Водолија (соѕвездие)

Водолија (лат. Aquarius, Aqr) — соѕвездие и едно од знаците во зодијакот, сместено меѓу соѕвездијата Јарец и Риби. Неговиот симбол е , опис на вода.

Водолија
лат. Aquarius
КратенкаAqr
ГенитивноAquarii
Ректасцензија23 ч.
Деклинација−15°
Површина980 (°)² (10th)
Главни ѕвезди10, 22
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
97
Ѕвезди со планети5
Ѕвезди посјајни од 3,00m2
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)4
Најсјајна ѕвездаβ Aqr (Садалсуд) (2.9m)
Најблиска ѕвездаEZ Aqr
сг,  пс)
Месјеови објекти3
Метеорски дождовимартовски аквариди
ета-аквариди
делта-аквариди
јота-аквариди
Соседни
соѕвездија
Риби
Пегаз
Ждребе
Делфин
Орел
Јарец
Јужна Риба
Вајар
Кит
Видливо на ширина од +65° до −90°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец октомври.

Соѕвездието Водолија е едно од најстарите познати соѕвездија.


Надворешни врски

уреди

Наводи

уреди
  • Ian Ridpath and Wil Tirion (2007). Stars and Planets Guide, Collins, London. ISBN 978-0007251209. Princeton University Press, Princeton. ISBN 978-0691135564.
  • H. A. Rey, The Stars—A New Way To See Them. Enlarged World-Wide Edition. Houghton Mifflin, Boston, 1997. ISBN 0-395-24830-2.