Шпански јазик

(Пренасочено од Шпанскиот јазик)

Шпански јазик (español) или познат како кастиљски јазик (lengua castellana) — романски јазик од групата на ибероромански јазици. Јазикот се развил од неколку јазици и дијалекти кои се зборувале во централниот дел на Пиринејскиот Полуостров во IX век[2]. Јазикот постепено се зголемувал и се приширувал со експанзијата на Кралството Кастиља.

шпански јазик
кастиљски јазик
español, castellano
Изговоршпански изговор: [espaˈɲol], шпански изговор: [kasteˈʎano]
Застапен воЈужна Европа, Латинска Америка
ГоворнициМајчин јазик: 329[1] милиони до 400 милиони.
500 милиони како прв или втор јазик.  
Јазично семејство
Писмошпанска азбука
Статус
Службен во
Регулативен органЗдружение на академии за шпанскиот јазик
Јазични кодови
ISO 639-1es
ISO 639-2spa
ISO 639-3spa
Linguasphere51-AAA-b
{{{mapalt}}}
шпански јазик
Дон Кихот

азбука · фонологија · историја · правопис
дијалекти
  Граматика
показни зборови · именки · заменки
придавки · предлози · прилози
глаголи (сврзници · неправилни глаголи)

Соврмениот кастиљски јазик се развил со прераспоредување на согласките, процес кој започнал во XV век. Јазикот постепено почнал да создава нови зборови, како од домашно, така и од странско потекло. Јазикот станал значаен со шпанската колонизација на Америка, Африка и делови од Азија - колонизација која била предводена од Шпанската империја во периодот од 15 до XIX век. Во тој период јазикот станал најзначаен јазик за владата и трговијата.[3]

Географска распространетост

уреди

Кастиљскиот е признат како службен во над 20 држави и поголем број меѓународни организации. Во следната табела е наведено присуството на шпанскиот по држави.

држава население[4] шпанскиот како мајчин јазик[5] шпанскиот како втор јазик во држави каде шпанскиот е службен[6], или како странски јазик во држави каде не е службен[7] Процент на шпански говорници од населението[8] Вкупно шпански говорници
  Мексико 112.336.538 [9] 104.135.971 [10] 6.515.519 98,5% [8] 110.651.490
  САД 307.006.550 [11] 35.468.501 [12] 14.531.499 16.3% 50.000.000[13][14]
  Шпанија 47.150.819 [15] 41.964.229 [16] 4.620.780 98,8% [8] 46.585.009
  Колумбија 46.240.000 [17] 45.740.000 [18] 130.080 99,2% [8] 45.870.080
  Аргентина 40.900.496 [19] 36.333.605 [20] 4.321.488 99,4% [8] 40.655.093
  Венецуела 29.434.660 [21] 28.357.707 [22] 725.281 98,8% [8] 29.081.444
  Перу 29.797.694 [23] 25.059.861 [24] 744.942 86,6% [8] 25.804.803
  Чиле 17.291.300 [25] 17.041.797 [26] 85.914 99,3% [8] 17.127.711
  Еквадор 14.306.000 [27] 11.907.200 [28] 2.126.986 98,1% [8] 14.034.186
  Гватемала 14.361.666 [29] 8.617.000 [30] 3.116.482 86,4% [8] 12.408.479
  Куба 11.235.863 [31] 11.235.863 [32] 99,4% [8] 11.168.448
  Доминиканска Република 10.225.000 [31] 10.006.500 [33] 177.600 99,6% [8] 10.184.100
  Боливија 10.426.154 [34] 6.047.169 [35] 3.117.420 87,9% [8] 9.164.589
  Хондурас 8.215.313 [36] 8.007.563 [37] 125.597 99,0% [8] 8.133.160
  Ел Салвадор 6.183.002 [38] 6.168.902 [39] 99,7% [8] 6.164.453
  Франција 65.821.885 [40] 440.106 [41] 5.721.380 9,4% 6.161.486 [6]
  Никарагва 5.822.000 [31] 5.331.876 [42] 315.464 97,0% [8] 5.647.340
  Мароко 31.759.997[43] 20.000 [44] 5.480.000 17,32% 5.500.000 [45][46]
  Бразил 190.732.694 [47] 460.018 [48] 5.000.000[49] 2,86% 5.460.018
  Костарика 4.615.646 [50] 4.530.228 [51] 48.493 99,2% [8] 4.578.721
  Парагвај 6.460.000 3.682.200 [52] 446.145 69,5% [8] 4.489.700
  Порторико 3.998.000 [31] 3.802.098 [53] 147.926 98,8% [8] 3.950.024
  Обединето Кралство 62.041.708 [54] 184.867 [55] 3.737.633 6,4% 3.922.500 [6]
  Уругвај 3.372.000 [31] 3.221.800 [56] 113.108 98,9% [8] 3.334.908
  Панама 3.508.000 [31] 3.006.957 [57] 258.991 93,1% [8] 3.265.948
  Филипини 94.013.200 [58] 2.930 [59] 3.013.843 3,2% 3.016.773 [60]
  Германија 81.802.000 [61] 178.976 [62] 2.527.996 3,3% 2.706.972 [6]
  Италија 60.605.053 [63] 422.249 [64] 1.968.320 3,5% 1.635.976 [6]
  Екваторска Гвинеја 1.170.308 [65] 1.683 [66] 1.057.446 90,5% [8][67] 1.059.129
  Канада 33.212.696 909.000 [68] 92.853 [7] 3% 1.001.853
  Португалија 10.636.888 [69] 9.570 [70] 727.282 6,9% 737.026 [6]
  Холандија 16.665.900 [71] 59.578 [72] 622.516 4,1% 682.094 [6]
  Белгија 10.918.405 [73] 85.990 [74] 515.939 5,5% 601.929 [6]
  Романија 22.246.862 544.531 2,4% 544.531 [6]
  Шведска 9.045.389 101.472 [75] 442.601 6% 544.073 [6]
  Австралија 21.007.310 106.517 [76] 374.571 [77] 2,3% 481.088 [7]
  Полска 38.500.696 316.104 0,8% 316.104 [6]
  Австрија 8.205.533 267.177 3,3% 267.177 [6]
  Брег на Слоновата Коска 20.179.602 235.806 [7] 1,2% 235.806
  Алжир 33.769.669 223.000 [78] 0,7% 223.379
  Данска 5.484.723 219.003 4% 219.003 [6]
  Израел 7.112.359 130.000 [79] 45.231 2,5% 175.231 [80]
  Јапонија 127.288.419 78.952 [81] 60.000 [7] 0,1% 138.952
  Швајцарија 7.581.520 123.000 [82] 14.420 1,7% [83] 137.420
  Бугарија 7.262.675 133.910 1,8% 133.910 [6]
  Белиз 301.270 106.795 [84] 21.848 42,7% 128.643 [84]
  Холандски Антили 223.652 10.699 114.835 56,1% 125.534
  Ирска 4.156.119 123.591 3% 123.591 [6]
  Сенегал 12.853.259 101.455 [7] 0,8% 101.455
  Грција 10.722.816 86.742 0,8% 86.742 [6]
  Финска 5.244.749 85.586 1,6% 85.586 [6]
  Унгарија 9.930.915 85.034 0,9% 85.034 [6]
  Аруба 100.018 6.800 68.602 75,3% 75.402
  Хрватска 4.491.543 73.656 1,6% 73.656 [6]
  Андора 84.484 29.907 [85] 25.356 68,7% [86] 58.040
  Словачка 5.455.407 43.164 0,8% 43.164 [6]
  Норвешка 4.644.457 12.573 23.677 0,8% 36.250 [6]
  Русија 140.702.094 3.320 20.000 [87] 0,01% 23.320
  Нов Зеланд 4.173.460 21.645 [88] 0,5% 21.645
  Гуам 154.805 19.092 12,3% 19.092 [89]
  Американски Девствени Острови 108.612 16.788 15,5% 16.788
  Кина 1.345.751.000 2.292[90] 12.835 [7] 0,001124% 15.127
  Литванија 3.565.205 13.943 0,4% 13.943 [6]
  Гибралтар 27.967 13.857 49,5% 13.857
  Кипар 792.604 1,4% 11.044 [6]
  Турција 71.892.807 380 8.000 [91] 0,01% 8.380
  Јамајка 2.804.322 8.000 0,3% 8.000
  Луксембург 486.006 3.000 4.344 1,5% 7.344 [6]
  Малта 403.532 6.458 1,6% 6.458 [6]
  Тринидад и Тобаго 1.047.366 4.100 0,4% 4.100
  Западна Сахара 513.000 [4] н/п[92] н/п н/п н/п
останати имигранти во ЕУ 906.816 [93]
останати шпански ученици 4.862.033 [94]
Вкупно говорници како мајчин јазик + говорници како втор јазик во држави каде е службен: 6.974.970.386 (вкупно светско население)[95] 424.188.295 [96] 29.242.608 6,5% 453.430.903 [97]
Вкупно шпански говорници како втор јазик: 78.109.665 7,23% 504.264.431 [98][99]

