Рак (лат. Cancer, Cnc) — едно од соѕвездијата од зодијакот, и како астролошки знак го носи истото име. Неговиот симбол е Знакот на ракот. Соѕвездието Рак е мало и нема многу сјајни ѕвезди. Се наоѓа меѓу соѕвездијата Близнаци на запад, Лав на исток, Рис на север и Мало Куче и Водна Змија на југ.

Рак
лат. Cancer
КратенкаCnc
ГенитивноCancri
Ректасцензија9 ч.
Деклинација+20°
Површина506 (°)² (31-во)
Главни ѕвезди5
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
76
Ѕвезди со планети1
Ѕвезди посјајни од 3,00m0
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)2
Најсјајна ѕвездаβ Cnc (Алтарф) (3,5m)
Најблиска ѕвездаDX Рак
сг,  пс)
Месјеови објекти2
Метеорски дождовиделта-канкриди
Соседни
соѕвездија
Рис
Близнаци
Мало Куче
Водна Змија
Лав
Мал Лав (агол)
Видливо на ширина од +90° до −60°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец март.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди