Список на културно наследство на Македонија

список на статии на Викимедија

Ова е список на објектите прогласени за културно наследство на Македонија според евиденцијата во Регистарот на културно наследство на Управата за заштита на културното наследство на Македонија (УЗКН) заклучно со 30 септември 2014 г. Заклучно со тој датум, за културно наследство се прогласени 1.235 објекти и места. Оттогаш наваму овој список е забележително дополнет.

Спомениците се наведени по општини и по населените места (градови и села и сл.) кајшто се наоѓаат.

Општините Аеродром, Арачиново, Богданци, Боговиње, Босилово, Илинден, Кривогаштани, Македонска Каменица, Сопиште, Чешиново-Облешево и Шуто Оризари засега немаат заштитени споменици на културата.

Список на културно наследство на Македонија
Број Општина Населено место Објект Фотографија
1 Берово (3) Берово Куќа на ул. „Кочо Рацин“ бр. 11
2 Берово Манастир „Свети Архангел Михаил“ Berovo 2013 (2).JPG
3 Берово Куќа на ул. „Маршал Тито“ бр. 127 Стара куќа во Берово.jpg
4 Битола (158) Битола Стара битолска бања Стара Битолска Бања - Ќерим-бегов амам, Битола, Македонија.jpg
5 Битола Јени амам
6 Битола Хераклеја Линкестис Ancientbitola.jpg
7 Битола Археолошко наоѓалиште „Хераклеја Линкестис“ – Вила Субурбана II – мозаик
8 Битола Битолски безистен Безистен Битола.JPG
9 Битола Зандан куле Кула „Зандан“.JPG
10 Битола Библиотека „Климент Охридски“ City library.jpg
11 Битола СОУ „Јосип Броз-Тито“ Gimnazija Josip Broz Tito Bitola (3).jpg
12 Битола Зграда на Собранието на Општина Битола Објект на Собранието на Општина Битола.jpg
13 Битола Објект на Собранието на Општина Битола
14 Битола Поранешен објект на Народниот музеј
15 Битола Објект на Заводот за урбанизам Објект на Заводот за урбанизам, ул.”Климент Охридски”бб, Битола.jpg
16 Битола Куќа на бул. „Први мај“ бр. 21
17 Битола Куќа на ул. „Христо Ботев“ бр. 7 Kuka na ul.Hristo Botev -Bitola (3).jpg
18 Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 37 и ул. „Пеце Матичевски“ бр. 31 Kuka na ul Kliment Ohridskibr37 Bitola.jpg
19 Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 32 Куќа на ул. Пеце Матичевски бр.32 Битола.jpg
20 Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 38 Куќа на ул. Пеце Матичевски бр. Битола 38.jpg
21 Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 108 Kuka na ul Kliment Ohridski br108 Bitola (1).jpg
22 Битола Куќа на ул. „Стив Наумов“ бр. 80 Куќа на ул. Стив Наумов бр. 80, Битола.jpg
23 Битола Куќа на ул. „Томаки Димитровски“ бр. 24 Куќа на ул. Томаќи Димитровски бр. 24, Битола.jpg
24 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 85
25 Битола Куќа на ул. „Димитар Илиевски – Мурато“ бр. 1 Куќа на ул Димитар Илиевски Муратот бр. 1, Битола.jpg
26 Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 57 Куќа на ул. Пеце Матичевски бр. 57 , Битола.jpg
27 Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 53 Куќа на ул. Пеце Матичевски бр. 57 , Битола.jpg
28 Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 22 Куќа на ул. Пеце Матичевски бр 22, Битола.jpg
29 Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 19 Куќа на ул. Пеце Матичевски бр. 19, Битола.jpg
30 Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 17 Куќа на ул. Пеце Матичевски бр 17, Битола.jpg
31 Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 44 Куќа на ул. Пеце Матичевски бр. 44, Битола.jpg
32 Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 42 Куќа на ул. Пеце Матичевски бр.42, Битола.jpg
33 Битола Куќа на ул. „Кирил и Методиј“ бр. 22 Куќа на ул.„Кирил и Методиј“ бр.22.JPG
34 Битола Куќа на ул. „Кирил и Методиј“ бр. 33 Куќа на ул.„Кирил и Методиј“ бр.33.JPG
35 Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 22
36 Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 35
37 Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 102 Kuka na ul.Kliment Ohridski br102 Bitola (1).jpg
38 Битола Куќа на ул. „Христо Ботев“ бр. 30
39 Битола Куќа на ул. „Стево Патако“ бр. 51
40 Битола Куќа на ул. „Стево Патако“ бр. 35
41 Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 94 Куќа на ул.„Кл.Охридски“ бр.94.JPG
42 Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 96 Kuka na ul Kliment Ohridski br96 Bitola (1).jpg
43 Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 98
44 Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 100 Kuka na ul.Kliment Ohridski br100,Bitola (1).jpg
45 Битола Куќа на ул. „Рузвелт“ бр. 16 Куќа на ул.„Рузвелтова“ бр.16.JPG
46 Битола Куќа на ул. „Елпида Караманди“ бр. 4
47 Битола Куќа на бул. „Први мај“ бр. 64
48 Битола Куќа на ул. „Борка Левата“ бр. 6
49 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 78 Куќа на ул.Широк сокак бр.78, Битола.jpg
50 Битола Куќа на ул. „11 октомври“ бр.
51 Битола Куќа на ул. „Стево Патако“ бр. 8 Kuka na ul.Stevo Patako br8 Bitola (3).jpg
52 Битола Куќа на ул. „Караорман“ бр. 9
53 Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 5 Куќа на ул. Климент Охридски бр. 5, Битола.jpg
54 Битола Куќа на ул. „Страшо Пинџур“ бр. 3 Куќа на ул. Страшо Пинџур бр. 3, Битола.jpg
55 Битола Куќа на ул. „Охридска“ бр. 100
56 Битола Објект „Дом на ЈНА“ Bitola - panoramio (2).jpg
57 Битола Објект на Стопанска банка Objekt na stopanska banka-filijala Bitola,.jpg
58 Битола Објект на ОК на СКМ Објект на ОК на СКМ, Битола.jpg
59 Битола Објект на поранешната касарна „Стив Наумов“, ул. „Партизанска“ и ул. „Климент Охридски“ NI Istitute and Museum Bitola.JPG
60 Битола Објект на Митрополијата Objekt na Mitropolijata Bitola002.jpg
61 Битола Објект на старата Општина Објект на старата општина, Битола.jpg
62 Битола Куќа на ул. Пецо Божиновски” бр. 11 – Меморијален музеј „Стив Наумов“ Memorijalem muzej Stiv Naumov-Bitola (3).jpg
63 Битола Спомен-музеј на Гоце Делче Спомен музеј на Гоце Делчев, Битола.jpg
64 Битола Основно училиште „Кирил и Методиј“ Osnovno uciliste Kiril i Metodij Bitola (2).jpg
65 Битола Спомен-чешма во дворот на поранешната богословија
66 Битола Саат-кула Саат кула и фонтана.jpg
67 Битола Старо градско јадро Staro gradsko jadro Bitola018.jpg
68 Битола Адвентистичка црква Адвентистичка црква, ул.”Ленинова” бр.37.JPG
69 Битола Црква „Св. Димитриј“ Crkva Sv.Dimitrie Bitola003.jpg
70 Битола Црква „Св. Богородица“ Bitolj - crkva svete bogorodice.jpg
71 Битола Битолска чаршија Čaršija.JPG
72 Битола Коџа-кади џамија Djamija Kodja Kadi-Bitola (1).jpg
73 Битола Хамза-бегова џамија Djamija Hamza Bej-Bitola.jpg
