Меркосур или Меркосул (на шпански: Mercado Común del Sur или на англиски: Southern Common Market) е регионален трговски договор помеѓу Бразил, Аргентина, Уругвај и Парагвај, формиран во 1991 со договорот од Асунсион, кој подоцна претрпува амандмани во 1994 и станува Договорот од Оуро Прето. Целта на овој договор е да промовира слободна и константна размена на добра, луѓе и пари.

Меркосур
Меркосур 2005

Почетоците на Меркосур можат да се лоцираат во 1985 година кога претседателите на Аргентина и Бразил ја потпишуваат програмата за економска соработка помеѓу Бразил и Аргентина.

Во моментов Боливија, Чиле, Колумбија, Еквадор и Перу имаат статус на придружни членки. Венецуела го потпиша пристапниот договор во јуни 2006, но пред да стане полноправна членка, влезо мора да биде ратификуван од парламентите на Парагвај и Бразил.

Имплементација уреди

Многумина од жителите на Јужна Африка гледаат на овој договор како шанса за комбинирање на ресурсите и баланс на активностите на останатите светски економски велесили, особено Соединетите Американски Држави и Европската Унија. Организацијата исто така му контрира на Договорот за слободна трговија помеѓу Америките, меѓутоа повеќе од половината од членките на Меркосур го имаат одбиено овој договор, на самитот на Америките во 2005. Сепак со развојот на унијата на јужно-американски држави велат дека нејзините земји членки не се против договоро како таков, туку против доминантната улога на САД во овој договор.

Развојот на Меркосур беше значително ослабен со колапсот на Аргентинската економија во 2001 и заради константните конфликти помеѓу останатите земји членки на организацијата. Слободното движење на луѓе и добра е често мета на контраверзни случки, како што на пример унилатерално Аргентина наплаќа по 5 пезоси за луѓето да транзитираат низ нејзината територија.

Во декември 2004, со потпишувањето на договорот на Андската заедница за Трговија, овој блок односно заедница е составен од 263 милиони луѓе кои во комбинација даваат Бруто-домашен производ од повеќе од 2.42 трилиони долари секоја година мерено според Светската Банка. Со ова Меркусор станува петта најголема економска сила во светот.

Договори со останати страни уреди

Во последно време со новите договори за соработка со Меркосур, Андската заедница доби и нови придружни членки, како што се Аргентина, Бразил, Парагвај и Уругвај. Овие четири членки на Меркосур добија придружно членство во Андскиот совет на министри за надворешни работи. Овој потег го присили Меркосур, да им даде веднаш членство на сите земји членки на Андската заедница, по принципот на Економска комплементарност.

Во 2005 колумбискиот претседател Алваро Урибе, го потпиша законот со кој се ратификува соработката со Меркосур, и им дава на колумбиските производи пристап до пазар од 230 милиони луѓе.