Жртвеник

место во православна црква за подготовка на проскомидијата

Жртвеник[1][2]маса во олтарот на православните цркви, каде што се врши проскомидија, се приготвува жртва за празнувањето на евхаристијата: леб (телото Христово) и вино (крвта Христова). Олтарот има правоаголна форма и како престол е облечен во иста „облека“. Светите садови се чуваат на жртвеникот додека не се употребат во литургијата.[3]

Жртвеник со светите садови

Во древно време, жртвеникот бил вон олтарот и бил посебна просторија, каде што христијаните ги ставале донесените дарови (леб и вино), од кои свештеникот ги избирал најдобрите дарови за евхаристиската прослава. Во византиските и староруските цркви издвоена е посебна просторија за олтар во северниот дел на олтарот, наречена и жртвеник. Најчесто била во облик на апсида. Симетрично, ѓаконот се приклучил на олтарот од југ, каде што бил поставен ѓаконикот.

Денес жртвеникот се наоѓа на северниот ѕид на олтарниот простор лево, а понекогаш и во посебен дел од олтарот (исто така лево), кој се нарекува ѓаконик.

Наводи уреди

  1. „жртвеник“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „жртвеник“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „Литургија пређеосвећених дарова“. Архивирано од изворникот на 2022-05-24. Посетено на 2022-04-15.