74 Битола Ајдар-кади џамија Hajdar Kadi Mosque (Bitola).jpg
75 Битола Јени џамија Jeni djamija Bitola (6).jpg
76 Битола Исак џамија Bitola 037.JPG
77 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 102 со спомен плоча за Милтон Манаки Куќа на ул.”Маршал Тито” 102 (со спомен плоча за Милтон Манаки), Битола 005.jpg
78 Битола Куќа на ул. „Далматинска“ бр. 18 Куќа на ул. Далматинска бр. 18, Битола.jpg
79 Битола Куќа на ул. „Славко Лумбарко“ бр. 6 Kuka na ul.Slavko Lumbarko br6 Bitola (3).jpg
80 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 26 Куќа на ул. “Маршал Тито” бр. 26, Битола 001.jpg
81 Битола Куќа на ул. „Браќа Мингови“ бр. 5
82 Битола Куќа на ул. „Кирил и Методи“ бр. 14 Ul.Kiril i Metodij14 Bitola (1).jpg
83 Битола Куќа на ул. „Титов Велес“ бр. 3 и 5
84 Битола Куќа на бул. „Први Мај“ бр. 179 и ул. „Браќа Мингови“
85 Битола Куќа на бул. „Први Мај“ бр. 110 Kuka na bul Prvi maj br110 Bitola,(6).jpg
86 Битола Куќа на бул. „Први Мај“ бр. 112 Kuka na bul Prvi maj br112,Bitola(9).jpg
87 Битола Куќа на ул. „Београдска“ бр. 8 Kuka na ul.Beogradska br.8, Bitola (1).jpg
88 Битола Куќа на ул. „Трст“ бр. 3 Куќа на ул. Трст бр. 3, Битола.jpg
89 Битола Куќа на ул. „Никола Тесла“ бр. 86 Kuka na ul.Nikola Tesla br86 Bitola (3).jpg
90 Битола Куќа на ул. „Београдска“ бр.21 Kuka na ul.Beogradska br.21, Bitola (1).jpg
91 Битола Археолошко наоѓалиште „Гургур Тумба“
92 Битола Куќа на ул. „Добривое Радосављевиќ“ бр. 3 Kuka na Ul. Dobrivoe Radosavljevic br3 Bitola (3).jpg
93 Битола Куќа на ул. „Добривое Радосављевиќ“ бр. 2 Куќа на ул.„Добривое Радосављевиќ“ бр.2.JPG
94 Битола Куќа на ул. „Никола Тесла“ бр. 103 Kuka na ul.Nikola Tesla br103 Bitola (2).jpg
95 Битола Амбиентална улица „Широк сокак“ Bitola Širok Sokak.JPG
96 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 58
97 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 56 Куќа на ул.Широк сокак бр. 56, Битола.jpg
98 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 54 Куќа на ул. “Маршал Тито” бр.54, Битола 003.jpg
99 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 42 Куќа на ул. “Маршал Тито” бр.42, Битола 004.jpg
100 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 42-а Куќа на ул. “Маршал Тито” бр.42а, Битола 003.jpg
101 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 44-а Куќа на ул. Широк сокак бр.44 а, Битола.jpg
102 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 52 Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 52, Битола, Македонија.jpg
103 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 48 Куќа на ул. Широк сокак, бр. 48, Битола.jpg
104 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 32 Куќа на ул. Широк сокак бр 32, Битола.jpg
105 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 34 Куќа на ул. Широк сокак бр.34 Битола.jpg
106 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 37
107 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 46 Куќа на ул. Широк сокак бр. 46, Битола.jpg
108 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 65 Куќа на ул. Широк сокак, бр 65, Битола.jpg
109 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 28 Куќа на ул. “Маршал Тито” бр. 28, Битола 001.jpg
110 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 30 Куќа на ул. Широк сокак бр. 30, Битола.jpg
111 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 42-б Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 42-б, Битола, Македонија.jpg
112 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 41
113 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 49
114 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 77 Куќа на ул. Широк сокак бр 77, Битола.jpg
115 Битола Куќа на ул. „Стерјо Георгиев“ бр. 40
116 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 43 Куќа на ул. “Маршал Тито” бр. 43, Битола 003.jpg
117 Битола Куќа на бул. „Први Мај“ бр. 126 и 126-а Kuka na bul Prvi maj br126 Bitola (2).jpg
118 Битола Куќа на ул. „Солунска“ бр. 268 Куќа на ул.„Солунска“бр.268.JPG
119 Битола Куќа на ул. „Солунска“ бр. 268 Куќа на ул.„Солунска“бр.268.JPG
120 Битола Куќа на бул. „Први Мај“ бр. 53 Kuka na bul Prvi maj br53,Bitola(1).jpg
121 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 111 Куќа на ул. Широк сокак бр. 111, Битола.jpg
122 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 82 Куќа на ул. Широк сокак, бр. 82, Битола.jpg
123 Битола Магаза на ул. „27 март“ бр. 3 и ул. „Добривое Радосављевиќ“ бр. 4
124 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 99 Куќа на ул.”Маршал Тито” бр.99, Битола 005.jpg
125 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 97 Куќа на ул.„Маршал Тито“ бр.97.JPG
126 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 84-а Куќа на ул.„Маршал Тито“ бр.84-а.JPG
127 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 88 Куќа на ул.„Маршал Тито“ бр.88.JPG
128 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 103 Куќа на ул.„Маршал Тито“ бр.103.JPG
129 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 105 Куќа на ул.”Маршал Тито” бр.105, Битола 005.jpg
130 Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 109 Куќа на ул.”Маршал Тито” бр.109, Битола 001.jpg
131 Битола Куќа на ул. „Добривое Радосавњевиќ“ бр. 6
132 Битола Станбен објект на ул. „Широк сокак“ бр. 67 Станбен објект на ул. Широк сокак бр. 67, Битола.jpg
133 Битола Станбен објект на ул. „Широк сокак“ бр. 90 Станбен објект на ул. Широк сокак бр.90, Битола.jpg
134 Битола Станбен објект на ул. „Широк сокак“ бр. 61 Станбен објект на ул. Широк сокак бр. 61, Битола.jpg
135 Битола Станбен објект на ул. „Широк сокак“ бр. 45 Станбен објект на ул. Широк сокак бр. 45, Битола.jpg
136 Битола Станбен објект на ул. „Широк сокак“ бр. 6 Станбен објект на ул .Широк сокак. бр. 6, Битола.jpg
137 Битола Станбен објект на ул. „Рузвелтова“ бр. 26 Куќа на ул.„Рузвелтова“ бр.26.JPG
138 Битола Станбен објект на ул. „Рузвелтова“ бр. 7 Куќа на ул.„Рузвелтова“ бр.7.JPG
139 Битола Станбен објект на ул. „Рузвелтова“ бр. 24 Куќа на ул.„Рузвелтова“ бр.24.JPG
140 Битола Станбен објект на ул. „Славко Лумбарко“ бр. 3 Куќа на ул.„Славко Лумбарко“ бр.3.JPG
141 Буково Археолошко наоѓалиште „Тумба“
142 Велушина Велушка Тумба Veluska Tumba (2).jpg
143 Велушина Археолошко наоѓалиште „Света Богородица Пречиста“
144 Велушина Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Crkva Uspenie na Presveta Bogorodica Velusina (5).jpg
145 Велушина Манастир „Свети Ѓорѓи“ Dvor na crkvata Sv Georgi Velusina.jpg
