Аргонаути — хеленски епски јунаци кои со бродот Арго тргнале во потрага по Златното руно во Колхида.

Собирање на Аргонаутите, антички црвенофигурален кратер, 460–450 г.п.н.е., Лувр (Г 341)

Причини и тргнување

уреди

Според митолошките извори на повик на Јасон, атолскиот јунак и наследник на кралството на Ајсон, кој на оваа задача бил предизвикан со итрина на Пелиј, неговиот чичко кој на измама го зел престолот од татко му. Мисијата била опасна, непредвидлива и неизвесна. Јасон од прочуениот бродоградител Арг побарал брод и пратил гласници низ целата земја да ги повика јунаците да му се придружат на таа мисија.[1]

Список на Аргонаути

уреди

Велат дека никогаш ни порано, ни подоцна не се собрала така величествена група на некој брод.[3]

Наводи

уреди
  1. Robert Grevs, Grčki mitovi, Nolit, Beograd, 1992, str. 493 - 495.
  2. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 123.
  3. Robert Grevs, Grčki mitovi, Nolit, Beograd, 1992, str. 495 - 496.