Граматика

уреди
Шпански јазик
Писмо латиница
Пример Прв член од „Декларацијата за човекови права“
Текст Todos los seres humanos nacen libres e iguales en dignidad y derechos y, dotados como están de razón y conciencia, deben comportarse fraternalmente los unos con los otros.
Македонски Сите човечки суштествa се раѓaaт слободни и еднакви по достоинство и правa. Tиe се обдарени со разум и совест и требa да се однесувaaт еден кон друг во дуxот на општо човечкaтa припaдност.
Портал: Јазици

Глаголи

уреди

Глаголите во шпанскиот јазик се потешко подрачје за странците. Има три главни конјугации, а преку 50 конјугирани форми по глагол. Меѓутоа, трите конјугации се слични, и има релативно малку неправилни глаголи.

Правилни -ar глаголи (amar, љуби)

уреди
Безлични (Formas no personales) (м. едн.,ж. едн., м. мн., ж мн.)
Инфинитив (Infinitivo) amar
Герунд (Gerundio) amando
Минат партицип (Participio) amado (amado, amada, amados, amadas)
Индикатив (Indicativo) yo él, ella, usted nosotros vosotros ellos, ellas, ustedes
Сегашно (Presente) amo amas ama amamos amáis aman
Свршено (Pretérito imperfecto или copretérito) amaba amabas amaba amábamos amabais amaban
Минато прераскажано (Pretérito perfecto simple или Pretérito) amé amaste amó amamos amasteis amaron
Идно (Futuro simple o Futuro) amaré amarás amará amaremos amaréis amarán
Услов (Condicional simple или Pospretérito) yo él, ella, usted nosotros vosotros ellos, ellas, ustedes
  amaría amarías amaría amaríamos amaríais amarían
Субјунтив (Subjuntivo) yo él, ella, usted nosotros vosotros ellos, ella, ustedes
Сегашно (Presente) ame ames ame amemos améis amen
Несвршено 1 (Pretérito imperfecto или Pretérito) amara amaras amara amáramos amarais amaran
Минато прераскажано amase amases amase amásemos amaseis amasen
Идно (Futuro simple или Futuro) amare amares amare amáremos amareis amaren
Заповедно (Imperativo)   usted nosotros vosotros ustedes
потврдно   ama ame amemos amad amen
одречно   no ames no ame no amemos no améis no amen

Правилни -er глаголи (temer, се плаши)

уреди
Безлични (м. едн.,ж. едн., м. мн., ж мн.)
Инфинитив temer
Герунд temiendo
Минат партицип temido (temido, temida, temidos, temidas)
Индикатив yo tú / vos él nosotros vosotros / ustedes ellos
Сегашно temo temes / temés teme tememos teméis / temen temen
Имерфект temía temías temía temíamos temíais /temían temían
Претерит temí temiste temió temimos temisteis / temieron temieron
Идно temeré temerás temerá temeremos temeréis / temerán temerán
Услов yo tú / vos él nosotros vosotros / ustedes ellos
  temería temerías temería temeríamos temeríais / temerían temerían
Субхунтив yo tú / vos él nosotros vosotros / ustedes ellos
Сегашно tema temas tema temamos temáis / teman teman
Имперфект 1 temiera temieras temiera temiéramos temierais / temieran temieran
Имперфект 2 temiese temieses temiese temiésemos temieseis / temiesen temiesen
Идно temiere temieres temiere temiéremos temiereis temieren
Заповеден   tú / vos usted nosotros vosotros ustedes
потврдно   teme / temé tema temamos temed teman
одречно   no temas no tema no temamos no temáis no teman

Правилни -ir глаголи (partir, разделува/тргнува)

уреди
Безлични (м. едн.,ж. едн., м. мн., ж мн.)
Инфинитив partir
Герунд partiendo
Минат партицип partido (partido, partida, partidos, partidas)
Индикатив yo tú / vos él nosotros vosotros ellos
Сегашно parto partes / partís parte partimos partís parten
Имперфект partía partías partía partíamos partíais partían
Претерит partí partiste partió partimos partisteis partieron
Идно partiré partirás partirá partiremos partiréis partirán
Услов yo / vos él nosotros vosotros ellos
  partiría partirías partiría partiríamos partiríais partirían
Субхунтив yo tú / vos él nosotros vosotros ellos
Сегашно parta partas parta partamos partáis partan
Имперфект 1 partiera partieras partiera partiéramos partierais partieran
Имперфект 2 partiese partieses partiese partiésemos partieseis partiesen
Идно partiere partieres partiere partiéremos partiereis partieren
Заповеден   tú / vos usted nosotros vosotros ustedes
потврдно   parte / partí parta partamos partid partan
одречно   no partas no parta no partamos no partáis no partan

ser, сум

уреди
Безлични  
Инфинитив ser
Герунд siendo
Минат партицип sido
Индикатив yo tú / vos él nosotros vosotros / ustedes ellos
Сегашно soy eres / sos es somos sois / son son
Имперфект era eras era éramos erais / eran eran
Претерит fui fuiste fue fuimos fuisteis / fueron fueron
Идно seré serás será seremos seréis / serán serán
Услов yo tú / vos él nosotros vosotros / ustedes ellos
  sería serías sería seríamos seríais / serían serían
Субхунтив yo tú / vos él nosotros vosotros / ustedes ellos
Сегашно sea seas sea seamos seáis / sean sean
Имперфект 1 fuera fueras fuera fuéramos fuerais / fueran fueran
Имперфект 2 fuese fueses fuese fuésemos fueseis / fuesen fuesen
Идно fuere fueres fuere fuéremos fuereis fueren
Заповеден   tú / vos usted nosotros vosotros ustedes
потврдно   sea seamos sed sean
одречно   no seas no sea no seamos no seáis no sean

estar, сум

уреди
Безлични  
Инфинитив estar
Герунд estando
Минат партицип estado
Индикатив yo tú / vos él nosotros vosotros ellos
Сегашно estoy estás está estamos estáis están
Имперфект estaba estabas estaba estábamos estabais estaban
Претерит estuve estuviste estuvo estuvimos estuvisteis estuvieron
Идно estaré estarás estará estaremos estaréis estarán
Услов yo tú / vos él nosotros vosotros ellos
  estaría estarías estaría estaríamos estaríais estarían
Субхунтив yo tú / vos él nosotros vosotros ellos
Сегашно esté estés esté estemos estéis estén
Имперфект 1 estuviera estuvieras estuviera estuviéramos estuvierais estuvieran
Имперфект 2 estuviese estuvieses estuviese estuviésemos estuvieseis estuviesen
Идно estuviere estuvieres estuviere estuviéremos estuviereis estuvieren
Заповеден†   tú / vos usted nosotros vosotros ustedes
потврдно   está ИЛИ estate esté ИЛИ estese estemos ИЛИ estemonos estad ИЛИ estaos estén ИЛИ estense
одречно   no estés no esté no estemos no estéis no estén

Споредба на зборови

уреди

Шпанскиот и италијанскиот споделуваат сличен фонолошки систем. Денес се проценува дека сличноста на зборовите меѓу италијанскиот и шпанскиот е 82%.[100] Истата сличност со португалскиот е проценета на 89%. Сличноста меѓу шпанскиот од една страна и францускиот и романскиот од друга страна е помала, па така лексичката сличност се проценува на 75% и 71%[100].

латински шпански галисиски португалски астуро-леонски аргонски каталонски италијански француски романски македонски
nos nosotros nós(outros) nós nós, nosotros nusatros nosaltres
(архаично nós)
noi (altri) nous (autres) noi ние
frater germanum (буквално „вистински брат“) hermano irmán irmão hermanu chirmán germà
(архаично frare)
fratello frère frate брат
dies Martis (класичен латински)

feria tertia

martes martes terça-feira martes martes dimarts martedì mardi marţi вторник
cantiō (nem, acc.), canticum canción canción/cançom canção canción (на астурски canciu) canta cançó canzone chanson cântec песна
magis или plus más
(архаично plus)
máis mais
(архаично chus/plus)
más más,"més" més
(архаично pus)
più plus mai/plus повеќе
manum sinistram (acc.) mano izquierda
(исто така mano siniestra)
man esquerda mão esquerda
(архаично sẽestra)
mano esquierda (на астурски manzorga) man cucha mà esquerra mano sinistra main gauche mâna stângă лева рака
nihil или nullam rem natam (acc.) nada nada/ren nada
(neca and nula rés во некои изрази; архаично rem)
nada (un res е исто со nada) cosa res niente/nulla rien/nul nimic/nul ништо

