Мала Мечка (соѕвездие)

Мала Мечкасоѕвездие на северното небо. Неговото латинско име Ursa Minor име значи 'малечка мечка', спротивно на Голема Мечка. Мала Мечка е забележливо соѕвездие бидејќи е на северниот небесен пол, иако ова ќе се смени после неколку века поради прецесијата на рамнодениците.[1]

Мала Мечка
лат. Ursa Minor
КратенкаUMi
ГенитивноUrsae Minoris
Ректасцензија15 ч.
Деклинација+75°
Површина256 (°)² (56th)
Главни ѕвезди7
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
23
Ѕвезди со планети1
Ѕвезди посјајни од 3,00m2
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)0
Најсјајна ѕвездаСеверница (2.02m)
Најблиска ѕвездаπ1 UMi
сг,  пс)
Месјеови објекти0
Метеорски дождовиурсиди
Соседни
соѕвездија
Змеј
Жирафа
Кефеј
Видливо на ширина од +90° до −10°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец јуни.

Најсјајна ѕвезда во соѕвездието е Северница, која традиционално се користи како одредница во морепловството. Главнината од соѕвездието, сочинета од седум ѕвезди, се нарекува Мала Кола, аналогно на астеризмот Голема Кола во соѕвездието Голема Мечка.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Navigating the Night Sky: How to Identify the Stars and Constellations, by Guilherme de Almeida, 2004, Springer, isbn 1852337370

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди