век
Црква „Св. Лука“ Луково

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски (2011). Валентина Божиновска (уред.). Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје: Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи. стр. 35.
  2. „archive.ph“. archive.ph. Архивирано од изворникот на 2012-07-29. Посетено на 2022-12-04.

Надворешни врски

уреди

41°59′35″N 22°11′06″E / 41.99306° СГШ; 22.18500° ИГД / 41.99306; 22.18500