Џозеф Пулицер (Мако, Унгарија, 10 април 1847 - Шарлотсвил, Јужна Каролина, САД, 29 октомври 1911), значајно име во американското новинарство.

Џозеф Пулицер
Joseph Pulitzer
Роден(а)10 април 1847
Мако, Унгарија,
Починал(а)29 октомври 1911
Џорџија, САД
Занимањеиздавател, новинар, адвокат
ПартијаДемократ
Потпис

Се смета за зачетник на „жолтиот печат“, односно на масовниот булеварски печат во светот. Од 1917 година е воведена „Пулицеровата награда“ за новинарство, култура и литература.

Учествуваше во Американската граѓанска војна (1861 - 1865), а подоцна стана сопственик на издавачки куќи и беше избран во Конгресот.