Неврологија

(Пренасочено од Невролог)

Неврологија (од старогрчки: νεῦρον (неврон) = „живец“ и -λογία (-логија) = наука) е медицинска дисциплина кој ги проучува структурата, функциите и болестите односно пореметувањата на нервниот систем. Поточно, таа се занимава со дијагноза и третман на сите категории на болести како: централен (мозок и рбетен мозок), периферен, и автономниот нервен систем, вклучувајќи ги и нервните ткива, крвните садови и сите осетливи и функционални ткива, како што се сетилата и мускулите. Соодветната хируршка специјалност е неврохирургија. А невролог е лекар специјалист (не е хирург), кој специјализира во неврологијата, и е обучен да истражува, дијагностицира и лекува невролошки пореметувања. Невролозите можат исто така да бидат вклучени во клинички истражувања, клинички испитуавња, како и основни и транзиционални истражувања.

Невролог
Занимање
Називи лекар, доктор
Вид професија
Опис
Потребно образование медицина
Дејности болница, клиники

Надворешни врски

уреди