Источна Анадолија

Источна Анадолија (турски: Doğu Anadolu Bölgesi) е еден од седумте пописни региони (bölge) во Турција.

Местоположба на Источна Анадолија
Чифте Минарели Медресе од 13 век е архитектонски споменик од доцниот селџучки период во градот Ерзурум

Во сегашниот облик, регионот е формиран на Првиот географски конгрес во Анкара во 1941. Има најголема просечна надморска височина, најголема површина и најмала густина на населеност од сите региони. Дел од регионот порано бил познат како „Планинска Ерменија“.[1][2]

Местоположба и граници

уреди

Регионот се наоѓа во источниот дел на Турција. Се граничи со Средна Анадолија на запад, Црноморскиот регион на север, Југоисточна Анадолија и Ирак на југ и Иран, Азербејџан, Ерменија и Грузија на исток.

Источна Анадолија зафаќа површина од 171.061 км2, т.е. 21% од вкупната површина на земјата.

Покраини

уреди
 
Покраини во Источна Анадолија

Население

уреди

Регионот има 6.100.000 жители [3] и е втор по бројот на рурално население, веднаш по Црноморскиот регион. Стапката на иселување во други региони е висока, а со 35 жит/км2, густината на населеноста е пониска од државниот просек (85 жит/км2).

Географија

уреди

Просечната надморска височина на регионот изнесува 2.200 м. Преовладуваат рамници, висорамнини и планински масиви. Има и извесна вулканска активност.

Клима

уреди
Ерзурум
Климатограм
ЈФМАМЈЈАСОНД
 
 
&1000000000000002000000020
 
&09999999999999995999999−4
&09999999999999984999999−15
 
 
&1000000000000002400000024
 
&09999999999999996999999−3
&09999999999999985999999−14
 
 
&1000000000000003300000033
 
&100000000000000030000003
&09999999999999992999999−7
 
 
&1000000000000005800000058
 
&1000000000000001200000012
&100000000000000000000000
 
 
&1000000000000007000000070
 
&1000000000000001700000017
&100000000000000040000004
 
 
&1000000000000004300000043
 
&1000000000000002200000022
&100000000000000070000007
 
 
&1000000000000002700000027
 
&1000000000000002700000027
&1000000000000001000000010
 
 
&1000000000000001600000016
 
&1000000000000002800000028
&1000000000000001000000010
 
 
&1000000000000002100000021
 
&1000000000000002300000023
&100000000000000050000005
 
 
&1000000000000004900000049
 
&1000000000000001500000015
&100000000000000010000001
 
 
&1000000000000003300000033
 
&100000000000000070000007
&09999999999999994999999−5
 
 
&1000000000000002200000022
 
&09999999999999998999999−1
&09999999999999988999999−11
Прос. мин. и макс. температура во °C
Вкупно врнежи во мм
Извор: Државна метеоролошка служба[4]


Бидејќи најголемиот дел од регионот е далеку од морето, а има голема надморска височина, регионот има сурова континентална клима со долги зими и кратки лета. Зимите се многу студени (-25 °C до -25 °C) и снежни. Регионот има најниска просечна температура во земјата. Просечната летна температура изнесува 20 °C.

Галерија

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Lynch, H.F.B., "Armenia, Travels and Studies" London, 1901, vol2 p391. "The natural boundery between Armenia and Asia Minor is the course of the Western Euphrates between the town of Kemah, and its passage through Taurus below Keban-Maden."
  2. Oswald, Felix "A Treatise on the Geology of Armenia", London, 1906.
  3. Попис 2000
  4. [1]