Холивуд

населба во Лос Анџелес, САД

Холивуд е име на градски кварт во Лос Анџелес, САД, кој е познат по концентрацијата на огромен број на филмски студија и раскошни куќи на холивудските ѕвезди. Има околу 300.000 жители.

Знакот "Холивуд" на планината Санта Моника

Денес постојат повеќе активни филмски студија во Холивуд:

Холивуд како тема во уметноста и во популарната култураУреди

НаводиУреди

  1. Хорхе Луис Борхес, Сеќавањето на Шекспир. Скопје: Бегемот, 2016.
  2. Bastion works & rew>>works, AG Records, PMG Recordings, Lithium Records.
  3. Discogs, The Misfits* – Static Age (пристапено на 28 јануари 2021)
  4. YouTube, public enemy - burn hollywood burn ( HQ ) (пристапено на 12.12.2017)
  5. www.pmgrecordings.com (пристапено на 3.12.2017)