146 Гопеш Црква „Свето Преображение“ Црква Св.Богородица,Гопеш.jpg
147 Канино Тумба
148 Крстоар Манастир „Свети Христофор“ Крстоарски манастир (1).jpg
149 Породин Тумба
150 Рамна Раменска Тумба
151 Рамна Раменска Грмада
152 Српци Висои
153 Српци Грамадиште
154 Трн Тумба
155 Цапари Црква „Св. Петка“
156 Оптичари Тумба
157 Долно Егри Тумба
158 Средно Егри Лагитница
159 Средно Егри Црква „Св. Архангел Михаил“
160 Маловиште Куќа на Ванку на Папе
161 Стрежево Кале
162 Брвеница (1) Челопек Црква „Св. Никола“ Sv. Nikola od Celopek 03.JPG
163 Валандово (6) Валандово Археолошко наоѓалиште „Стакина Чешма“ Стакина Чешма - Валандово (3).jpg
164 Валандово Археолошко наоѓалиште „Исар Кале“ Исар Кале - Валандово (1).jpg
165 Градец Археолошко наоѓалиште „Градиште“
166 Дедели Археолошко наоѓалиште „Каракуш“ Дедели - Каракуш (2).jpg
167 Марвинци Исар Isar (Marvinci).jpg
168 Удово Спомен-костурница Викиекспедиција Бојмија 230.jpg
169 Василево (1) Требичино Црква „Св. Петка“ St. Petka Church (Trebičino) (2).jpg
170 Вевчани (11) Вевчани Костојчинов вир, Костојчинова валавица и Костојчинова воденица
171 Вевчани Куќа на Коруновци
172 Вевчани Куќа на Дуцкиновци
173 Вевчани Куќа на Костојчиновци Викиекспедиција во Дримкол 86.jpg
174 Вевчани Куќа на Ќитановци Викиекспедиција во Дримкол 87.jpg
175 Вевчани Куќа на Пешиновци
176 Вевчани Куќа на Плушковци Куќа на Плушковци во Вевчани (3).jpg
177 Вевчани Куќа на Калајџиевци Викиекспедиција во Дримкол 91.jpg
178 Вевчани Куќа на Гоговци Викиекспедиција во Дримкол 94.jpg
179 Вевчани Куќа на Даскаловци
180 Вевчани Куќа на Поповци Викиекспедиција во Дримкол 95.jpg
181 Велес (24) Велес Партизански гробишта
182 Велес Спомен-куќа на Васил Главинов Veles, 01 House of Vasil Glavinov.JPG
183 Велес Спомен-костурница Споменик Костурница - Велес 02.jpg
184 Велес Куќа на ул. „Јован Алабакот“ бр. 1 Куќа на ул. “Јован Алабаков” бр.1 Велес Комплексот „Варналии“.jpg
185 Велес Куќа на Прнарови Varnaliite vo Veles 01.jpg
186 Велес Куќа на Тренчови Varnaliite vo Veles 016.jpg
187 Велес Куќа на Чокалови
188 Велес Куќа на ул. „Јован Алабакот“ бр. 8
189 Велес Куќа на Паунови Varnaliite vo Veles 02.jpg
190 Велес Куќа на ул. „Максим Горки“ бр. 73 Куќа на ул. „Максим Горки“ бр. 73 - Велес.jpg
191 Велес Куќа на ул. „Петар Михов“ бр. 3
192 Велес Куќа на ул. „Јордан Хаџи Константинов-Џинот“ бр. 7 Куќа на ул. Јордан Хаџи Константинов - Џинот.jpg
193 Велес Куќа на ул. „Владимир Назор“ бр. 34
194 Велес Куќа на ул. „Коле Цветков“ бр. 15
195 Велес Црква „Св. Ѓорѓи“ Sv. Georgij vo Veles 02.jpg
196 Велес Црква „Св. Димитриј“ Црква “Св.Димитрие”, Велес (2).jpg
197 Велес Црква „Св. Никола“ Црква “Св.Никола”, Велес.jpg
198 Велес Црква „Св. Марко“
199 Велес Црква „Св. Спас“
200 Велес Црква „Св. Пантелејмон“ St Panteleimon Church Veles.jpg
201 Велес Саат-кула Clock tower (Veles) X2.JPG
202 Велес Велешка тврдина
203 Велес Фазил Ахмет-пашина џамија 01 Fazıl Ahmed Pasha Mosque (Veles).JPG
204 Велес Куќа на ул. „9 Ноември“ бр. 54
205 Виница (3) Виница Виничко кале Виничка тврдина 2.JPG
206 Виница Археолошко наоѓалиште „Горица“
207 Виница Куќа на Ќазим-бег
208 Врапчиште (1) Врапчиште Археолошко наоѓалиште „Градиште“
209 Гевгелија (18) Гевгелија Археолошко наоѓалиште „Сува Река“
210 Гевгелија Археолошко наоѓалиште „Вардарски Рид“ Forum 02484.JPG
211 Гевгелија Гевгелиски амам AmamGevgelija.jpg
212 Гевгелија ЖС „Гевгелија“ Zeleznicka Stanica - Gevgelija.JPG
213 Гевгелија НУ Музеј - Гевгелија (Музеј „Митко Зафиров“) Народен музеј Гевгелија 1.jpg
214 Гевгелија Куќа на ул. „Маршал Тито“ бр. 170 Starakukja.jpg
215 Гевгелија Андреев конак Андреев конак - Гевгелија.jpg
216 Гевгелија Зграда на Библиотеката„Гоце Делчев“ Бибилиотека.JPG
217 Гевгелија Кангов конак Кангов конак - Гевгелија (1).jpg
218 Гевгелија Зграда на Општина Гевгелија Општина Гевгелија (Зградата).JPG
219 Гевгелија Вила Тина Вила Тина - Гевгелија (1).jpg
220 Гевгелија Гевгелиска чаршија Град Гевгелија, Македонија 18 - panoramio.jpg
221 Конско Училишна зграда Konjsko, uciliste, 1931.jpg
222 Милетково Археолошко наоѓалиште „Градишор/Мрамор“ Градишор - Милетково (4).jpg
223 Прдејци Археолошко наоѓалиште „Бистерна“ Бистерна - Прдејци (1).jpg
224 Прдејци Археолошко наоѓалиште „Ветка Црква“ Ветка Црква - Прдејци (1).jpg
225 Смоквица Црква „Св. Димитртиј“ Викиекспедиција Бојмија 115.jpg
226 Смоквица Агова чешма
227 Гостивар (7) Гостивар Спомен-костурница
228 Гостивар Куќа на ул. „Кочо Зази“ бр. 85
229 Гостивар Куќа на ул. „Иво Рибар Лола“ бр. 80
230 Гостивар Бегова куќа Жолтата куќа - Гостивар.jpg
231 Гостивар Куќа на ул. „Слободан Поповски“ бр. 1
232 Гостивар Саат-кула Clock Tower in Gostivar.jpg
233 Равен Археолошко наоѓалиште „Кале“
234 Градско (3) Горно Чичево Чичевски манастир ЕкспедицијаГрадско50.jpg
235 Градско Стоби Stobi baptisterium.jpg
236 Свеќани Црква „Св. Атанасиј“
237 Дебар (17) Гари Рурална целина Гари Во Гари 5.jpg
238 Дебар Нов амам
239 Дебар Стар амам Debarski banji, mineralni, 1920ti.jpg
240 Дебар Куќа на ул. „ЈНА“ бр. 33 Jna33.jpg
241 Дебар Куќа на ул. „Петре Поповски“ бр. 9 PetrePopovski9.jpg
242 Дебар Куќа на ул. „Лиман Каба“ бр. 22 LimanKaba22.jpg
243 Дебар Куќа на ул. „Црн Дрим“ бр. 32 CrnDrim32.jpg
244 Дебар Куќа на ул. „Братство–единство“ бр. 31 BratstvoEdinstvo31.jpg
245 Дебар Куќа на ул. „Здравко Чочковски“ бр. 226 ZdravkoCockovski226.jpg
246 Дебар Куќа на ул. „Црн Дрим“ бр. 26 CrnDrim26.jpg
247 Дебар Куќа на ул. „Павле Чиковски“ бр. 221 PavleCikovski221.jpg
248 Дебар Куќа на ул. „Јордан Зафировски“ бр. 9 JordanZafirovski9.jpg
249 Дебар Црква „Св. Петка“ Sv. Petka vo Debar (3).JPG
250 Дебар Инќар џамија „Инкјар џамија“ 02.jpg
251 Рајчица Црква „Св. Варвара“ Sv.Varvara-Rajchica-MK.JPG
252 Рајчица Рајчки манастир Manastirot vo Rajcica 16.JPG
253 Џепиште Археолошко наоѓалиште „Римска црква“
254 Дебрца (21) Белчишта Споменик на слободата, братството и единството на бригадите Spomenik palim borcima-Belcista.jpg
255 Белчишта Основно училиште Викиекспедиција Дебарца 67.jpg
256 Белчишта Куќа со спомен-плоча
257 Велмеј Археолошко наоѓалиште „Кутлина“
258 Велмеј Црква „Св. Богородица Пречиста Ќелија“ Church of St Bogorodica Kelia-Velmej.jpg
259 Врбјани Црква „Св. Ѓорѓи“
260 Врбјани Споменик на паднатите борци од НОБ Vrbjani spomenik na NOB borci.jpg
261 Годивје Црква „Св. Ѓорѓи“
262 Горенци Археолошко наоѓалиште „Требеништа-Сува Чешма“
263 Горно Средоречие Археолошко наоѓалиште „Зластрана“
264 Злести Црква „Св. Богородица“ Викиекспедиција Дебарца 55.jpg
265 Издеглавје Црква „Св. Никола“
266 Лешани Црква „Сите Светители“ Викиекспедиција Дебарца 98.jpg
267 Лешани Лешанска воденица
268 Оздолени Црква „Св. Ѓорѓи“ Викиекспедиција Дебарца 191.jpg
269 Слатино Основно училиште
270 Сливово Спомен-чешма
271 Требеништа Археолошко наоѓалиште „Требеништа“ Golden mask from the treasure found at Trebeništa.png
272 Требеништа Требенишко кале
273 Турје Црква „Св. Богородица“
274 Црвена Вода Основно училиште
275 Делчево (3) Драмче Црква „Св. Архангел Михаил“ Arhangelmihail6.jpg
276 Разловци Црква „Св. Константин и Елена“ Поглед на црквата во Разловци.jpg
277 Селник Црква „Св. Петка“ Црква „Св. Петка“ во село Селник (3).jpg
278 Демир Капија (4) Демир Капија Археолошки комплекс „Демир Капија“
Варници (Демир Капија).jpg
Кале - Стрезов Град (1).jpgЦрквиште (Демир Капија) (4).jpg
279 Демир Капија Мелница „Бошава“
280 Демир Капија ХЕЦ „Дошница“
281 Демир Капија Стопански комплекс „Винарска визба“ Винарија Вила Марија 04.jpg
282 Демир Хисар (11) Вирово Стопанска целина Викиекспедиција Железник 133.jpg
283 Жван Топлички манастир Топлички манастир.jpg
284 Жван Црква „Св. Димитриј“
285 Жван Црква „Св. Петка“ Викиекспедиција Железник Дополнителни 06.jpg
286 Железнец Рурална целина Викиекспедиција Железник 55.jpg
287 Журче Амбар
288 Журче Журчевски манастир Викиекспедиција Железник 233.jpg
289 Обедник Влашки гробишта
290 Слепче Црква „Св. Јован Претеча“ ManastirSlepce.JPG
291 Слоештица Црква „Св. Атанасиј“ Викиекспедиција Железник 151.jpg
292 Смилево Историска целина Викиекспедиција Железник 257.jpg
293 Дојран (4) Стар Дојран Дојрански амам Дојрански амам (1).jpg
294 Стар Дојран Саат-кула Саат Кулата во Стар Дојран.jpg
295 Стар Дојран Црква „Св. Илија“ St. Elijah Church - Dojran (4).jpg
296 Нов Дојран Археолошки комплекс „Топлец“
297 Долнени (7) Дебреште Археолошко наоѓалиште „Градиште“
298 Житоше Црква „Св. Атанасиј Житоечки“
299 Зрзе Зрзески манастир Манастир Зрзе - панорамски поглед.JPG
300 Зрзе Црква „Св. Никола“ Црква „Св. Никола“ - Зрзе 6.jpg
301 Костинци Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ - Костинци 6.jpg
302 Небрегово Спомен-дом „Блаже Конески“ Спомен дом на Блаже Конески 3.jpg
303 Слепче Црква „Св. Никола“ Црква „Св. Никола“ - Слепче 5.jpg
304 Желино (1) Желино Желински мост Želino 02.JPG
305 Зелениково (3) Градовци Црква „Св. Ѓорѓи Crkva Sv. Gorgi-Gradovci-MK.JPG
306 Зелениково Археолошко наоѓалиште „Слатина“
307 Таор Археолошко наоѓалиште „Тули“
308 Зрновци (1) Мородвис Морозвизд Morodvis - IV century.jpg
309 Јегуновце (3) Беловиште Археолошко наоѓалиште „Градиште“
310 Орашје Орашко Кале Орашко Кале 02.jpg
311 Сиричино Црква „Св. Петка“
312 Кавадарци (10) Ваташа Моклишки манастир Црква „Св. Никола“ - Ваташа.jpg
313 Ваташа Спомен-куќа на Страшо Пинџур Спомен-куќа на Страшо Пинџур во Ваташа 3.jpg
314 Ваташа Споменик на дванаесетте ваташки младинци Mokliste spomenik.jpg
315 Дабниште Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Црква „Св. Богородица“ - Дабниште.jpg
316 Драдња Црква „Св. Никола“
317 Дреново Црква „Св. Богородица“
318 Кавадарци Маркова кула Markova kula.jpg
319 Кавадарци Куќа на ул. „Браќа Џунови“ бр. 12
320 Полошко Црква „Св. Ѓорѓи“ Sveti gjorgi.JPG
321 Ресава Археолошко наоѓалиште „Градот“ Тиквешко Езеро.jpg
322 Карбинци (13) Карбинци Куќа на Дамбеви Куќа на Дамбеви, Карбинци, Македонија.jpg
323 Козјак Баргала Улица во античкиот град Баргала денес.JPG
324 Козјак Археолошко наоѓалиште „Градот/Кале“
325 Козјак Археолошко наоѓалиште „Селиште“
326 Козјак Археолошко наоѓалиште „Бандера“
327 Козјак Црква „Св. Ѓорѓи“ Козјачки манастир.jpg
328 Крупиште Археолошко наоѓалиште „Клетовник“
329 Крупиште Базилика Крупиште
330 Крупиште Црква „Св. Никола“ Црква „Св. Никола“ - Крупиште 5.jpg
331 Крупиште Црвена Црква
332 Радање Мехмед-агина џамија Мехмед-агина џамија 6.jpg
333 Таринци Археолошко наоѓалиште „Вршник“
334 Таринци Археолошко наоѓалиште „Крст“
335 Кичево (24) Кичево Китино Кале Китино кале.jpg
336 Кичево Спомен-костурница Spomen-kosturnica u Kičevu.JPG
337 Кичево Куќа на НОБ
338 Кичево Зграда на Музејот „Западна Македонија во НОБ“ Kichevo X11.JPG
339 Кичево Куќа на ул. „Маршал Тито“ бр. 58
340 Кичево Куќа на ул. „29 Ноември“ бр. 32
341 Кичево Куќа на ул. „Тане Целески“ бр. 19 и 21
342 Кичево Станбен објект на ул. „Јанко Михајловски“ бр. 11 и 13
343 Кичево Кичевска чаршија
344 Лазаровци Црква „Св. Ѓорѓи“ Црква „Св. Ѓорѓи“ - Лазаровци 4.jpg
345 Подвис Стара училишна зграда Викиекспедиција во Копачка 268.jpg
346 Цер Археолошко наоѓалиште „Црквиште/Зад Забел“
347 Цер Спомен-гробница на Христо Узунов Викиекспедиција во Копачка 12.jpg
348 Цер Црква „Мицеви“
349 Цер Црква „Св. Никола“ Викиекспедиција во Копачка 07.jpg
350 Цер Црква „Св. Спас“
351 Цер Црква „Св. Петка“ Викиекспедиција во Копачка 45.jpg
352 Манастирско Доленци Кичевски манастир Викиекспедиција во Копачка 310.jpg
353 Јагол Доленци Археолошко наоѓалиште „Суви Ливади“
354 Миокази Археолошко наоѓалиште „Градиште“ Muzejot vo Džepcište 012.jpg
355 Вранештица Црква „Св. Илија“ Црква „Св. Илија“ - Вранештица.jpg
356 Вранештица Црква „Св. Ѓорѓи“ Црква „Св. Ѓорѓи“ - Вранештица.jpg
357 Вранештица Археолошко наоѓалиште „Чукаре“
358 Длапкин Дол Археолошко наоѓалиште „Св. Ѓорѓи“
359 Конче (1) Конче Црква „Св. Стефан“ ЕкспедицијаЛакавичко 90.jpg
360 Кочани (4) Кочани Средновековни кули Srednovekovna kula kocani.jpg
361 Кочани Саат-кула Srednovekovna kula vo Kocani1.jpg
362 Кочани Споменик на слободата Spomenik kocani.JPG
363 Костин Дол Стопанска целина, стопански објекти на воден погон
364 Кратово (32) Коњух Црква „Св. Ѓорѓи“ Св. Ѓорѓи-Коњух (Транупара) 11.jpg
365 Кратово Симиќева кула Симиќева кула Кратово.jpg
366 Кратово Саат кула Саат кула во Кратово.JPG
367 Кратово Хаџи-Костова кула Kratovo vo 2010 (67).JPG
368 Кратово Крстева кула Една од кулите во Кратово.JPG
369 Кратово Еминбегова кула Емин-бегова кула.jpg
370 Кратово Златкова кула Златкова Кула Кратово.jpg
371 Кратово Куќа на ул. „Коце Харалампиев“ бр. 1, ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 58 Стара Куќа на ул Јосиф Даскалов бр. 58, Кратово.jpg
372 Кратово Куќа на ул. „Христијан Тодоровски – Карпош“ бр. 1 20201010-IMG 2835.jpg
373 Кратово Куќа на ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 5
374 Кратово Куќа на ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 56 Стара Куќа на ул Јосиф Даскалов бр. 56, Кратово.jpg
375 Кратово Куќа на ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 80 Не постои куќата; урната.
