Црква „Св. Петка“ - Галичник

Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
Macedonian cross.svg
Света Петка
Црква Св. Петка Галичник.jpg

Поглед на црквата „Св. Петка“ во Галичник

Македонска православна црква
Епархија Дебарско-кичевска
Архијерејско намесништво Дебарско
Парохија Дебарско-реканска
Местоположба
Населено место Галичник
Општина Маврово и Ростуша
Држава Македонија
Општи податоци
Покровител Света Петка Трновска
Изградба XVI век
Завршено XVI век
Ктитор =
Архитектонски опис
Портал „МПЦ“

Црква „Св. Петка“ — една од неколкуте цркви во мијачкото село Галичник. Се наоѓа во длабока на крајот на селото, во правец на запад.

Црквата Света Петка во Галичник