Париз-Рубе

велосипедска трка во Франција

Париз-Рубе (француски: Paris–Roubaix) — еднодневна професионална велосипедска друмска трка во северна Франција близу границата со Белгија. Од нејзините почетоци во 1896 и до 1967 започнала од Париз, а завршувала во Рубе (оттука произлегува и името); од 1968 започнува од Компјењ (околу 60 километри североисточно од центарот на Париз), додека крајот сè уште е во Рубе. Позната по суровиот терен и калдрмата (коцки),[n 1] таа е една од „монументите“ или класиците во европскиот календар и придонесува со бодови за Светската турнеја. Наречена е: Пеколот на Северот, Недела во пеколот (исто така назив на филм за изданието од 1976 на трката), Кралица на класиците или Велигденска трка (la Pascale). Трката е организирана од медиумската група Amaury Sport Organisation секоја година на почетокот на април.

Париз-Рубе
Paris-Roubaix logo.png
За трката
ДатумПочеток на април
РегионСеверна Франција
Месно имеParis–Roubaix (француски)
Прекар
 • Пеколот на Северот
 • Кралица на класиците
 • Велигденска трка
 • Недела во пеколот
 • l'enfer du Nord
ДисциплинаДрумски велосипедизам
НатпреварувањеСветска турнеја UCI
ВидЕднодневна трка
ОрганизаторAmaury Sport Organisation
Директор на тркатаЖан-Франсоа Пешо
Историја
Прво издание1896 (1896)
Изданија117 (до 2019)
Прв победник Јозеф Фишер (ГЕР)
Најмногу победи Роже де Влеминк (БЕЛ)
 Том Бонен (БЕЛ)
(4 победи)
Неодамнешен победник Филип Жилбер (БЕЛ)

Првпат возена во 1896, Париз-Рубе е една од најстарите велосипедски трки. Добро е позната по нејзините делови со калдрма преку кои се поминува, па затоа се смета заедно со Трка околу Фландрија и Гент-Вевелгем за еден од класиците со калдрма. Од 1977, победникот на Париз-Рубе добива коцка (дел од калдрмата) како дел од неговата награда.[1] Теренот довел до развој на специјализирани рамки, тркала и гуми. Дупнати гуми и други механички проблеми се чести и често имаат улога во резултатите.

И покрај високата почит која ја ужива помеѓу велосипедистите, некои од нив велат дека ја сметаат за шега поради нејзините тешки услови. Исто така, трката имала неколку контроверзи, кога некои победници на трката биле дисквалификувани од различни причини.

Патеката е одржувана од Les Amis de Paris–Roubaix, група на обожаватели на трката создадена во 1983.

