Мраморниот регион (турски: Marmara Bölgesi) е еден од седумте пописни региони (bölge) во Турција. Со површина од 67.000 км2, ова е најмалиот регион во земјата, но едновремено е најгусто населениот. Опфаќа околу 8,6% од површината на државата, а во него живее 30% од населението.

Местоположба на Мраморниот регион

Регионот е основан на Географскиот конгрес во Анкара во 1941. Географски се дели на четири дела. Наречен е по Мраморното Море (Мармара), кое пак го носи името на островот Мармара.

Покраини уреди

 
Покраини во Мранорниот регион

Географија уреди

Во регионот се протегаат Јилдиските Планини и планината Улудаг (Мал Олимп). Во Егејот се наоѓаат островите Ѓокчеада и Бозкада, а во Мраморното Море се островите Мармара, Авша, Пашалиман, Имрал и Принцевските Острови (во состав на Инстанбул).

Клима уреди

Измит
Климатограм
ЈФМАМЈЈАСОНД
 
 
&1000000000000009500000095
 
&1000000000000001000000010
&100000000000000030000003
 
 
&1000000000000007700000077
 
&1000000000000001000000010
&100000000000000030000003
 
 
&1000000000000007100000071
 
&1000000000000001300000013
&100000000000000050000005
 
 
&1000000000000005600000056
 
&1000000000000001800000018
&100000000000000090000009
 
 
&1000000000000004500000045
 
&1000000000000002300000023
&1000000000000001300000013
 
 
&1000000000000005000000050
 
&1000000000000002800000028
&1000000000000001700000017
 
 
&1000000000000004300000043
 
&1000000000000002900000029
&1000000000000001900000019
 
 
&1000000000000005300000053
 
&1000000000000002900000029
&1000000000000001900000019
 
 
&1000000000000005100000051
 
&1000000000000002600000026
&1000000000000001600000016
 
 
&1000000000000009200000092
 
&1000000000000002100000021
&1000000000000001300000013
 
 
&1000000000000008900000089
 
&1000000000000001600000016
&100000000000000080000008
 
 
&10000000000000107000000107
 
&1000000000000001200000012
&100000000000000050000005
Прос. мин. и макс. температура во °C
Вкупно врнежи во мм
Извор: Државна метеоролошка служба [1]


Регионот има мешана средоземно-влажна суптропска клима на егејското крајбрежје и југот на мраморното крајбрежје, океанска клима на црноморското крајбрежје и умереноконтинентална клима во внатрешноста. Летата се топли до врели, влажни до умерено суви, а зимите се студени и влажни, понекогаш со врнежи од снег.

Поврзано уреди

Наводи уреди

Надворешни врски уреди