Општество е група на луѓе што живеат и работат заедно во полузатворен (полуотворен) систем на меѓусебни врски и односи.

Половина дел од 12-вековнатс Династија на јужна песна верзија од Ноќта се открива на Хан Кизии , оригинална од Гу Хонгжонг во 10 век. Сликата прикажува слуги, музичари, монаси, деца, гости и домаќини на сите во единствена социјална средина. Служи како длабок поглед на кинеската социјална структура од тоа време.

Освен луѓето во општество со прецизно определени улоги се организираат и одредени животински видови. Најкарактеристични примери за тоа се општествата на пчелите, мравките, термитите...

Општеството како тема во уметноста и во популарната култура

уреди
  • „Не ми треба општество“ (англиски: I Don't Need Society) — песна на американската панк-група D.R.I. од 1983 година.[1]
  • „Општествена стерилност“ (англиски: Social Sterility) — песна на британската хард-кор група Напалм дет (Napalm Death) од 1988 година.[2]
  • „Општеството е дупка“ (англиски: Society Is A Hole) — песна на американската рок-група Соник Јут (Sonic Youth) од 1985 година.[3]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди