Црква „Св. Петар и Павле“ - Галичник

црква во селото Галичник

Свети Петар и Павле — централната селска црква во Галичник. Изградена е во 1930 г., а осветена во 1931 г. Во неа и дворот пред неа се одржува познатата манифестација Галичка свадба.

Свети Петар и Павле

Поглед на црквата „Св. Петар и Павле“ во Галичник

македонска православна црква
Епархија Дебарско-кичевска
Архијерејско намесништво Дебарско
Парохија Дебарско-реканска
Местоположба

Карта

Место Галичник
Општина Маврово и Ростуше
Држава Македонија
Општи податоци
Покровител Свети Петар и Павле
Изградба 1930
Осветување 1931
Ктитор =
Архитектонски опис