Региони во Турција

Покраините во Турција се групираат во 7 пописни региони (турски: Bölge), утврдени на Првиот географски собир одржан во 1941 г. во Анкара.[1] Во овој контекст, регионите имаат чисто статистичка улога, и затоа не претставуваат административни единици. На списокот е наведен секој регион со покраините што ги опфаќа. Границите на покраините не се совпаѓаат со границите на регионите, туку покраините припаѓаат на оној регион во кој имаат највеќе територија.

Пописни региони во Турција

Егејски регионУреди

 
Егејски регион

Егејски регион (Ege Bölgesi)

Источна АнадолијаУреди

Источна Анадолија (Doğu Anadolu Bölgesi)

 
Источна Анадолија

Југоисточна АнадолијаУреди

 
Југоисточна Анадолија

Југоисточна Анадолија (Güneydoğu Anadolu Bölgesi)

Мраморен регионУреди

 
Мраморен регион

Мраморен регион (Marmara Bölbesi)

Средна АнадолијаУреди

Средна Анадолија (İç Anadolu Bölgesi)

 
Средна Анадолија

Средоземен регионУреди

 
Средоземен регион

Средоземен регион (Akdeniz Bölgesi)

Црноморски регионУреди

 
Црноморски регион

Црноморски регион (Karadeniz Bölgesi)

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Ali Yiğit, "Geçmişten Günümüze Türkiye'yi Bölgelere Ayıran Çalışmalar ve Yapılması Gerekenler", Ankara Üniversitesi Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi, IV. Ulural Coğrafya Sempozyumu, "Avrupa Birliği Sürecindeki Türkiye'de Bölgesel Farklılıklar", стр. 34-35. Архивирано на 31 март 2012 г.