376 Кратово Куќа на ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 61
377 Кратово Куќа на ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 59 Реставрирана куќа на ул. Јосиф Даскалов бр 59. Кратово.jpg
378 Кратово Куќа на ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 66 Стара Куќа на ул Јосиф Даскалов бр. 66, Кратово.jpg
379 Кратово Куќа на ул. „Планинска“ бр. 17 Стара куќа на улица Планинска бр. 17, Кратово, Македонија.jpg
380 Кратово Куќа на ул. „Глигор Пазавански“ бр. 17 Реставрирана куќа на улица Глигор Пазавански бр. 17, Кратово, Македонија.jpg
381 Кратово Куќа на ул. „Глигор Пазавански“ бр. 22 Стара куќа на улица Глигор Пазавански бр. 22, Кратово.jpg
382 Кратово Куќа на ул. „Гоце Делчев“ (или „Ѓуро Салај“) бр. 4 Куќа на ул. Гоце Делчев бр.4, Кратово.jpg
383 Кратово Куќа на ул. „Цветко Танев“ Стара Куќа на ул. Цветко Тонев бб, Кратово.jpg
384 Кратово Гровчански мост Гровчански Мост Кратово.jpg
385 Кратово Чаршиски мост Чаршиски Мост Кратово.jpg
386 Кратово Јокширски мост Јокширски мост и куќа со традиционална градба во Кратово.JPG
387 Кратово Радин мост Радин Мост во Кратово 1.JPG
388 Кратово Горен мост Горен мост, Кратово, Македонија.jpg
389 Кратово Аргулички мост Аргулички мост.JPG
390 Кратово Ајдучка чаршија Ајдучка Чаршија Кратово.jpg
391 Кратово Стар ан
392 Кратово Црква „Св. Јован Крстител“ Задната страна на црквата „Св. Јован Крстител“ - Кратово.jpg
393 Кратово Соколова куќа Соколова куќа, Кратово, Македонија.jpg
394 Шлегово Камени споменици околу гробјанската црква „Свети Никола“ Шлегово (6).JPG
395 Шопско Рударе Црква „Св. Никола“ Црква „Св. Никола“ - Шопско Рударе.jpg
396 Крива Паланка (6) Варовиште Осоговски манастир Christian religious buildings 120.JPG
397 Дурачка Река Валавици на Дурачка Река
398 Крива Паланка Куќа на ул. „Никола Тесла“ бр. 13
399 Крива Паланка Многуаголна крепост
400 Крива Паланка Црква „Св. Димитриј“ St-Dimitar-of-Kriva-Palanka.jpg
401 Трново Црква „Св. Никола“ Поглед на црквата „Св. Никола“ во селото Трново.jpg
402 Крушево (50) Алданци Археолошко наоѓалиште „Градиште“
403 Белушино Црква „Св. Никола“
404 Бучин Стар мост Мостот во село Бучин.jpg
405 Крушево Куќа на Никола Карев Куќата од Никола Карев.JPG
406 Крушево Куќа на Крушевската Република Куќа на Крушевската Република - Крушево (2).png
407 Крушево Работилница за оружје Krushevo - bullet foundry - P1100249.JPG
408 Крушево Споменик „Илинден“ Македониум - Крушево.jpg
409 Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 4 Куќа на ул. Коча Миленку бр. 4 - Крушево (2).png
410 Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 13 Куќа на ул. Коча Миленку бр. 13 - Крушево (3).png
411 Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 14 Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 14 - Крушево (1).jpg
412 Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 15 Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 15 - Крушево.jpg
413 Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 22 Куќа на ул. Коча Миленку бр. 22 - Крушево (2).png
414 Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 27 Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 27 - Крушево.jpg
415 Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 29 Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 29 - Крушево.jpg
416 Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 32 Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 32 - Крушево (2).jpg
417 Крушево Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 52 Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 52 - Крушево (1).jpg
418 Крушево Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 55 Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 55 - Крушево.jpg
419 Крушево Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 56 Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 56 - Крушево.jpg
420 Крушево Куќа на ул. „Нико Доагѓа“ бр. 65 Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 65 - Крушево (2).jpg
421 Крушево Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 66 Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 66 - Крушево.jpg
422 Крушево Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 67 Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 67 - Крушево.jpg
423 Крушево Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 68 Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 68 - Крушево.jpg
424 Крушево Куќа на ул. „Партизанска“ бр. 6 Куќа на ул. Партизанска бр. 6 - Крушево (3).png
425 Крушево Куќа на ул. „Партизанска“ бр. 28 Куќа на ул. „Партизанска“ бр. 28 - Крушево.jpg
426 Крушево Куќа на ул. „Партизанска“ бр. 30 Куќа на ул. Партизанска бр. 30 - Крушево (1).png
427 Крушево Куќа на ул. „Партизанска“ бр. 38 Куќа на ул. „Партизанска“ бр. 38 - Крушево (2).jpg
428 Крушево Куќа на ул. „Манчу Матак“ бр. 28 Нова градба на нејзино место; не постои
429 Крушево Куќа на ул. „Манчу Матак“ бр. 32 Срушена градба; не постои
430 Крушево Куќа на ул. „Манчу Матак“ бр. 34 Куќа на ул. Манчу Матак бр. 34 - Крушево (1).png
431 Крушево Куќа на ул. „Тома Никле“ бр. 16 Куќа на ул. Томе Никле бр. 16 и 18 - Крушево (2).png
432 Крушево Куќа на ул. „Тома Никле“ бр. 18 Куќа на ул. Томе Никле бр. 16 и 18 - Крушево (1).png
433 Крушево Куќа на ул. „Илинденска“ бр. 100 Куќа на ул. Илинденска бр. 100 - Крушево (1).png
434 Крушево Куќа на ул. „Илинденска“ бр. 101 Куќа на ул. Илинденска бр. 101 - Крушево (2).png
435 Крушево Куќа на ул. „Таки Бербер“ бр. 16 Куќа на ул. „Таки Бербер“ бр. 16 - Крушево (1).jpg
436 Крушево Куќа на ул. „Таки Бербер“ бр. 17 Куќа на ул. „Таки Бербер“ бр. 17 - Крушево (1).jpg
437 Крушево Куќа на ул. „Питу Гули“ бр. 1 Куќа на ул. Питу Гули бр. 1 - Крушево (2).png
438 Крушево Куќа на ул. „Питу Гули“ бр. 29 Куќа на ул. Питу Гули бр. 29 - Крушево (1).png
439 Крушево Куќа на ул. „Благој Целев“ бр. 15 Куќа на ул. „Благој Целев“ бр. 15 - Крушево.jpg
440 Крушево Куќа на ул. „Благој Целев“ бр. 25 Куќа на ул. „Благој Целев“ бр. 25 - Крушево.jpg
441 Крушево Куќа на ул. „Благој Целев“ бр. 28 Куќа на ул. Благој Целев бр. 28 - Крушево (1).png
442 Крушево Куќа на ул. „Мише Ефтим“ бр. 63 Куќа на ул. „Мише Ефтимов“ бр. 63 - Крушево.jpg
443 Крушево Куќа на ул. „Никола Ѓурковиќ“ бр. 11 Куќа на ул. „Никола Ѓурковиќ“ бр. 11 - Крушево.jpg
444 Крушево Куќа на ул. „Шула Мина“ бр. 34 Куќа на ул. Шула Мина бр. 34 - Крушево (3).png
