Гент-Вевелгем

Гент-Вевелгем — велосипедска друмска трка, дел од фландриските класици, која се одржува во Белгија на крајот на март секоја година. Трката била првпат возена во 1934 и често е нарекувана спринтерски класик, поради нејзиниот низински терен при крајот на трката.[1] Поради датумот во почетокот на сезоната возачите често се подложени да возат под ветер и дожд. Дополнителни предизвици се бројните искачувања, вклучувајќи и две искачувања на калдрма, тешкиот и често селективниот Кемелберг.

Гент-Вевелгем
Gent–Wevelgem logo.png
За трката
Датумкрај на март
РегионФландрија, Белгија
Месно имеGent–Wevelgem (холандски)
ПрекарГент-Баблгам (Ghent-Bubblegum)
ДисциплинаДрумски велосипедизам
НатпреварувањеСветска турнеја UCI
ВидЕднодневна трка
Директор на тркатаЛук Гејсенс
Историја
Прво издание1934 (1934)
Изданија81 (до 2019)
Прв победник Гистав ван Бел (БЕЛ)
Најмногу победи Роберт ван Енеме (БЕЛ)
 Рик ван Лој (БЕЛ)
 Еди Меркс (БЕЛ)
 Марио Чиполини (ИТА)
 Том Бонен (БЕЛ)
 Петер Саган (СВК)
(3 победи)
Неодамнешен победник Александер Кристоф (НОР)

Навистина, селективноста на трката значи дека само неколку изданија на Гент-Вевелгем всушност завршиле во групен спринт. Помала елитна група (вклучувајќи некои спринтери) често ја освојуваат крајната линија. Во последниве години, трката се наоѓа во среда помеѓу Трката околу Фладрија и Париз-Рубе и иако не е службено дел од Vlaamse Wielerweek (Фламанска велосипедска недела), може да се смета како неофицијално финале на велосипедските класици во Фландрија. Во 2010 фиксниот датум на трката се префрли од средата пред Трката околу Фландрија во недела пред Трката околу Фландрија.[2] Од 2005, трката е дел од UCI ProTour,[1] и од 2009, дел од календарот на Светски ранкинг UCI.

И покрај нејзиното име, трката не започнува во Гент од 2004, традиционално започнувајќи од главниот плоштад во соседниот Дејнзе. Потоа, трката се движи западно кон белгискиот крајбрежен регион, по кој се движи на југ близу француската граница кон Монтеберг и Кемелберг, пред да стигне во Вевелгем. 73. издание било одржани на 27 март 2011, на 219 километри.

Во 2012 година била додадена женска трка. Првата трка била освоена од Лизи Армитстид, член на Team AA Drink/leontien.nl, по 40 километри соло-бегство.[3]

ИсторијаУреди

Првото издание на трката било возено на 9 септември 1934, како јуниорска трка на растојание од 120 километри. Нејзиното потекло е во чест на Гастон ребри (роден во Вевелгем), кој во истата година победил на Трката околу Фландрија и Париз-Рубе. По Втората светска војна, трката била организирана и за професионалци, на 29 јули 1945 на растојание од 200 километри, а организацијата до денешен ден е на велосипедскиот клуб „Хет Вил Влигенде“.

Во 1947 Гент-Вевелгем му се приклучил на распоредот на „пролетните класици“ и основал за периодот 1957-1959, „Trofee van Vlaanderen“ (Фландриски трофеј) веднаш до Омлоп Хет Волк.

И покрај името, натпреварувањето од 2004 не започнува во Гент, туку во соседниот Дејнзе. Гент-Вевелгем е првата трка која се движи кон брегот, кога некое време го следи. Близу Ворне ветровите ја нарушуваат трката. Поради честите силни ветрови на рамните фламански патишта, трката стекнала репутација помеѓу обожавателите. Главната пречка е Кемелберг, тешко искачување со калдрма, кој мора да се искачува двапати, но еднакво познато по нејзиното опасно потекло, каде многу велосипедисти имаат паднато. Често Кемелберг претставува клучната точка во трката. Понатаму, релативно рамната патека доведува во Вевелгем трката често да заврши во спринт на помала или поголема група.

Од изданието во 2008, патеката е значително изменети и возачите не одат кон брегот, туку возат заобиколен пат долж Steenstraat и потоа пристапуваат кон Фурн во полдерите од страна на брегот. Потоа доаѓа зоната на искачувања, со Видењеберг, Родеберг (Белгија), Монтеберг (до врвот и потоа назад), една обиколница и Кемелберг од страна на селото Кемел. Симнувањето се прави со заобиколен пат, со цел да се избегнат можните несреќи на велосипедистите. Потоа, оваа ридска областа се повторува по истиот редослед и на крај се вози кон Вевелгем. Новата патека е прифатена од повеќето возачи. Некои веруваат дека искачувањето на Кемелберг е нервозно, но ова според директорот на трката Ханс де Клерк е нормално и дел од патеката.

