Старавинска парохија

парохија на МПЦ-ОА

Старавинска парохија — православна парохија на Македонската православна црква - Охридска архиепископија, дел од Битолското архијерејско намесништво на Преспанско-пелагониската епархија. Нејзиното седиште е во црквата „Св. Никола“ во селото Градешница. Парохиски свештеник е протереј Илија Лажовски.[1]

Парохијата ги опфаќа селата: Старавина, Градешница, Будимирци, Груништа, Ивени, Зовиќ, Чебрен, Брник, Рапеш, Маково и Орле.

Цркви уреди

Ова е список на црквите во парохијата.[1][2] Можно е списокот да не е целосен.

име населено место изградена слика
Црква „Св. Никола“
(главна парохиска црква)
Градешница 1863  
Црква „Св. Димитриј“ Градешница XIV век  
Црква „Св. Илија“
(манастирска црква)
Градешница  
Црква „Св. Атанасиј“ Градешница 1980-ти  
Црква „Вознесение Христово“ Градешница  
Црква „Св. Ѓорѓи“ Градешница  
Црква „Св. Антониј“ Градешница 1980-ти  
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Старавина 1862  
Црква „Св. Атанасиј“
(манастирска црква)
Старавина 1860  
Црква „Св. Атанасиј“
(манастирска црква)
Старавина 2006  
Црква „Св. Никола“ Старавина
Црква „Св. Никола“ Будимирци 1878  
Црква „Св. Димитриј“
(манастирска црква)
Будимирци 1860  
Црква „Св. Димитриј“ Груништа 1860  
Црква „Св. Петка“
(манастирска црква)
Груништа 1925/1926  
Црква „Вознесение Христово“ Ивени XVIII век
Црква „Св. Петка“ Ивени
Црква „Св. Никола“ Зовиќ 1862  
Црква „Св. Атанасиј“ Зовиќ XVII век  
Црква „Вознесение Христово“ Чебрен XV век  
Црква „Св. Димитриј“ Чебрен XV век  
Црква „Св. Димитриј“ Брник 1887  
Црква „Св. Петка“ Рапеш 1860  
Црква „Св. Архангел Михаил“ Маково 1860  
Црква „Св. Петка“
(манастирска црква)
Маково 2002  
Црква „Св. Недела“ Орле 1860  

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Старавинска парохија“. Преспанско-пелагониска епархија.
  2. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски (2011). Валентина Божиновска (уред.). Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје: Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи. стр. 15. ISBN 978-608-65143-2-7.

Надворешни врски уреди