Наводи

уреди
 1. Spanish language total Архивирано на 7 август 2011 г.. Ethnologue. Retrieved 14 August 2009.
 2. La RAE avala que Burgos acoge las primeras palabras escritas en castellano (Castilian). www.elmundo.es
 3. „Spanish languages "Becoming the language for trade" in Spain and“. sejours-linguistiques-en-espagne.com/index.html. Архивирано од изворникот на 2013-01-18. Посетено на 2010-05-11.
 4. 4,0 4,1 „UN 2009 estimate“ (PDF). Посетено на 2010-04-21.
 5. Britannica Books of the years 2003 to 2009 es:Anexo:Hablantes de español como lengua materna en el 2003 (según el Britannica Book). Sources used by the Encyclopaedia Britannica (Ethnologue -14th edition, Joshua Project 2000 —People's List, U.S. Census Bureau.)
 6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 6,12 6,13 6,14 6,15 6,16 6,17 6,18 6,19 6,20 6,21 6,22 6,23 6,24 eurobarometer (2006), es:Anexo:Hablantes de español en la U.E. según el Eurobarómetro (2006) for Europe countries
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 7,6 Spanish students for countries out of Europe according to Instituto Cervantes 06-07 (There aren't concrete sources about Spanish speakers as a second language except to Europe and Latin America countries).
 8. 8,00 8,01 8,02 8,03 8,04 8,05 8,06 8,07 8,08 8,09 8,10 8,11 8,12 8,13 8,14 8,15 8,16 8,17 8,18 8,19 8,20 8,21 Demografía de la lengua española Архивирано на 23 септември 2010 г. (page 28) to countries with official spanish status.
 9. CONAPO Архивирано на 27 мај 2011 г. (2010).
 10. cia.gov Архивирано на 29 јануари 2018 г.: Spanish only 92,7%
 11. Population figure for 2009 from U.S. Population in 1990, 2000, and 2009 Архивирано на 12 февруари 2020 г., U.S. Census Bureau
 12. Hispanics older than 5 years old (US Census Bureau 2009 Архивирано на 13 февруари 2020 г.)
 13. Academia Norteamericana de la Lengua Española: elcastellano.org Архивирано на 24 февруари 2016 г., José Ma. Ansón: noticias elcastellano.org Архивирано на 24 февруари 2016 г., Jorge Ramos Avalos: univision.com Архивирано на 11 октомври 2011 г., Elbio Rodríguez Barilari: congresosdelalengua.es Архивирано на 15 јули 2013 г. , III Acta Internacional de la Lengua Española Архивирано на 26 мај 2012 г., nytimes.com (The United States is now the second-largest Spanish-speaking country in the world, with more Spanish speakers than Spain, and exceeded only by Mexico).
 14. There are 50.477.594 Hispanic people from a total US population of more than 308 million according to the Census Bureau 2010. 35.468.501 Hispanics older than 5 speak Spanish at home, so there are 15 million posible Spanish speakers as a second language with differents knowladges. In addition, there are 6 (cervantes.es) или 7,8 (fundacionsiglo.com Архивирано на 27 мај 2012 г.) million Spanish students in USA, many of them are not Hispanics. Finally, there are 9 million illegal Hispanics in USA, some of them aren't in the census (impre.com).
 15. „INE Datos básicos ... acceso directo (1/1/2010)“. Ine.es. 2001-05-28. Посетено на 2011-02-05.
 16. 89,0% speak Spanish as a first language (eurobarometer (2006))
 17. „DANE“. DANE. Архивирано од изворникот на 2012-01-14. Посетено на 2010-09-01.
 18. There are 500.000 speakers of American Indian languages (Ethnologue)
 19. „SINTITUL-7“ (PDF). Архивирано (PDF) од изворникот 2005-11-09. Посетено на 2011-02-05.
 20. There are 4.566.891 people who speak other language as their mother tongue (main languages: 1.500.000 Italian, 1.000.000 Arabic, 855.000 Quechua, 400.000 German, 200.000 Paraguayan Guaraní, 200.000 Eastern Yiddish): Ethnologue. Spanish is the only official language and is spoken by nearly all the population. Italian, Arabic and the indigenous South American language Quechua are also spoken by about 1 million or more people each.spanish.about.com Архивирано на 28 март 2012 г.
