Понтиј Пилат

Пилат Понтиј (латински: Pontius Pilatus, грчки: Πόντιος Πιλάτος) бил управител на римската провинција Јудеја во периодот од 26-36 година, во времето на царувањето на императорот Тибериј. Според Новиот завет и Јосиф Флавиј, Пилат го осудил Исус Христос на смрт.

"Христос пред Пилат", слика од Михај Мункачи (1881)

Владеењето на Пилат се карактеризирало со насилство, што довело до масово народно незадоволство. Според зборовите на филозофот Филон Александриски, Пилат бил одговорен за многу убиства за кои не му било судено. Исто така, се смета дека Пилат, по донесената одлука за распнување на крстот на Исус Христос, бил преместен по извесно време на друго место.

Пилат како тема во уметноста и во популарната култураУреди

НаводиУреди

  1. Антологија на бразилскиот расказ. Скопје: Три, 2012, стр. 282-283.