Победници и рекордиУреди

Победници по годинаУреди

Возач Тим
1896   Фишер, ЈозефЈозеф Фишер (ГЕР) Дијамант
1897   Гарен, МорисМорис Гарен (ИТА) Ла Франсес
1898   Гарен, МорисМорис Гарен (ИТА) Ла Франсес
1899   Шампион, АлберАлбер Шампион (ФРА)
1900   Буарс, ЕмилЕмил Буарс (ФРА)
1901   Лесна, ЛусиенЛусиен Лесна (ФРА)
1902   Лесна, ЛусиенЛусиен Лесна (ФРА)
1903   Окунтурир, ИполитИполит Окунтурир (ФРА) Пежо
1904   Окунтурир, ИполитИполит Окунтурир (ФРА) Пежо
1905   Труселие, ЛујЛуј Труселие (FRA) Пежо
1906   Корне, АнриАнри Корне (ФРА)
1907   Пасерио, ЖоржЖорж Пасерио (ФРА) Пежо-Волбер
1908   Хауверт, Кирил ванКирил ван Хауверт (БЕЛ) Алсион
1909   Лапиз, ОктавОктав Лапиз (ФРА) Бик-Данлоп
1910   Лапиз, ОктавОктав Лапиз (ФРА) Алсион
1911   Лапиз, ОктавОктав Лапиз (ФРА) Ла Франсес-Дијамант
1912   Крупелант, ШарлШарл Крупелант (ФРА) Ла Франсес-Дијамант
1913   Фабер, ФрансоаФрансоа Фабер (ЛУК) Пежо-Волбер
1914   Крупелант, ШарлШарл Крупелант (ФРА) Ла Франсес-Дијамант
1915 Немало трка
1916 Немало трка
1917 Немало трка
1918 Немало трка
1919   Пелисие, АнриАнри Пелисие (ФРА) ЈБ Луве & Ла Спортив
1920   Деман, ПолПол Деман (БЕЛ) Ла Спортив
1921   Пелисие, АнриАнри Пелисие (ФРА) ЈБ Луве & Ла Спортив
1922   Дејонге, АлберАлбер Дејонге (БЕЛ)
1923   Зутер, ХајриХајри Зутер (ШВА) Гуртнер-Хатчинсон
1924   Хевел, Жил ванЖил ван Хевел (БЕЛ) Вондер-Расел
1925   Селиер, ФеликсФеликс Селиер (БЕЛ) Алсион
1926   Делбек, ЖилиенЖилиен Делбек (БЕЛ) Алсион
1927   Ронсе, ЖоржЖорж Ронсе (БЕЛ) Аутомото
1928   Ледук, АндреАндре Ледук (ФРА)
1929   Мение, ШарлШарл Мение (БЕЛ) Ла Франсес-Дијамант
1930   Вервеке, ЖилиенЖилиен Вервеке (БЕЛ) Алсион
1931   Ребри, ГастонГастон Ребри (БЕЛ) Алсион
1932   Гејселс, РоменРомен Гејселс (БЕЛ) Дилекта-Волбер
1933   Мес, СилверСилвер Мес (БЕЛ) Алсион
1934   Ребри, ГастонГастон Ребри (БЕЛ) Алсион
1935   Ребри, ГастонГастон Ребри (БЕЛ) Алсион
1936   Шпајхер, ЖоржЖорж Шпајхер (ФРА) Алсион
1937   Роси, ЖилЖил Роси (ИТА) Алсион
1938   Сторм, ЛусиенЛусиен Сторм (БЕЛ) Ледук-Хатчинсон
1939   Масон Помладиот, ЕмилЕмил Масон Помладиот (БЕЛ) Алсион
1940 Немало трка
1941 Немало трка
1942 Немало трка
1943   Кинт, МарселМарсел Кинт (БЕЛ) Марсие-Хатчинсон
1944   Десимпелере, МорисМорис Десимпелере (БЕЛ) Алсион
1945   Маје, ПолПол Маје (ФРА) Алсион
1946   Клес, ЖоржЖорж Клес (БЕЛ) Роше-Данлоп
1947   Клес, ЖоржЖорж Клес (БЕЛ) Роше-Данлоп
1948   Стенберген, Рик ванРик ван Стенберген (БЕЛ) Мерсие-Хатчинсон
1949   Мае, АндреАндре Мае (ФРА) (поделена победа со Копи, СерсеСерсе Копи) Стела Данлоп
1949   Копи, СерсеСерсе Копи (ИТА) (поделена победа со Мае, АндреАндре Мае) Бјанки-Урсус
1950   Копи, ФаустоФаусто Копи (ИТА) Бјанки-Урсус
1951   Бевилаква, АнтониоАнтонио Бевилаква (ИТА) Беното-Урсус
1952   Стенберген, Рик ванРик ван Стенберген (БЕЛ) Мерсие-Хатчинсон
1953   Дерике, ЖерменЖермен Дерике (БЕЛ) Алсион-Данлоп
1954   Импанис, РајмондРајмонд Импанис (БЕЛ) Мерсие-Хатчинсон
1955   Форестир, ЖанЖан Форестир (ФРА) Фолис-Данлоп
1956   Бобе, ЛујонЛујон Бобе (ФРА) Л. Бобе-БП-Хатчинсон
1957   Брујне, Фред деФред де Брујне (БЕЛ) Карпано-Копи
1958   Ванделе, ЛеонЛеон Ванделе (БЕЛ) Фаема-Гера
1959   Форе, НоелНоел Форе (БЕЛ) Груне Леув-САС
1960   Керами, ПиноПино Керами (БЕЛ) Пежо-БП