 21. „(30 Aug., 2010)“. INE. Архивирано од изворникот на 2019-09-12. Посетено на 2010-07-01.
 22. There are 1.076.953 people who speak other language as their mother tongue (main languages: Chinese 400.000, Portuguese 254.000, Wayuu 170.000, Arabic 110.000): Ethnologue.
 23. Ezio Quispe Fernández. „(2011)“. INEI. Архивирано од изворникот на 2012-04-06. Посетено на 2010-04-21.
 24. Spanish (official) 84,1%, Quechua (official) 13%, Aymara 1,7%, Ashaninka 0,3%, other native languages (includes a large number of minor Amazonian languages) 0,7%, other 0,2% (2007 Census): cia.gov Архивирано на 5 ноември 2016 г.. There are 5.782.260 people who speak other language as mother tongue (main languages: Quechua (among 32 Quechua's varieties) 4.773.900 , Aymara (2 varieties) 661 000, Chinese 100.000). Ethnologue
 25. „INE (Chile - 10/10/2011, page 36)“ (PDF). Посетено на 2010-04-21.
 26. There are 249.503 people who speak another language, mainly Mapudungun (200,000): Ethnologue
 27. „Ecuador en Cifras“. INEC. Посетено на 2010-09-01.
 28. There are 2.398.800 people who speak another language, mainly American Indian languages (2.300.000).: Ethnologue
 29. „Información Demógrafica 2010“. INE. 2007-09-21. Архивирано од изворникот на 2010-03-16. Посетено на 2011-02-05.
 30. Spanish (official) 60%, Amerindian languages 40%: cia.gov Архивирано на 2 октомври 2015 г.
 31. 31,0 31,1 31,2 31,3 31,4 31,5 „UN (2010)“. Посетено на 2011-02-05.[мртва врска]
 32. ethnologue.com
 33. There are 218.500 people who speak other language as mother tongue (main language: Haitian with 159.000 speakers). Ethnologue
 34. „(2010)“. INE. Архивирано од изворникот на 2010-05-17. Посетено на 2010-04-21.
 35. According to the 1992 Census, 58 per cent of the population speaks Spanish as its mother tongue. unicef.org Архивирано на 19 јануари 2012 г.
 36. „INE (2011)“. Архивирано од изворникот 2011-05-19. Посетено на 2011-02-05.
 37. There are 207.750 people who speak another language, mainly Garifuna (98.000).: Ethnologue
 38. Census 2010 estimation (page 32)
 39. There are 14.100 people who speak other language as their mother tongue (main language, Kekchí with 12.300 speakers): Ethnologue.
 40. Official INSEE estimate to 1/1/2011
 41. 1% of 44.010.619 (population of France older than 15 years in 2005). Source: Eurobarometer 2006. There are 189.909 immigrants from Spain according to INE (1/1/2011) Архивирано на 7 декември 2015 г.
 42. There are 490.124 people who speak another language, mainly Mískito (154.000).: Ethnologue
 43. Morocco census
 44. „ethnologue.com“. ethnologue.com. Посетено на 2010-04-21.
 45. there are between 4 and 7 million Spanish speakers in Morocco (Ammadi, 2002) educacion.es Архивирано на 5 февруари 2011 г.
 46. According to a survey made in 2005 by CIDOB, 21,6% of the population speak Spanish (realinstitutoelcano.org Архивирано на 18 јули 2016 г., afapredesa.org Архивирано на 2 декември 2010 г.). According to the Morocco Census of 2004, the Morocco population is 29.680.069 (hcp.ma)
 47. IBGE 2010
 48. 50% of 733.000 foreigners in Brazil are from Mercosur (Page 32 [1] Архивирано на 23 септември 2010 г. + 92.260 spanish immigrants (INE (1/1/2011)) + 1.258 (in 2000[мртва врска]).
 49. 2009 Annuary of the Instituto Cervantes: More than 5 million students are learning Spanish. elcastellano.org Архивирано на 15 јуни 2009 г.,elespectador.com Архивирано на 8 април 2014 г., oei.org.co Архивирано на 24 јули 2008 г.: Luiz Inácio Lula da Silva, president of Brazil: Near 9 million students are learning Spanish and the forecast is 12 million in 2010. Instituto Cervantes: More than 1 million of spanish students in the private school and almost 11 million estimated for 2010 in the public school.
 50. „Primera variación del año registró un 0.68%“. INEC. Архивирано од изворникот на 2015-11-20. Посетено на 2011-02-05.
 51. [There are 85.418 people who speak another language.: http://www.ethnologue.com/show_country.asp?name=CR Ethnologue]
 52. According to the 1992 census, 50% use both Spanish and the indigenous language Guarani at home, 37% speak Guarani only, 7% speak Spanish only.findarticles.com Архивирано на 7 септември 2013 г.. About 75 percent can speak Spanish.pressreference.com
 53. 95,10% of the population speaks Spanish (U.S. Census Bureau Архивирано на 12 февруари 2020 г.)
 54. Eurostat 2010
 55. 90.000 Colombians (in 2003) + 64.317 Spanish (in 2011) + 10.455 Mexicans (in 2009) + 7.554 Argentinians (in 2008 Архивирано на 12 јануари 2012 г.) + 5.131 chileans (in 2004 Архивирано на 6 октомври 2011 г.) + 7.410 Peruvians (en 2008 Архивирано на 4 ноември 2011 г.)
 56. There are 150.200 people who speak another language as mother tongue Ethnologue
 57. There are 501.043 people who speak another language as mother tongue.: Ethnologue
 58. National Statistics Office medium projection (Mid-2010)
 59. There are 2.930 immigrants from Spain according to INE (1/1/2011)
 60. 1.816.773 Spanish + 1.200.000 Spanish creole: Antonio Quilis "La lengua española en Filipinas", 1996 pag,234 cervantesvirtual.com, mepsyd.es Архивирано на 24 декември 2009 г. (page 23), mepsyd.es (page 249), spanish-differences.com Архивирано на 17 август 2009 г., aresprensa.com Архивирано на 23 декември 2008 г.. The figure 2.900.000 Spanish speakers, we can find in "Pluricentric languages: differing norms in different nations" (page 45 by R.W.Thompson), or in sispain.org./ More than 2 million Spanish speakers and around 3 million with Chavacano speakers according to "Instituto Cervantes de Manila" (elcastellano.org Архивирано на 29 јуни 2010 г.)
 61. „German census (1/1/2011)“. Архивирано од изворникот на 2011-11-28. Посетено на 2011-11-23.
 62. 108.469 Spanish (INE 1/1/2011) + 27.108 Peruvians (en 2008 Архивирано на 4 ноември 2011 г.) + 13.313 Colombians (in 2003) + 12.520 Mexicans ([2] Архивирано на 29 декември 2010 г.) + 7.140 Argentinians (in 2008 Архивирано на 12 јануари 2012 г.) + 6.704 chileans ([3] Архивирано на 6 октомври 2011 г.) + 3.724 Ecuatorians ([4] Архивирано на 6 октомври 2014 г.)
 63. „ISTAT 1/1/2011“. Архивирано од изворникот на 2011-11-19. Посетено на 2011-11-23.
 64. 201.934 Peruvians (in 2008 Архивирано на 4 ноември 2011 г.) + 120.000 Ecuatorians ([5]) + 64.000 Colombians (en 2003) + 18.116 Spanish (INE 2011) + 11.576 Argentinians (en 2008 Архивирано на 12 јануари 2012 г.) + 3.485 Mexicanos + 3.138 Chileans
 65. „Equatorial Guinea census (2010)“. Population-statistics.com. Архивирано од изворникот на 2007-09-27. Посетено на 2010-04-21.
 66. Spanish according to INE 2011
 67. 13.7% of the population speaks Spanish with native knowladge and other 74% as a second language cvc.cervantes.es.
 68. PMB Statistics 2006 mediaincanada.com[мртва врска] (Spanish-speaking people over the age of 12). Although Canada Census told about 345.345 people who speaks Spanish in 2006, Hispanic organizations claim about 520.260 Hispanics in 2001, and more than 700.000 in 2006 (hispanosencanada.ca[мртва врска], dialogos.ca Архивирано на 13 ноември 2007 г.), and currently there are near 1 million: (tlntv.com.
 69. Eurostat 1/1/2010
 70. Spanish immigrants (INE 1/1/2011)
 71. Netherland Census ClockPop
 72. 30.300 colombians (in 2003), Spanish residents (INE 1/1/2011) + 7,804 Peruvians (en 2008 Архивирано на 4 ноември 2011 г. + 1,206 mexicans + 918 Chileans)
 73. Eurostat estimate to 1/1/2011
 74. 1% of 8.598.982 (population of Belgium older than 15 years in 2005). Source: Eurobarometer 2006
 75. Sweden Census SCB (2002)
