Галисиски јазик (галисиски: galego, МФА: [gaˈlego]) — јазик од гранката на иберороманските јазици зборуван во Галисија, Шпанија со уставен статус како историска националност и сместен во Северозападна Шпанија и во мал број на општини во Астурија и Кастиља.

Галисиски
Galego
Изговор/gaˈlego/
Застапен воГалисија, Шпанија
ПодрачјеГалисија; исто така и во други делови на Шпанија и во некои делови на Португалија
Говорници3–4 милиони (500 000 емигранти низ Иберо-Америка и Европа)  
Јазично семејство
Статус
Службен воГалисија, Шпанија; прифатен орално како Португалски ЕУ парламентот.
Регулативен органReal Academia Galega
Јазични кодови
ISO 639-1gl
ISO 639-2glg
ISO 639-3glg

Класификација и врска со португалскиот јазик

уреди
 
Карта што го прикажува историското повлекување и проширување на галисискиот (галисиски и португалски) во контекст на неговите јазични соседи помеѓу 1000 и 2000 година

Галисиски и португалски јазик биле во средновековниот период единствен јазик што јазичарите го нарекувале галисиско-португалски јазик, средновековен галисиски или стар португалски зборуван на територија на старото кралство Галисија. Двата јазика се дури и денес обединети на некој начин во некои северни делови во Португалија.

Поврзано

уреди