1961   Лој, Рик ванРик ван Лој (БЕЛ) Фаема
1962   Лој, Рик ванРик ван Лој (БЕЛ) Фландрија-Фаема
1963   Демс, ЕмилЕмил Демс (БЕЛ) Пежо-БП
1964   Пост, ПетерПетер Пост (ХОЛ) Фландрија-Ромео
1965   Лој, Рик ванРик ван Лој (БЕЛ) Соло-Суперија
1966   Џимонди, ФеличеФеличе Џимонди (ИТА) Салварани
1967   Јансен, ЈанЈан Јансен (ХОЛ) Пелфорт Соваж-Ле Жен
1968   Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ) Фаема
1969   Годефрот, ВалтерВалтер Годефрот (БЕЛ) Фландрија-Де Клерк
1970   Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ) Фаема
1971   Росирс, РожеРоже Росирс (БЕЛ) Бик
1972   де Влеминк, РожеРоже де Влеминк (БЕЛ) Деер
1973   Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ) Молтени
1974   де Влеминк, РожеРоже де Влеминк (БЕЛ) Бруклин
1975   де Влеминк, РожеРоже де Влеминк (БЕЛ) Бруклин
1976   Демејер, МаркМарк Демејер (БЕЛ) Фландрија-Велда
1977   де Влеминк, РожеРоже де Влеминк (БЕЛ) Бруклин
1978   Мозер, ФранческоФранческо Мозер (ИТА) Сансон
1979   Мозер, ФранческоФранческо Мозер (ИТА) Сансон
1980   Мозер, ФранческоФранческо Мозер (ИТА) Сансон
1981   Ино, БернарБернар Ино (ФРА) Рено-Елф-Житан
1982   Рас, ЈанЈан Рас (ХОЛ) ТИ-Рали
1983   Кајпер, ХениХени Кајпер (ХОЛ) Аернут Росен
1984   Кели, ШонШон Кели (ИРС) Скил-Сем
1985   Мадио, МаркМарк Мадио (ФРА) Рено-Елф-Житан
1986   Кели, ШонШон Кели (ИРС) Кас
1987   Вандерерден, ЕрикЕрик Вандерерден (БЕЛ) Панасоник-Исостар
1988   Демол, ДиркДирк Демол (БЕЛ) АД Рентинг
1989   Вамперс, Жан-МариЖан-Мари Вамперс (БЕЛ) Панасоник-Исостар
1990   Планкерт, ЕдиЕди Планкерт (БЕЛ) Панасоник-Спортлајф
1991   Мадио, МаркМарк Мадио (ФРА) Р.М.О.
1992   Дикло-Ласал, ЖилберЖилбер Дикло-Ласал (ФРА) З
1993   Дикло-Ласал, ЖилберЖилбер Дикло-Ласал (ФРА) Предлошка:Cycling data GAN
1994   Чмил, АндрејАндреј Чмил (УКР) Лото
1995   Балерини, ФранкоФранко Балерини (ИТА) Мапеи-ГБ
1996   Музеув, ЈоханЈохан Музеув (БЕЛ) Мапеи-ГБ
1997   Гисдон, ФредерикФредерик Гисдон (ФРА) Франсес де же
1998   Балерини, ФранкоФранко Балерини (ИТА) Мапеи-Брикоби
1999   Тафи, АндрејаАндреја Тафи (ИТА) Мапеи-Квик Степ
2000   Музеув, ЈоханЈохан Музеув (БЕЛ) Мапеи
2001   Кнавен, СервесСервес Кнавен (ХОЛ) Домо-Фарм Фритес
2002   Музеув, ЈоханЈохан Музеув (БЕЛ) Домо-Фарм Фритес
2003   ван Петегем, ПетерПетер ван Петегем (БЕЛ) Лото-Домо
2004   Бекштет, МагнусМагнус Бекштет (ШВЕ) Алесио-Бјанки
2005   Бонен, ТомТом Бонен (БЕЛ) Квик Степ-Инерџетик
2006   Канчелара, ФабијанФабијан Канчелара (ШВА) Тим ЦСЦ
2007   О’Грејди, СтјуартСтјуарт О’Грејди (АВС) Тим ЦСЦ
2008   Бонен, ТомТом Бонен (БЕЛ) Квик Степ
2009   Бонен, ТомТом Бонен (БЕЛ) Квик Степ
2010   Канчелара, ФабијанФабијан Канчелара (ШВА) Тим Саксо Банк
2011   Вансумерен, ЈоханЈохан Вансумерен (БЕЛ) Гармин-Сервело
2012   Бонен, ТомТом Бонен (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ
2013   Канчелара, ФабијанФабијан Канчелара (ШВА) РадиоШек-Леопард
2014   Терпстра, НикиНики Терпстра (ХОЛ) Омега Парма-Квик Степ
2015   Дегенколб, ЏонЏон Дегенколб (ГЕР) Џајант-Алпецин
2016   Хејман, МетјуМетју Хејман (АВС) Орика-БајкЕксчејнџ
2017   ван Авермет, ГрегГрег ван Авермет (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим
2018   Саган, ПетерПетер Саган (СВК) Бора-Хансгрое
2019   Жилбер, ФилипФилип Жилбер (БЕЛ) Декојнинк-Квик Степ