445 Крушево Куќа на Градскиот народен комитет Куќа на Градскиот народен комитет - Крушево.jpg
446 Крушево Куќа на ул. „8 Септември“ бр. 23 Куќа на ул. „8 Септември“ бр. 23 - Крушево.jpg
447 Крушево Куќа на ул. „Мише Ефтим“ бр. 20 Куќа на ул. „Мише Ефтимов“ бр. 20 - Крушево.jpg
448 Крушево Иконостасот од црквата „Св. Јован Крстител“ Црква "Св. Јован Крстител" - Крушево (3).png
449 Крушево Спомен-куќа на Тоше Проески Спомен куќа на Тодор Проески, Крушево.jpg
450 Крушево Дом на културата „Наум Наумовски – Борче“ Kruševo - panoramio (7).jpg
451 Крушево Зграда на Музејот на НОВ Музеј на НОВ - Крушево (4).jpg
452 Куманово (8) Довезенце Црква „Вознесение Христово“
453 Куманово Црква „Св. Никола“ Sv.Nikola-Kumanovo.JPG
454 Куманово Спомен-костурница „Спомен костурница“ 04.jpg
455 Куманово Куќа на ул. „Моша Пијаде“ бр. 138
456 Куманово Спомен-куќа на Христијан Тодоровски-Карпош
457 Куманово Споменик на револуцијата Spomenik na Revolucijata.JPG
458 Куманово Татар Синан Бег џамија Татар Синан Бег Џамија“ 01.jpg
459 Табановце Џамија Коџа Мегмед Бег Tabanovce-Mosque-B&W.jpg
460 Липково (2) Матејче Жеглиговски манастир Жеглиговски Манастир Матејче 05.jpg
461 Матејче Црква „Св. Ѓорѓи“
462 Лозово (1) Ѓуземелци Црква „Св. Ѓорѓи“ Олтарни фрески - Св. Ѓорѓи Ѓуземелшки.jpg
463 Маврово и Ростуше (78) Битуше Куќа на партизанската печатница „Гоце Делчев“
464 Галичник Куќа на Партенија Зографски
465 Галичник Куќа на Ѓорѓија Пулевски Куќа на Ѓорѓија Пулевски.jpg
466 Галичник Куќа – сопственик Иљо Панговски/Ванковски Куќа на Иљо Ванковски.jpg
467 Галичник Куќа – сопственици Митре Ѓозински и Велимир Чанговски Куќа на Митре Ѓозински и Велимир Чанговски.jpg
468 Галичник Куќа – сопственик Иљо Ванковски дупликат
469 Галичник Куќа – сопственик Пејчин Томовски Куќа на Пејчин Томовски.jpg
470 Галичник Куќа – сопственици Иљо и Стрезо Цубалевски Куќа на Иљо и Стрезо Цубалевски.jpg
471 Галичник Куќа – сопственик Велимир Ѓиновски Куќа на Велимир Ѓиновски.jpg
472 Галичник Куќа – сопственик Глигор Тулевски
473 Галичник Куќа – сопственици Милош и Динго Меловски Куќа на Милош и Динго Меловски.jpg
474 Галичник Куќа – сопственици Нико и Славко Филиповски
475 Галичник Куќа – сопственик Алекса Муратовски
476 Галичник Куќа – сопственик Трајче Чапаровски
477 Галичник Куќа – сопственик Митре Тортевски
478 Галичник Куќа – сопственик Мане Шулевски Куќа на Мане Шулевски.jpg
479 Галичник Куќа – сопственик Косто Шаклевски
480 Галичник Куќа – сопственици Ристе и Блаже Меловски Куќа на Ристе и Блаже Меловски.jpg
481 Галичник Куќа – сопственик Симон Поповски
482 Галичник Куќа – сопственик Петре Лукановски Куќа на Петре Лукановски.jpg
483 Галичник Куќа – сопственик Методија Секуловски
484 Галичник Куќа – сопственик Кузе Фрчковски Куќа с.Галичник фам. Фрчковски.JPG
485 Галичник Куќа – сопственик Јаков Денковски
486 Галичник Куќа – сопственик Дамјан Голчевски
487 Галичник Куќа – сопственик Јаков Тримчески
488 Галичник Куќа – сопственик Ѓорѓи Чалчевски Куќа на Ѓорѓи Чалчевски.jpg
489 Галичник Куќа – сопственици Василко и Трајан Крцковски
490 Галичник Куќа – сопственици Петре и Миле Желчевски Куќа на Петре и Миле Желчевски.jpg
491 Галичник Куќа – сопственик Јосе Пљачковски Куќа на Јосе Плачковски.jpg
492 Галичник Куќа – сопственик Ристе Чоланчески
493 Галичник Куќа – сопственици Доксим и Ефто Чадловски Куќа на Доксим и Ефто Чадловски.jpg
494 Галичник Куќа – сопственик Ѓорѓе Карановски Куќа на Ѓорѓе Карановски.jpg
495 Галичник Куќа – сопственици Борис и Томо Бундалевски
496 Галичник Куќа – сопственик Иљо Филиповски Куќа на Иљо Филиповски.jpg
497 Галичник Куќа – сопственик Меле Граорковски
498 Галичник Куќа – сопственик Ристе Бужаровски
499 Галичник Куќа – сопственици Ристе и Никола Ванковски Куќа на Ристе и Никола Ванковски.jpg
500 Галичник Куќа – сопственик Кире Томовски Куќа на Кире Томовски.jpg
501 Галичник Куќа – сопственик Веле Ванковски Куќа на Веле Ванковски.jpg
502 Галичник Куќа – сопственик Никола Николовски
503 Галичник Куќа – сопственици Ѓорѓи и Деспот Филиповски Куќа на Ѓорѓи и Деспот Филиповски.jpg
504 Галичник Куќа – сопственици Ладе и Веле Лакински
505 Галичник Куќа – сопственици Јаков и Васе Бундовски
506 Галичник Куќа – сопственик Кире Крцковски
507 Галичник Куќа – сопственик Никола Куковски Куќа на Никола Куковски.jpg
508 Галичник Куќа – сопственик Доксе Лоновски Куќа на Доксе Лоновски.jpg
509 Галичник Куќа – сопственик Јован Муратовски Куќа на Јован Муратовски (2).jpg
510 Галичник Куќа – сопственик Славко Брезовски Куќа на Славко Брезовски (2).jpg
511 Галичник Куќа – сопственици Тодор и Русе Мицовски Куќа на Тодор и Русе Мицовски.jpg
512 Галичник Куќа – сопственици Меле и Ристе Куцуловски
513 Галичник Куќа – сопственик Павле Цинцаровски Куќа на Павле Цинцаровски (2).jpg
514 Галичник Куќа – сопственик Динго Чаловски
515 Галичник Куќа – сопственици Борис и Трајче Филиповски Куќа на Борис и Трајче Филиповски.jpg
516 Галичник Куќа – сопственик Русе Геговски Куќа на Русе Геговски.jpg
517 Галичник Куќа – сопственик Тофе Кецкаровски Куќа на Тофе Кецкаровски.jpg
518 Галичник Куќа – сопственик Блаже Шотаровски
519 Галичник Куќа – сопственици Деспот и Мето Чаловски
520 Галичник Куќа – сопственици Кузе и Вељо Чаловски
521 Галичник Куќа – сопственик Стрезо Бундовски
522 Галичник Куќа – сопственик Јован Синокаповски
523 Галичник Галичник Куќа во Галичник 102.jpg
524 Јанче Куќа – сопственик и корисник Јован Негриовски
525 Јанче Куќа – сопственик и корисник Илија Тортевски
526 Јанче Куќа – сопственик и корисник Биљали Амдија
527 Јанче Куќа – сопственик и корисник Осман Имери (Бојаџи)
528 Јанче Куќа – сопственик и корисник Петко Деспотовски
529 Јанче Куќа – сопственик и корисник Лиман Суљоски
530 Јанче Куќа – сопственик и корисник Усни Амзовски и Шефкија Суљовски
531 Јанче Куќа – сопственик и корисник Лидија Лиман
532 Кичиница Кичиница Kičinica (2).jpg
533 Лазарополе Црква „Св. Ѓорѓи“ Church of St. George in Lazaropole.JPG
534 Никифорово Археолошко наоѓалиште „Борче/Свети Пантелејмон“
535 Ростуше Бигорски манастир Бигорский монастырь.jpg
536 Ростуше Куќа – сопственици Василко и Трајан Круковски
537 Ростуше Стара болница Викиекспедиција Река 49.jpg
538 Селце Црква „Св. Илија“ Црквата во Селце.jpg
539 Тресонче Црква „Св. Петар и Павле“ Црквата Свети Петар и Павле - с. Тресонче.JPG
540 Тресонче Црква „Св. Никола“ Црквата „Св. Никола“ - с. Тресонче.JPG
541 Македонски Брод (12) Белица Црква „Св. Никола“ Црква „Св. Никола“ - Белица.jpg
542 Бенче Црква „Св. Архангел Михаил“
543 Брезница Црква „Успение на Пресвета Богородица“
544 Здуње Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ во селото Здуње 3.jpg
545 Здуње Црква „Св. Петар и Павле“
546 Ижиште Црква „Св. Никола“ Црква во село Ижиште.jpg
547 Ковач Црква „Св. Атанасиј“ Црква „Св. Атанасиј“ - Ковач.jpg
548 Македонски Брод Црква „Света Богородица“ Bogorodica od Brod 26.JPG
549 Модриште Црква „Св. Атанасиј Велики“ Modrishtacrkva2.jpg
550 Ореовец Црква „Св. Архангел Гаврил“ Црква „Св. Архангел Гаврил“ - Ореовец 2.jpg
551 Ореовец Црква „Св. Никола“
550 Требино Црква „Св. Димитриј“ Црква „Св. Димитриј“ - Требино.jpg
551 Могила (2) Беранци Црквиште
552 Могила Рековчанска Тумба
553 Неготино (3) Долни Дисан Археолошко наоѓалиште „Два Гроба“
554 Неготино Саат-кула Разрушената Саат Кула во Неготино 2.JPG
555 Неготино Споменик на револуцијата
556 Новаци (4) Градешница Црква „Св. Димитриј“
557 Зовиќ Археолошко наоѓалиште „Тумба Чебрен“
558 Кајмакчалан Црква „Св. Петар“ Serbian chapel on Kajmakčalan (2521m).jpg
559 Мегленци Археолошко наоѓалиште „Мегленски Крст“
560 Ново Село (2) Барбарево Археолошко наоѓалиште „Црвено Поле“
561 Ново Село Воденица за обработка на ориз
562 Охрид (111) Велестово Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Church-Velestovo.JPG
563 Долно Лакочереј Црква „Св. Еразмо“
564 Долно Лакочереј Археолошко наоѓалиште „Градиште“
565 Косел Споменик „Рашанец“ Споменик во Косел.jpg
566 Косел Црква „Св. Никола“ Црква „Св. Никола“ - Косел 5.jpg
567 Косел Археолошко наоѓалиште „Градиште“
568 Куратица Гробница на паднатите борци во НОБ
569 Лескоец Црква „Вознесение Христово“ Црквата „Вознесение Христово“ во селото Лескоец (2).jpg
570 Љубаништа Манастир „Св. Наум“ MonastryStNaum.JPG
571 Охрид Воска амам Воска амам Охрид (1).jpg
572 Охрид Ески амам Ески амам Охрид (1).jpg
573 Охрид Антички театар Ohrid amphitheatre.jpg
574 Охрид Археолошко наоѓалиште „Гробница-Видобишта“
575 Охрид Археолошко наоѓалиште „Козлук“
576 Охрид Манчевци Манчевци (7).JPG
577 Охрид Хермелија („Габавци“, „Патерица“, „Амбарџица“)
578 Охрид Археолошко наоѓалиште „Свети Еразмо“
579 Охрид Археолошко наоѓалиште „Караѓулевци“
580 Охрид Галерија на икони Blagovestenie.jpg
581 Охрид Гроб на Григор Прличев Гробот на Григор Прличев.jpg
582 Охрид Куќа на Христо Узунов Спомен-куќа на Христо Узунов (1).jpg
583 Охрид Спомен-могила на Славеј Планина
584 Охрид Куќа на Григор Прличев Ohrid Parlichev house.jpg
585 Охрид Заедничка гробница на паднатите борци во НОБ Заедничка гробница на паднатите борци во НОБ.jpg
586 Охрид Спомен-плоча на паднатите професори и ученици во НОБ од охридската гимназија
587 Охрид Куќа со спомен-плоча на ул. „Климентска“ бр. 75
588 Охрид Спомен-плоча на карпата кај „Баирот“
589 Охрид Дрво „Кочеџик“ во комплексот „Св. Климент“
590 Охрид Куќа на Кадри Шех
591 Охрид Куќа на Стефоски Куќа на ул. „Гоце Делчев“ бр. 167 Охрид.jpg
592 Охрид Куќа на Петруш Вангелов
593 Охрид Куќа на Фроса Тримчева Куќа на ул. „Нада Филева“ бр. 26 Охрид.jpg
594 Охрид Куќа на Славка Џамбаз Куќа на ул. „Нада Филева“ бр. 52 Охрид.jpg
595 Охрид Куќа на Арнаудови Куќа на ул. „Нада Филева“ бр. 54 Охрид.jpg
596 Охрид Поранешно училиште „Свети Сава“ Св.Сава,Охрид.jpg
597 Охрид Куќа на ул. „Стив Наумов“ бр. 14 Куќа на ул. „Стив Наумов“ бр. 14 Охрид (1).jpg
598 Охрид Куќа на Бојаџиеви
599 Охрид Куќа на Димзови
600 Охрид Куќа на ул. „Маршал Толбухин“ бр. 1 Куќа на ул. „Маршал Толбухин“ бр. 1 Охрид (1).jpg
601 Охрид Куќа на ул. „Маршал Толбухин“ бр. 2 Куќа на ул. „Маршал Толбухин“ бр. 2 Охрид.jpg
602 Охрид Зграда на Радио Охрид Куќа на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 4 Охрид (1).jpg
603 Охрид Магаза на Сулејман Хамди Џељо Магаза на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 5 Охрид.jpg
604 Охрид Магаза на Адиљ Магаза на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 16 (1).jpg
605 Охрид Куќа на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 21
606 Охрид Магаза на Тилеви Магаза на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 41 и 43 (1).jpg
607 Охрид Куќа на Љушеви Куќа на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 48 Охрид (1).jpg
608 Охрид Куќа на Климент Талев
609 Охрид Магаза на Голеви Ohrid (1).JPG
610 Охрид Магаза на Симончеви Town of Ohrid - panoramio - Colin W (1) Crop 2.jpg
611 Охрид Куќа на Ѓинековци Ohrid Center 3.jpg
612 Охрид Магаза на Кичеевци Magaza on 8-10 Tsar Samuil Street, Ohrid.jpg
613 Охрид Куќа на Стружанови Ohrid, basta mestskeho opevneni.jpg
614 Охрид Куќа на Чаулеви Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 42 Охрид (01).jpg
615 Охрид Куќа на Ајри Доко
616 Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 55
617 Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 59
618 Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 62 Куќата на Робевци во целост.jpg
619 Охрид Куќа на Коле Котуше Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 67 Охрид.jpg
620 Охрид Куќа на ул. „Страшо Пинџур“ бр. 2
621 Охрид Куќа на ул. „Страшо Пинџур“ бр. 20
622 Охрид Поранешна куќа на „Охридско лето“ Куќа на ул. „Кеј Маршал Тито“ бр. 1 Охрид (2).jpg
623 Охрид Куќа на Групчеви Куќа на ул. „Кеј Маршал Тито“ бр. 3 Охрид.jpg
624 Охрид Куќа на Ѓурчинови Куќа на ул. „Кеј Маршал Тито“ бр. 5.jpg
625 Охрид Куќа на Митрески Куќа на ул. „7 Ноември“ бр. 1 Охрид (2).jpg
626 Охрид Куќа на ул. „7 Ноември“ бр. 3 Куќа на ул. „7 Ноември“ бр. 3 Охрид.jpg
627 Охрид Куќа на ул. „7 Ноември“ бр. 5 Куќа на ул. „7 Ноември“ бр. 5 Охрид.jpg
628 Охрид Куќа на Паунковци Куќа во Охрид 02.JPG
629 Охрид Куќа на МАНУ Robevci 01.JPG
630 Охрид Магаза на Филипови Магаза на ул. „Димче Маленко“ бр. 12 Охрид (1).jpg
631 Охрид Куќа на Петанови Куќа на Димитар Влахов 35 - Охрид.jpg
632 Охрид Куќа на Хаџиеви
633 Охрид Работничко училиште Ohrid X (66).JPG
634 Охрид Музеј на словенската писменост Старо Климентово училиште 01.JPG
635 Охрид Стар град Ohrid architecture 4.JPG
636 Охрид Саат-кула Охридската Саат Кула.JPG
637 Охрид Самуилова тврдина Tvrdinata i znameto.JPG
638 Охрид Теќе „Зејнел Абедин-паша“ Xhamia e Zejnel Abedin Pashës në Ohër 6.JPG
639 Охрид Турбе на Синан Челеби „Синан Челеби“ 01.jpg
640 Охрид Црква „Св. Климент и Пантелејмон“ St.-Panteleymon-Ohrid.JPG
641 Охрид Црква „Св. Богородица Челница“ Св. Богородица Челница 03.JPG
642 Охрид Црква „Мали Свети Врачи“ Мал Св. Врачи 01.JPG
643 Охрид Црква „Св. Димитриј“ 24 2 храм св вмч Димитрия.jpg
644 Охрид Црква „Св. Богородица Болничка“ Ohrid - Bolnička - P1100813.JPG
645 Охрид Црква „Св. Никола Болнички“ Sv. Bogorodica Bolnicka.jpg
646 Охрид Црква „Пресвета Богородица Перивлептос“ 24 1 храм Богородица Перивлепта.jpg
647 Охрид Црква „Св. Климент Охридски“ Mal Sv. Kliment 04.JPG
648 Охрид Црква „Св. Јован Канео“ Jovan Kaneo.jpg
649 Охрид Црква „Св. Софија“ St.-Sophia-Ohrid.jpg
650 Охрид Црква „Св. Константин и Елена“ Crkva Sv. Car Konstantin i Carica Elena, Ohrid, Macedonia.JPG
651 Охрид Црква „Св. Богородица Каменско“ The main entrance of St. Mary Assumption Kamensko Church, Ohrid, Macedonia.JPG
652 Охрид Црква „Св. Никола Геракомија“ Sv. Nikola Gerakomija 03.jpg
653 Охрид Црква „Св. Никола Арбанашки“ Sveti Nikola Bolnichki vo Ohrid.jpg
654 Охрид Црква „Св. Никола Чудотворец“ Church of St Nicholas the Wonderworker in Ohrid 4.JPG
655 Охрид Алипашина џамија Ohrid - downtown - P1100792.JPG
656 Охрид Ајдарпашина џамија Xhamia e Hajdar Pashës në Ohër 1.JPG
657 Охрид Џамија на Хаџи Дургут HDR Ohrid.jpg
658 Охрид Џамија на Хаџи Хамза Ohrid - downtown - P1100787.JPG
659 Охрид Охридско природно и културно-историско подрачје
660 Охрид Охридско Кале/Горни Сарај Ohrid Fortress 1918 Foto.jpg
661 Охрид Базилика „Плаошник“ Plaošnik 06.jpg
662 Охрид Археолошко наоѓалиште „Свети Ѓорѓи“ кај Студенчишта Ранорхистијанска базилика, арх локалитет Св. Ѓорѓи Студенчишта 04.jpg
663 Охрид Археолошко наоѓалиште „Плаошник“ Plaosnik i ezero.jpg
664 Охрид Црква „Св. 40 Севастиски Маченици“ Sts. Forty Martyrs of Sebaste Church in Ohrid 03.jpg
665 Охрид Црква „Големи Свети Врачи“ Golemi Vrači Ohrid (1).jpg
666 Охрид Црква „Св. Георгиј“ Sv.Gjorgjia-Ohrid.jpg
667 Охрид Црква „Св. Никола“ Crkva Sv.Nikola-Ohrid.jpg
668 Охрид Базилика Студенчишта Studenchishta Mosaic.JPG
669 Пештани Црква „Св. Богородица Пештанска“ Freska-Bogorodica Peštanska.jpg
670 Пештани Залив на Коските Museum on Water 4 (by Pudelek), Ohrid.JPG
671 Трпејца Црква „Св. Богородица“ Manastir sv. Zaum - panoramio.jpg
672 Шипокно Црква „Св. Стефан“ Црква „Св. Стефан“ - Шипокно 2.jpg
673 Петровец (3) Блаце Црква „Св. Ѓорѓи“ Sv.Georgi-s.Blace-MK.JPG
674 Дивље Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Uspenie Bogorodicno od Divle2.JPG
675 Летевци Маркови Кули Markovi Kuli - Letevci 1.jpg
676 Пехчево (2) Робово Археолошко наоѓалиште „Мачевски Чуки“
677 Чифлик Археолошко наоѓалиште „Село“
678 Пласница (1) Пласница Црква „Св. Никола“ Црква „Св. Никола“ - Пласница 2.jpg
679 Прилеп (186) Бешиште Чебренски манастир Monastery St. Dimitrija Solunski - Cebren near Zovic.jpg
680 Варош Црква „Св. Никола“ Frescos from St. Nicholas of Varoš 0103.JPG
681 Варош Црква „Св. Димитриј“ Црква "Св. Димитрија", Варош.jpg
682 Варош Црква „Св. Атанасиј“ Црква Св. Атанас, Варош, Прилеп IMG 4703.jpg
683 Варош Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ Црква “Св. Богородица Пречиста“.jpg
684 Варош Црква „Св. Петар и Павле“ Црква Св.Петар и Павле, Варош-Прилеп.jpg
685 Варош Црква „Св. Архангел Михаил“ Sv. Arhangel, Varoški.jpg
686 Дабница Трескавец Treskavec Monastery 02.jpg
687 Манастир Мариовски манастир Поглед на задниот дел на манастирот „Св. Никола“ - Манастир.jpg
688 Манастир Црква „Св. Богородица“
689 Прилеп Црква „Св. Благовештение“ Црква “Благовештение“.jpg
690 Прилеп Згради на Заводот за заштита на спомениците на културата и музеј – Прилеп “НУ ЗЗСК и МУЗЕЈ ПРИЛЕП“.jpg
691 Прилеп Амам
692 Прилеп Турска бања Турска бања (Прилеп) (1).jpg
693 Прилеп Куршумли ан Prilep, Macedonia (FYROM) - panoramio (4).jpg
694 Прилеп Комплекс Варош Prilep odozgora.jpg
695 Прилеп Дуќан на ул. „Блаже Крсточанец“ бр. 1 Дуќан на ул. „Блаже Крсточанец“ бр. 1 - Прилеп.jpg
696 Прилеп Дуќан на ул. „Блаже Крсточанец“ бр. 2 Дуќан на ул. „Блаже Крсточанец“ бр. 2 - Прилеп.jpg
697 Прилеп Дуќан на ул. „Блаже Крсточанец“ бр. 3 - за налани Дуќан на ул.„Блаже Крсточанец“ бр.3, Прилеп.jpg
698 Прилеп Дуќан на ул. „Блаже Крсточанец“ бр. 5 Дуќан на ул.„Блаже Крсточанец“ бр.5, Прилеп.jpg
699 Прилеп Дуќан на ул. „29 Ноември“ бр. 3 Дуќан на ул.„29 Ноември“ бр.3, Прилеп.jpg
700 Прилеп Дуќан на ул. „29 Ноември“ бр. 4 Дуќан на ул. „29 Ноември“ бр. 4 - Прилеп.jpg
701 Прилеп Дуќан на ул. „29 Ноември“ бр. 5 Дуќан на ул. „29 Ноември“ бр. 5 - Прилеп.jpg
702 Прилеп Дуќан на ул. „29 Ноември“ бр. 10 Дуќан на ул.„29 Ноември“ бр.10, Прилеп.jpg
703 Прилеп Дуќан на ул. „29 Ноември“ бр. 11 Дуќан на ул. „29 Ноември“ бр. 11, Прилеп.jpg
704 Прилеп Дуќан на ул. „29 Ноември“ бр. 12 Дуќан на ул.„29 Ноември“ бр.12, Прилеп.jpg
705 Прилеп Дуќан на ул. „29 Ноември“ бр. 14 Дуќан на ул.„29 Ноември“ бр.14, Прилеп.jpg
706 Прилеп Дуќан на ул. „Рампе Стојаноски“ бр. 23 Дуќан на ул.„Рампе Стојаноски“ бр.23, Прилеп.jpg
707 Прилеп Дуќан на ул. „Рампе Стојаноски“ бр. 25 Дуќан на ул.„Рампе Стојаноски“ бр.25, Прилеп.jpg
708 Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 5 Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 5 - Прилеп.jpg
709 Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 7 Дуќан на ул.„Борка Талески“ бр.7, Прилеп.jpg
710 Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 9 Дуќан на ул.„Борка Талески“ бр.9, Прилеп.jpg
711 Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 11 Дуќан на ул.„Борка Талески“ бр.11, Прилеп.jpg
712 Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 13 Дуќан на ул.„Борка Талески“ бр.13, Прилеп.jpg
713 Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 15 Дуќан на ул.„Борка Талески“ бр.15 Прилеп.jpg
714 Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 17 Дуќан на ул. „29 Ноември“ бр. 11, Прилеп.jpg
715 Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 19 за трукерај
716 Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 19 – касапница Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 19 - Прилеп.jpg
717 Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 21
718 Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 23 Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 23 - Прилеп.jpg
719 Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 23а Дуќан на ул.„Борка Талески“ бр.23a, Прилеп.jpg
720 Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 25