Делфин (соѕвездие)

Делфинсоѕвездие на [[северното небо]] многу блиску до небесниот екватор. Неговото латинско име значи делфин. Тоа е едно мало соѕвездие, и од 88-те се наоѓа на 69-то место. Делфин е едно од соѕвездијата кои ги забележал Птоломеј.

Делфин
лат. Delphinus
КратенкаDel
ГенитивноDelphini
Ректасцензија20.7 ч.
Деклинација+13.8°
Површина189 (°)² (69th)
Главни ѕвезди5
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
19
Ѕвезди со планети4
Ѕвезди посјајни од 3,00m0
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)0
Најсјајна ѕвездаRotanev (β Del) (3.63m)
Најблиска ѕвездаHD 197076
сг,  пс)
Месјеови објекти0
Метеорски дождовинема
Соседни
соѕвездија
Лисица
Стрела
Орел
Водолија
Ждребе
Пегаз
Видливо на ширина од +90° до −70°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец септември.

Наводи уреди

Надворешни врски уреди