29 октомври (починале)

список на статии на Викимедија
1268  Конрадинкрал на Ерусалим.
1321  Стефан II Милутин — крал на Србија.
1395  Иван Шишман — бугарски цар.
1618  Волтер Роли — англиски шпион, писател и поет.
1783  Жан ле Рон Даламбер — француски математичар, физичар и филозоф.
1889  Николај Чернишевски — руски револуционер, филозоф и социјалист.
1908  Силвие Страхимир Крањчевиќ — хрватски поет.
1911  Џозеф Пулицер — американски новинар.
1914  Пејо Јаворов — поет, публицист и револуционер.
1924  Френсис Хоџсон Барнет — англиско-американска писателка.
1932  Жозеф Бабински — француски невролог.
1940  Димитрија Чуповски — македонски национален деец и интелектуалец.
1948  Весли Мичеламерикански економист.
1957  Луис Б. Мајер — соосновач на холивудското студио „Метро-Голдвин-Мајер“.
1971  Дјуан Алман - американски рок-гитарист.
1975  Ристо Крле — македонски писател и драматург.
1995  Киро Поповски — прв претседател на Социјалистичката партија на Македонија.
1997  Антон Шандор Ла Веј — основач на Црквата на Сатаната.
2004  Перо Коробар — македонски општествен деец.
2007  Фране Матошиќ — хрватски и југословенски фудбалер и тренер.