Енлил („Господар на отвореното“ или „Господар на ветрот“)[1] е име на главно божество споменувано од древните Сумери, Акадијци, Хетити, Канаанци, како и на многу глинени и камени плочи.

Богот Енлил, од Нипур, Ирак, 1800-1600 п.н.е


Наводи

уреди
  1. Halloran, John A.; "Sumerian Lexicon: Version 3.0"; December 10th, 2006 at http://sumerian.org/sumerlex.htm

Надворешни врски

уреди