Победници по земјаУреди

# Земја Победи
1.   Белгија 57
2.   Франција 28
3.   Италија 13
4.   Холандија 6
5.   Швајцарија 4
6.   Германија 2
  Ирска
  Австралија
8.   Луксембург 1
  Словачка
  Украина
  Шведска


Најмногу поединечни победиУреди

4 победи (2)
3 победи (7)

2 победи (11)

Најбрзи изданијаУреди

Возач Прос. брзина Година Растојание
  Грег ван Авермет (БЕЛ) 45,2 км/на час 2017 257 км
  Петер Пост (ХОЛ) 45,129 км/на час 1964 265 км
  Фабијан Канчелара (ШВА) 44,190 км/на час 2013 254,5 км
  Метју Хејман (АВС) 43,9 км/на час 2016 257,5 км
  Петер Саган (СВК) 43,55 км/на час 2018 257 км
  Рик ван Стенберген (БЕЛ) 43,612 км/на час 1948 246 км
  Пино Керами (БЕЛ) 43,538 км 1960 262 км
  Жермен Дерике (БЕЛ) 43,522 км/на час 1953 245 км
  Том Бонен (БЕЛ) 43,476 км/на час 2012 257,5 км
  Џон Дегеколб (ГЕР) 43,476 км/на час 2015 254,5 км
  Том Бонен (БЕЛ) 43,406 км/на час 2008 260 км
  Јохан Музеув (БЕЛ) 43,305 км/на час 1996 262 км
  Франческо Мозер (ИТА) 43,105 км/на час 1980 264 км

Рекордот држен од Петер Пост бил поставен на друга патека.[2]

Други рекордиУреди

Други трки со калдрмаУреди

Париз-Рубе е понекогаш споредувани со други познати трки со калдрма, како Трката околу Фландрија во Белгија. Париз-Рубе е порамен и има потешки делници со коцка, додека Трката околу Фландрија содржи серија на ридови, повеќето со коцки, како Копенберг или Капелмур.

Покрај Париз-Рубе и Трката околу Фландрија, наречени класици на калдрма, други пролетни трки како Омлоп Хет Ниувсблад и Гент-Вевелгем вклучуваат делници со калдрма.

Победници на Париз-Рубе и
Трката околу Фландрија
Велосипедист Година
  Хајри Зутер (ШВА) 1923
  Ромен Гејселс (БЕЛ) 1932
  Гастон Ребри (БЕЛ) 1934
  Рајмонд Импанис (БЕЛ) 1954
  Фред де Брујне (БЕЛ) 1957
  Рик ван Лој (БЕЛ) 1962
  Роже де Влеминк (БЕЛ) 1977
  Петер ван Петегем (БЕЛ) 2003
  Том Бонен (БЕЛ) 2005
  Фабијан Канчелара (ШВА) 2010
  Том Бонен (БЕЛ) 2012
  Фабијан Канчелара (ШВА) 2013

Поврзани настаниУреди

Париз-Рубе за младинци или Paris–Roubaix Espoirs се одржува на почетокот на летото.

Париз-Рубе Вело е организирана од Вело Клуб де Рубе секој втор јуни. Им овозможува на аматерите да ја искусат калдрмата, завршните кругови на велодромот и врнежите. Постои избор на три патеки: 120 км со поголемиот дел од делниците со калдрма, 190 км на сите делници со калдрма или сите 261 км. Сите што ќе завршат добиваат мала коцна на мала дрвена плоча.[5]

БелешкиУреди

 1. За Париз-Рубе често се вели дека е познат по неговите делови со калдрма, но ова е погрешно, бидејќи деловите се поплочени со гранитни коцки, груби делкани блокови, кои се значајно помазни и побезбедни отколку вистинската калдрма (издигнати округли камчиња често користени во старите градски јадра).

НаводиУреди

 1. Худ, Ендру (6 април 2009). „Racing this week - Of txapelas and pavé“. VeloNews. Архивирано од изворникот на 10 април 2009. Посетено на 23 јуни 2009.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Париз-Рубе во бројки
 3. „Преглед на 102. издание на Париз-Рубе“. www.dailypeloton.com. 9 април 2004. Посетено на 1 септември 2007.
 4. 4,0 4,1 Voix du Nord, France, 10 април 2004
 5. Бен Аткинс (21 јуни 2004). „Ben Atkins' Paris-Roubaix Cyclo“. Cyclingnews.

ЛитератураУреди

 • Philippe Bouvet, Pierre Callewaert, Jean-Luc Gatellier, Laget Serge: Paris–Roubaix: A Journey Through Hell (ISBN 1934030090), VeloPress. The inside story of the race, its great riders, its traditions, and its secrets

Надворешни врскиУреди