Персеј (митологија)

Персеј (грчки: Περσεύς) бил легендарниот основач на Микена и на Персејската династија на Дааните. Тој бил првиот од митските херои во старогрчката митологија чие раскажување за победите над различните архаични чудовишта го поткрепиле митот за потеклото на Олимписките богови. Персеј бил грчки херој кој го убил Горгон Медуза, и тврдел дека принцезата Андромеда, ја спасил од морско чудовиште испратено од Посејдон во одмазда за кралицата Касиопеја која што се прогласувала себеси за поубава од морските нимфи​​.

Персеј
ЖивеалиштеАргос
СимболГлавата на Медуза
СопружникАндромеда
РодителиЗевс и Данаја
ДецаПерсес
Јава наПегасус

Поврзано

уреди