Во 2010 била направена друга голема промена. Не само што е изменет датумот од средата помеѓу Трката околу Фландрија и Париз Рубе во велосипедскиот календар на неделата. Исто така, биле вметнати многу искачување пред ридот Кемелберг, како што се Шерпенберг, Мон де Кат, Берт, Црна планина, Бенеберг и потоа Родеберг Монтеберг и Кемелберг. Оваа серија ридови, возачите ги искачуваат двапати пред да се упатат кон целта во Вевелгем.

Моментално се одржува во неделата пред Трката околу Фландрија и иако службено не е дел од Фламанската велосипедска недела, може да се смета како завршница на серијата на класици во Фландрија.

Од 2005, трката е дел од UCI ProTour, а од 2009 на Светски ранкинг UCI.

Историја на рутатаУреди

 
Кемелберг е главниот предизвик на Гент-Вевелгем.

Првата трка била во 1934 и била одржана за јуниорски возачи. Второто издание во 1935 (исто така за јуниори) минале низ Фламанските Ардени со искачувањата, како што се Куаремон, Клуисберг и Тигемберг.

Од 1936 до 1939 трката била отворена за аматерски возачи. Минувале директно од Гент и Кортрајк, а потоа ги следела локалните патишта, вклучувајќи го значајниот Мон Лов.

Во 1945, по Втората светска војна, Гент-Вевелгем станала трка за професионалци. Комплетно новата патека поминувале низ Фламанските Ардени до Вевелгем и потоа се враќала на фламанските ридови. Еделареберг, Хопенберг, Куаремон, Цвартеберг (Црна планина) и Родеберг (Црвена планина) биле дел од рутата. Во 1947 и 1948 рутата го следела брегот.

Од 1949 до 1954, Фламанската Ардени (Калвариберг, Куаремон) се вратиле, следени од Ховелан (Родеберг, Видањеберг, падината Мезен). Во 1955 Клуисберг и Кемелберг бил додадени. Патот на Кемелберг бил сè уште земјен. Во 1956 бил вклучен Ајкенберг.

Во 1957, Трката околу Фландрија, Хет Волк и Гент-Вевелгем биле одржани заедно и велосипедистите се натпреварувале за заедничка награда, „Трофеј на Фландрија“. Во тоа време, Гент-Вевелгем ги додале искачувањата во францускиот дел на Фландрија (Црна планина, Катсберг, Кит, Каселберг) како претходници на Кемелберг. Во 1958, овие француски искачувања не биле вклучени: преминувањето на границата значело многу административни пречки. По периодот на брегот, рутата ги следела единствено Родеберг, Видањеберг и Кемелберг.

Во 1960 бројни конфликти го обележале крајот на Трофеј на Фландрија. Во тоа време, помалку престижната трка Гент-Вевелгем била вметната помеѓу познатите класици. Оваа година, покрај искачувањата Герардсберген, Куаремон и Клуисберг во Фламанските Ардени, се возеле и Видањеберг, Кемелберг и падината Мезен.

Во 1961 Гент-Вевелгем вовел дводневна трка. Првиот ден бил од Гент до Антверпен, а вториот од Гент до Вевелгем единствено со падини во ридскиот дел.

Од 1962 до 1976 Гент-Вевелгем била возена преку брегот до ридската област, со Родеберг, Видањеберг и Кемелберг како фиксирани делници, понекогаш надополнувани со Монтеберг, Банеберг, Сулферберг, Геберг, Сукеберг (Шеќерна планина), како и искачувањата Ниувскерке, Гелувелд или Шерпенберген. Ова, исто така се однесувале и на годините 1978 до денес. Во периодот 1993-1995, француските искачувања биле вметнати повторно, но во 1996 била вратена традиционалната патека. Фламанските Ардени не биле погодени, поради корените на Гент-Вевелгем и бидејќи возачите сакале тие да останат.

Во 1977, патеката била радикално променета и Фламанските Ардени биле завршени со 11 значајни искачувања (Еделареберг, Катенберг, Варент, Клусберг и Тигемберг). Исто така, на Трката околу Фландрија 1976 бил вклучен Копенберг, додека на Гент-Вевелгем бил вклучен Стенгат.

ПобеднициУреди

Возач Тим
1934   Бел, Гистав ванГистав ван Бел (БЕЛ)
1935   Депретр, АлбертАлберт Депретр (БЕЛ)
1936   Енеме, Роберт ванРоберт ван Енеме (БЕЛ)
1937   Енеме, Роберт ванРоберт ван Енеме (БЕЛ)
1938   Годарт, ИберИбер Годарт (БЕЛ)
1939   Деклерк, АндреАндре Деклерк (БЕЛ)
1940–
1944
Немало трка
1945   Енеме, Роберт ванРоберт ван Енеме (БЕЛ)
1946   Стеркс, ЕрнестЕрнест Стеркс (БЕЛ) Алсион
1947   Десимпелер, МорисМорис Десимпелер (БЕЛ) Алсион
1948   Оливие, ВалерВалер Оливие (БЕЛ)
1949   Кинт, МарселМарсел Кинт (БЕЛ)
1950   Шоте, БрикБрик Шоте (БЕЛ) Алсион
1951   Росел, АндреАндре Росел (БЕЛ)
1952   Импанис, РејмонРејмон Импанис (БЕЛ)
1953   Импанис, РејмонРејмон Импанис (БЕЛ)
1954   Граф, РолфРолф Граф (ШВА)
1955   Шоте, БрикБрик Шоте (БЕЛ) Алсион
1956   Лој, Рик ванРик ван Лој (БЕЛ)
1957   Лој, Рик ванРик ван Лој (БЕЛ)
1958   Форе, НоелНоел Форе (БЕЛ)
1959   Деле, Леон ванЛеон ван Деле (БЕЛ)
1960   Еренхут, ФрансФранс Еренхут (БЕЛ)
1961   Еренхут, ФрансФранс Еренхут (БЕЛ)
1962   Лој, Рик ванРик ван Лој (БЕЛ)
1963   Бехет, БенониБенони Бехет (БЕЛ)
1964   Анкетил, ЖакЖак Анкетил (ФРА)
1965   Пов, Ноел деНоел де Пов (БЕЛ)
1966   Шпрингел, Херман ванХерман ван Шпрингел (БЕЛ)
1967   Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ) Пежо
1968   Годфрот, ВалтерВалтер Годфрот (БЕЛ)
1969   Векеман, ВилиВили Векеман (БЕЛ)
1970   Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ) Фаема
1971   Пинтен, ЏорџЏорџ Пинтен (БЕЛ)
1972   Свертс, РожеРоже Свертс (БЕЛ)
1973   Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ) Молтени
1974   Хобан, БариБари Хобан (ВБР)
1975   Мертенс, ФредиФреди Мертенс (БЕЛ) Фландрија-Карпентер
1976   Мертенс, ФредиФреди Мертенс (БЕЛ) Фландрија-Карпентер
1977   Ино, БернарБернар Ино (ФРА) Гитане-Кампањоло
1978   Хаут, Ферди ван денФерди ван ден Хаут (БЕЛ)
1979   Мозер, ФранческоФранческо Мозер (ИТА) Сансон
1980   Лубердинг, ХенкХенк Лубердинг (ХОЛ) ТИ-Рели
1981   Рас, ЈанЈан Рас (ХОЛ) ТИ-Рели
1982   Хост, ФранкФранк Хост (БЕЛ) ТИ-Рели
1983   Влит, Лео ванЛео ван Влит (ХОЛ) ТИ-Рели
1984   Бонтемпи, ГвидоГвидо Бонтемпи (ИТА) Карера-Инокспран
1985   Вандерерден, ЕрикЕрик Вандерерден (БЕЛ) Панасоник
1986   Бонтемпи, ГвидоГвидо Бонтемпи (ИТА) Карера-Инокспран
1987   Влит, Теун ванТеун ван Влит (ХОЛ) Панасоник
1988   Кели, ШонШон Кели (ИРС) Кас
1989   Солевелд, ГеритГерит Солевелд (ХОЛ) Суперконфекс-Јоко
1990   Фрисон, ХерманХерман Фрисон (БЕЛ) Хистор-Сигма
1991   Абдужапаров, ДжамолидинДжамолидин Абдужапаров (УЗБ) Карера Џинс-Тасони
1992   Чиполини, МариоМарио Чиполини (ИТА) ГБ-МГ
1993   Чиполини, МариоМарио Чиполини (ИТА) ГБ-МГ
1994   Петерс, ВилфридВилфрид Петерс (БЕЛ) ГБ-МГ
1995   Михаелсен, ЛарсЛарс Михаелсен (ДАН) Фестина
1996   Стелс, ТомТом Стелс (БЕЛ) Мапеи-ГБ
1997   Гомон, ФилипФилип Гомон (ФРА) Кофидис
1998   Ванденбрук, ФранкФранк Ванденбрук (БЕЛ) Мапеи-Брикоби
1999   Стелс, ТомТом Стелс (БЕЛ) Мапеи-Квик Степ
2000   Бонт, Герт ванГерт ван Бонт (БЕЛ) Фарм Фритес
2001   Хинкапи, ЏорџЏорџ Хинкапи (САД) Дискавери Канал
2002   Чиполини, МариоМарио Чиполини (ИТА) Аква е Сапони-Кантина Толо
2003   Клир, АндреасАндреас Клир (ГЕР) Тим Телеком
2004   Бонен, ТомТом Бонен (БЕЛ) Квик Степ-Давитамон
2005   Матан, НикоНико Матан (БЕЛ) Давитамон-Лото
2006   Хушовд, ТорТор Хушовд (НОР) Кредит Агрикол
2007   Бургхарт, МаркусМаркус Бургхарт (ГЕР) Т-Мобајл Тим
2008   Фреир, ОскарОскар Фреир (ШПА) Рабобанк
2009   Хаген, Едвалд БоасонЕдвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Колумбија-Хај Роад
2010   Ајзел, БернхардБернхард Ајзел (АВТ) Тим ХТЦ-Колумбија
2011   Бонен, ТомТом Бонен (БЕЛ) Квик Степ
2012   Бонен, ТомТом Бонен (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ
2013   Саган, ПетерПетер Саган (СВК) Канондејл
2014   Дегенколб, ЏонЏон Дегенколб (ГЕР) Џајант-Шимано
2015   Паолини, ЛукаЛука Паолини (ИТА) Катјуша
2016   Саган, ПетерПетер Саган (СВК) Тинкоф
2017   ван Авермет, ГрегГрег ван Авермет (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим
2018   Саган, ПетерПетер Саган (СВК) Бора-Хансгрое
2019   Кристоф, АлександерАлександер Кристоф (НОР) ОАЕ Тим Емирати

Повеќекратни победнициУреди

Победи Возач Држава Изданија
3 Роберт ван Енеме   Белгија 1936, 1937, 1945
Рик ван Лој   Белгија 1956, 1957, 1962
Еди Меркс   Белгија 1967, 1970, 1973
Марио Чиполини   Италија 1992, 1993, 2002
Том Бонен   Белгија 2004, 2011, 2012
Петер Саган   Словачка 2013, 2016, 2018
2 Рајмонд Импанис   Белгија 1952, 1953
Брик Схоте   Белгија 1950, 1955
Франс Еренхаутс   Белгија 1960, 1961
Фреди Мертенс   Белгија 1975, 1976
Гвидо Бонтемпи   Италија 1984, 1986
Том Стелс   Белгија 1996, 1999
  • Возачите со закосени букви се сè уште активни.

Победи по државаУреди

# Држава Победи
1.   Белгија 49
2.   Италија 7
3.   Холандија 5
4.   Германија 3
4.   Словачка 3
4.   Франција 3
4.   Норвешка 3
8.   Австрија 1
8.   Обединето Кралство 1
8.   Данска 1
8.   Ирска 1
8.   САД 1
8.   Узбекистан 1
8.   Швајцарија 1
8.   Шпанија 1

Женска тркаУреди

Женската трка Гент-Вевелгем се одржала за првпат во 2012 на истиот ден како машката трка, но на пократко растојание од 114 километри.[4]

Возач Тим
2012   Армитстид, ЛизиЛизи Армитстид (ВБР) AA Drink-leontien.nl
2013   Вилде, КирстенКирстен Вилде (ХОЛ) AA Drink-leontien.nl
2014   Хал, ЛоренЛорен Хал (САД) Оптум–Кели Бенефит Стратеџис
2015   Макеј, ФлортјеФлортје Макеј (ХОЛ) Тим Лив-Пантур
2016   Блак, ШанталШантал Блак (ХОЛ) Булс-Долманс
2017   Леписте, ЛотаЛота Леписте (ФИН) Предлошка:Cycling data CBT
2018   Бастијанели, МартаМарта Бастијанели (ИТА) Але-Чиполини
2019   Вилд, КирстенКирстен Вилд (ХОЛ) Предлошка:Cycling data WNT

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Гент-Вевелгем
  2. (датумот порано бил држен од Брабант Пајл)
  3. „Армитстид со соло-бегство до победа“. Sky Sports. 25 март 2012. Посетено на 25 март 2012.
  4. „Elizabeth Armitstead wint eerste Gent-Wevelgem voor vrouwen“. Het Nieuwsblad (холандски). 25 март 2012.

Надворешни врскиУреди