Сент Лоренс (река)

голема река во Северна Америка

Сент Лоренс — голема северноамериканска река што тече од исток кон запад и ги поврзува Големите езера со Атлантскиот Океан. Таа е најважниот воден пат од Големите езера до Атлантикот, и претставува природна граница помеѓу Канада и САД.

Карта на Сент Лоренс и системот на Големите Езера

Извира (истекува) на источниот крај од езерото Онтарио кај градот Кингстон, тече кон запад во должина од 1 197км, и конечно се влева во Атлантикот формирајќи го најголемото устие на светот, наречено залив Сент Лоренс. На нејзините брегови се изградени многу населби, од кои најголеми се Монтреал и Квебек Сити во Канада.

По нејзиниот тек има два островски архипелази: Илјада острови кај Кингстон, Онтарио и Хохелага кај Монтреал, и уште неколку поголеми острови.

Езерото Шамплејн, реките Отава, Ришелје и Сагуенај се влеваат во Сент Лоренс.

Заливот и реката Сент Лоренс биле појдовна точка за навлегување на Европските колонизатори во внатрешноста на Северноамериканскиот континент. Во почетокот, таа била пловна само до Монтреал, но подоцна е прокопан каналот Лашин кој овозможил пловидба се' до езерото Онтарио, и понатаму во областа на Големите езера. Денес, преку систем на канали, брани и порти, дури и прекуокеански бродови можат да пловат низ Сент Лоренс се' до езерото Супериор.

Реката Сент Лоренс помеѓу Квебек Сити(лево) и Левис. Во средината е островот Орлеан.