 76. Page 32 of the "Demogeafía de la lengua española" Архивирано на 23 септември 2010 г.. 104.000 according to Britannica Book of the Year 2003
 77. Page 32 of the Demografía de la lengua española "Demografía de la lengua española" Архивирано на 23 септември 2010 г.
 78. Between 150.000 and 200.000 in Tinduf (aprendemas.com) + 48.000 in Wilaya of Oran (page 31 of Demografía de la lengua española Архивирано на 23 септември 2010 г.
 79. 50.000 sefardíes (Britannica Book of the Year 1998)[6] + 80.000 from Iberoamerica [7]
 80. Pages 34, 35 of the "Demografía de la lengua española" Архивирано на 23 септември 2010 г..
 81. enlatino.com (There are in 2009 344.932 immigrants from latin america - 267.456 from Brazil + 1.476 from Spain in 2010 accordind to INE)
 82. Centro Virtual Cervantes. „Britannica Book of the Year 1998“. Cvc.cervantes.es. Посетено на 2010-04-21.
 83. „all-about-switzerland.info“. all-about-switzerland.info. Посетено на 2010-04-21.
 84. 84,0 84,1 Page 32 of Demografía de la lengua española Архивирано на 23 септември 2010 г.
 85. 35,4% speak Spanish as a first language www.iea.ad Архивирано на 29 мај 2010 г.
 86. „www.iea.ad“. www.iea.ad. Архивирано од изворникот на 2010-05-29. Посетено на 2010-04-21.
 87. „ANUARIO IC 2009“ (PDF). Посетено на 2010-11-06.
 88. New Zealand census (2006)
 89. Page 34 of the Demografía de la Lengua Española Архивирано на 23 септември 2010 г.
 90. Spanish residents in China (INE, 2009 Архивирано на 7 декември 2010 г.)
 91. Page 37 of the Demografía de la lengua española Архивирано на 23 септември 2010 г.
 92. The Spanish 1970 census claims 16,648 Spanish speakers in Western Sahara ([8]) but probably most of them were people born in Spain who left after the Moroccan annexation
 93. According to Demografía de la lengua española (page 37) Архивирано на 4 мај 2015 г., there are 2.397.380 Spanish or Latinoamerican immigrants in the E.U., but 1.490.564 are already counted
 94. According to the Instituto Cervantes, there are 20.000.000 Spanish students (cervantes.es, elpais.com), but 15.137.967 are already counted, like 5 million students in Brazil. To avoid double counting, 6.000.000 students from U.S. are cosidered into the 14.531.499 second language speakers, 3.385.000 students are considered into the 18.922.281 speakers in the EU out of Spain according to the Eurobarometer, and 58.382 and 20.492 students are considered counted into the Morocco and Philippines Spanish speakers as a secondary language. es:Anexo:Estudiantes de español
 95. census.gov
 96. Demografía de la lengua española Архивирано на 23 септември 2010 г. (page 38). 359,5 million people where Spanish is official and 40,5 where it is not official with native knowladges of Spanish, and another 40 million with limited knowladges. The figures of the census used are from 2000 to 2005.
 97. 450 million Spanish speakers (I and IV International minutes of the Spanish language, and Instituto Cervantes). 460 million Spanish speakers (diariohoy.net Архивирано на 5 февруари 2011 г., lne.es)
 98. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Es2009.
 99. In addition to 453.430.903 speakers with native knowledges, there are other Spanish speakers as a second language: 14.531.499 speakers as a second language in USA. There are 18.922.281 speakers in the EU without Spain (es:Anexo:Hablantes de español en la U.E. según el Eurobarómetro (2006)), but 2.397.380 as a first language (page 37 Архивирано на 23 септември 2010 г.) are already counted. There are 5.480.000 and 3.014.115 speakers as a secondary language in Morocco and Philippines. There are 20.000.000 students according to the Instituto Cervantes (cervantes.es).
 100. 100,0 100,1 „Spanish“. ethnologue.

Надворешни врски

уреди
 
Wikibooks
Англиските Викикниги нудат повеќе материјал на тема: