Црква „Св. Димитриј“ - Градешница

црква во селото Градешница
Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
Macedonian cross.svg
Црква „Свети Димитриј“
Фреска од Св. Димитриј Градешнички 02.jpg

Фреска од Св. Димитриј

Македонска православна црква
Епархија Преспанско-пелагониска
Архијерејско намесништво Битолско
Местоположба
Населено место Градешница
Општина Новаци
Општи податоци
Покровител Св. Димитриј
Изградба 14 век
Архитектонски опис
Архитектонски тип еднокорабна
Портал „МПЦ“

„Свети Великомаченик Димитриј“ – црква во мариовското село Градешница, дел од Преспанско-пелагониската епархија на Македонската православна црква - Охридска архиепископија. Црквата е гробјанска, се наоѓа на влезот во селото и се смета дека е од 14 век, од времето на цар Душан.[1]

АрхитектураУреди

Црквата е мала по димензии, градена од кршен камен, еднокорабна засводена со полукружен свод, декорирана со фрески и икони на светци претставени во двопојасни фигури. Се смета дека е единствена црква со каменен олтар. [1][2]

ИконостасУреди

Црквата Св. Димитриј е нејзина посебност е ѕидната олтарна преграда – иконостасот. Иконостасот е со дебелина на ѕидовите и на него со фрескодекорација се предадени ликовите на Исус Христос, Богородица Умиление, Св. Димитриj и Св. Никола.

Во наосот, на јужната страна е Деисизната композиција, Св. Архангел Михаил; во втората зона: Св. Јован, Св. Климент, Св. Ана и др.; во третата зона: Лазаревото Воскресение, Крштението, Раѓањето на Христа. На западната страна е композицијата Успеине Богородичино.

Сочуваниот живопис што е насликан во наосот и на иконостасот се разликува од тој во олтарната апсида. Судејќи по третманот и стилските карактеристики, овој живопис, најверојатно му припаѓа на XIV век.

Меѓутоа, животот во олтарната апсида иако асоцира на тој од наосот и иконостасот, според сликарскиот третман повеќе упатува на сликарските остварувања од XV век. >[2]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Знаменитости во Општина Новаци на семрежното место на Општина Новаци
  2. 2,0 2,1 Црква Св. ДИМИТРИЕ, с. Градешница, Мариово на семрежното место Итар Пејо