Црковнословенски јазик

изобличена форма на словенски јазик со скратена употреба

Црковнословенскиот јазикбогослужбен јазик и неговата најчеста форма денес е руска редакција на старословенскиот јазик. Црковнословенскиот јазик е богослужбен јазик на Македонската Православна Црква - Охридска Архиепископија, Бугарската Православна Црква, Руската Православна Црква, Српската Православна Црква, Рутенската Католичка Црква и останати словенски цркви.

Црковнословенски јазик
Kiev psalter.jpg
Дел од Киевскиот псалтир
Застапен воИсточна Европа
Јазично семејство
Писмоглаголица, кирилица
Јазични кодови
ISO 639-1cu
ISO 639-2chu
ISO 639-3chu

Историски, овој јазик е старословенскиот јазик во ограничена употреба. За разлика од старословенскиот, овој јазик има приспособен изговор и правопис, има замена на стари и изолирани зборови и изрази и слични приспособувања. Црковнословенскиот јазик е јазик кој се пишува со кирилица, за разлика од старословенскиот кој може да се пишува или со кирилица или со глаголица.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди