Нова е катаклизмичка нуклеарна експлозија предизвикана од натрупување на водород на површината на ѕвезда која е бело џуџе. Оваа појава не треба да се меша со супернова од типот Ia, или со друг вид на ѕвездена експлозија.

Уметнички приказ: бело џуџе натрупува водород од поголемиот придружник

Забележани експлозии на нова од 1890 годинаУреди

година нова максимална сјајност[1]
1891 T Aurigae +3,8
1898 V1059 Sagittarii +4,5
1899 V606 Aquilae +5,5
1901 GK Persei +0,2
1903 DM Geminorum +4,8
1905 V604 Aquilae +7,3
1910 DI Lacertae +4,6
1912 DN Geminorum +3,5
1918 V603 Aquilae −1,4
1919 HR Lyrae +6,5
1919 V849 Ophiuchi +7,4
1920 V476 Cygni +2,0
1920 T Pyxidis +6,4
1925 RR Pictoris +1,2
1927 EL Aquilae +5,5
1927 XX Tauri +5,9
1933 RS Ophiuchi +4,3
1934 DQ Herculis +1,4
1936 CP Lacertae +2,1
1936 V368 Aquilae +5,0
1939 BT Monocerotis +4,5
1942 V450 Cygni +7,0
1942 CP Puppis +0,3
1943 V500 Aquilae +6,1
1944 T Pyxidis +7,1
1945 V528 Aquilae +7,0
1946 T Coronae Borealis +3,0
1948 CT Serpentis +6,0
1948 V465 Cygni +7,3
1950 DK Lacertae +5,0
1956 RW Ursae Minoris +6,0
1958 RS Ophiuchi +5,0
1960 V446 Herculis +2,8
1963 V533 Herculis +3,0
1964 QZ Aurigae +6,0
1967 T Pyxidis +6,7
1967 HR Delphini +3,7
1967 RS Ophiuchi +5,0
1968 LV Vulpeculae +5,2
1970 FH Serpentis +4,4
1970 V1229 Aquilae +6,7
1970 V1330 Cygni +7,5
1971 IV Cephei +7,0
1975 V1500 Cygni +1,7
1975 V373 Scuti +6,0
1976 NQ Vulpeculae +6,0
1977 HS Sagittae +7,2
1978 V1668 Cygni +6,0
1982 V1370 Aquilae +6,0
1984 PW Vulpeculae +6,4
1984 QU Vulpeculae +5,2
1985 RS Ophiuchi +5,4
1986 V842 Centauri +4,6
1986 OS Andromedae +6,3
1987 V827 Herculis +7,5
1987 QV Vulpeculae +7,0
1991 V838 Herculis +5,0
1992 V1974 Cygni +4,2
1993 V705 Cassiopeiae +5,8
1999 V382 Velorum +2,6
1999 V1494 Aquilae +4,0
2006 RS Ophiuchi +4,5
2007 V1280 Scorpii +3,9 [2]


Комплетен список на нова во нашата галаксија Млечен Пат од 1612 може да најдете на страницата на CBAT, (Central Bureau for Astronomical Telegrams), официјалната меѓународна куќа за информирање во врска со транзитни астрнономски настани.[3]


ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Повисока магнитуда значи помала сјајност. На пример, T Aurigae (+3,8) имала помала сјајност од HR Lyrae (+6,5).
  2. [1],[2]
  3. CBAT - официјална страница

Надворешни врскиУреди